Pratite nas

Matoš je najbolji dijagnostičar hrvatske zbilje

Objavljeno

na

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizirat će manifestaciju obilježavanja 1oo. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša koja će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića od 11. do 17. ožujka, a od 14. do 17. ožujka na Trgu Petra Preradovića će se obilježiti smrt velikog hrvatskog književnika pod geslom “Hrvatska je zaslužila malo sreće, hrvatski branitelji za djecu i mlade: Matoševa Hrvatska”.

Na manifestaciji će sudjelovati hrvatski dramski i glazbeni umjetnici, studenti i učenici koji će nastojati povezati glazbom, riječima i pjesmom sve što je Matoš snažno ostvario, rekla je Eva Kirchmayer Bilić, pijanistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Zagreb. Predviđene su i radionice, poetski recitali i igranice za učeke nižih razreda.

Već dvadeset godina hrvatski branitelji se prikazuju u negativnom kontekstu. Smatramo da bi upravo jedna kulturna manifestacija, koju će prirediti branitelji za mlade, za našu budućnost, pokrenuti branitelje da se napokon uključe aktivnije u društvo, rekao je Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

vukovar1-580x329

Istaknuo je da je važno da mladost vidi kako je Matoš prije sto godina govorio o problematici koja se može prenijeti i na današnje društvo.

Matoš je rođen u Tovarniku, što je neposredna blizina Vukovara, stoga mislimo da je red ga predstavi upravo Stožer za obranu Vukovara i obilježi ovu manifestaciju, rekao je Josić, jer je on najbolji dijagnostičar hrvatske zbilje. Njegovi nam stihovi olakšavaju razumjeti današnjicu i govore što trebamo napraviti da bismo ispravili greške iz prošlosti. Upravo u tome smo vidjeli značajku 100. obljetnice njegove smrti, istaknuo je Josić, koju ćemo obilježiti bogatim programom.

Znamo da ove godine održavamo obljetnicu smrti A.G.Matoša, stoga nam je čast da su hrvatski branitelji, na čelu sa Stožerom za obranu hrvatski Vukovar, pokrenuli inicijativu posvećenu mladima kojom će se obilježiti smrti velikog hrvatskog književnika čije je djelovanje naznačilo veliku prekretnicu u hrvatskoj književnosti, napomenula je Kirchmayer Bilić, te imao mnogostruki utjecaj na velike književnike koje će doći poslije njega – Tin Ujević, Miroslav Krleža.

Pokrovitelj cijele manifestacije je Grad Zagreb.

narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Evo kako je poglavar Pravoslavne crkve komentirao presudu Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

Patrijarh Irinej kaže da je presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću „delo đavola“ i da nije prvi put da ispada da su samo Srbi krivi za sve dok su ostali nevini.

„Još jedan Srbin osuđen je u Hagu. Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen i da će sve biti tako i mi, nažalost, tu ništa ne možemo da učinimo“, rekao je Irinej za „Alo“.

Kako je patrijarh istakao, sve to se dešava jer „silni svetski moćnici rade đavolska dela, a mi trpimo posledice“.

„Nije od juče da ispada da su samo Srbi krivi za sve, a da su ostali nevini“, zaključio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

 

Srpski dužnosnici odbijaju se suočiti s činjenicama, Mladića nazivaju herojem

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju

Objavljeno

na

Objavio

‘Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju’, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka summita EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva.

“Pogledajte temu današnjeg sastanka, glavna tema sastanka Istočnog partnerstva je hibridno medijsko djelovanje. Pogledate reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio toga procesa”, rekao je Plenković, odgovarajući na novinarsko pitanje vodi li se u Hrvatskoj medijski rat.

Plenković je rekao da nije detaljno upoznat s medijskim prepucavanjem u vezi s izvješćem Sigurnosno-obavještajne agencije o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru, što je bio temelj za jučerašnju raspravu na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“SOA podnosi izvješća o svim pitanjima koja se releventna za Hrvatsku, bilo da je riječ o sigurnosnom aspektu u doslovnom smislu, bilo s aspekata gospodarske i financijskeu ugroze. Stanje u Agrokoru početkom godine bilo je takvo da je zahtijevalo posebni zakon i posebni angažman. Prema tome, sve što se radi u ovom trenutku jest dugoročno restrukturiranje i održivost radnih mjesta, funkcioniranje kompanija, generiranje novih prihoda i naravno nagodba s vjerovnicima, to je ono što je najbitnije”, rekao je Plenković.

Na konstataciju da i Europska komisija navodi stanje u Agrokoru kao jedan od rizika za ekonomske prognoze, Plenković je rekao da su to bitno različite stvari.

“Ovo je bio sastanak Odbora sazvan na inicijativu oporbenih zastlupnika, gdje su htjeli malo držati temu u fokusu, kao što to i inače rade u posljednje vrijeme. Vlada, za razliku od njih, ima vrlo kontinuiran, konzistentan stav. Imali smo problem, našli smo način kako da ga rješavamo, držimo se te linije, postoje rokovi u zakonu i do tih rokova, bilo da je to u travnju ili srpnju nastajat ćemo postići nagodbu, imati održivost kompanija u budućnosti, održati radna mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije. To je jedino zbog čega smo mi angažirani”, kaže premijer Plenković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari