Connect with us

Iz Svijeta

Matteo Salvini: Ne želimo se prepirati s Francuskom

Objavljeno

-

Zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini kazao je u četvrtak da se ne želi prepirati s Francuskom, nakon što je Pariz povukao na konzultacije svog veleposlanika u Rimu u znak prosvjeda zbog talijanskog “miješanja” u unutarnje stvari, tj. “neutemeljenih i opetovanih napada talijanskih političkih čelnika proteklih mjeseci”.

“Ne želimo se s nikim prepirati, ne zanimaju nas polemike”, kazao je Salvini. Agencija dpa podsjeća da se Salvini i francuski predsjednik Emmanuel Macron već mjesecima “prepucavaju”.

Salvini, čelnik krajnje desne stranke Liga i ministar unutarnjih poslova, kazao je da bi mu bilo vrlo drago sastati se s Macronom kako bi raspravljali o pitanjima vezanim uz njegovo područje rada, navodeći pritom primjere vraćanja migranata s francuske granice u Italiju i situaciju s bjeguncima iz krajnje ljevičarskih oružanih skupina koji u Francuskoj žive od 80-ih.

Francuska je pozvala svog veleposlanika u Rimu na konzultacije dva dana nakon što je potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio putovao u Pariz kako bi se sastao s predstavnicima “žutih prsluka”, koji prosvjeduju protiv vlade predsjednika Emmanuela Macrona.

Krajem siječnja, Di Maio, koji je ujedno i predsjednik antisistemske stranke M5S, drugog člana koalicijske vlade, optužio je Francusku da “osiromašuje Afriku” i da svojom “kolonizacijskom” politikom tjera migrante da odlaze u Europu.

“Francuska je nekoliko mjeseci bila meta opetovanih, neutemeljenih napada i uvredljivih izjava”, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Zadnje uplitanje je dodatna i neprihvatljiva provokacija”, navelo je ministarstvo.

(Hina)

Salvini: Došlo je vrijeme da se francusko-njemačka osovina zamijeni talijansko-poljskom

 

 

 

Salvini o Macronu: Onaj koji sije siromaštvo, žanje prosvjede, onaj koji sije lažna obećanja, žanje reakciju periferija i sela

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas