Connect with us

Mazda MX-5 – sretan rođendan, ljepotice

Objavljeno

on

– Je li to Ferrari? – pita me postarija susjeda koju srećem na ulici parkirajući Mazdu MX-5 crvene boje dobivenu na posudbu.
– Nije – odgovaram joj i smiješim joj se. Iskreno, nisam nikad bila zagrižena ljubiteljica propetog konjića vrtoglavo visoke cijene koju uvijek ne prati jednako vrtoglava kvaliteta. Ali svejedno, bilo mi nekako milo kad me je to upitala. Da, zanimljivo je to koliko se često asocijativno poistovjećuju pojmovi ‘crveni sportski automobil’ i ‘Ferrari’.

Mazda MX-5 nije Ferrari. Ona se zapravo to niti ne trudi biti, unatoč tome što će svojim izgledom možda zavarati neiskusnu staru susjedu. Javnosti je prvi put predstavljena 10. veljače 1989. godine na Chicago Auto Showu da bi se odmah potom počela prodavati u Japanu, a kasnije i u ostatku svijeta. Za ovu simpatičnu dvadesetpetogodišnjakinju – koja je u međuvremenu promijenila izgled više puta, i to kroz tri temeljna modela (NA, NB i NC) – prvi put sam čula 1992. u Kaliforniji. Nije teško pogoditi kakve automobile vole u državi gdje kiša pada nekoliko dana godišnje, a Hollywood priziva na makar prividan glamur. Naravno, roadstere. Dvosjede bez krova koje možete voziti na toplom kalifornijskom suncu dok vam vjetar lagano mrsi kosu. Sjećam se, svi odreda natjecali su se u osmišljavanju što dojmljivijih hvalospjeva MX petici.

Popularna Miata – kako glasi nadimak, inače bez posebna značenja, dodijeljen ovom automobilu – inspiraciju nalazi u roadsterima šezdesetih i sedamdesetih, ponajviše u britanskom lotus Elanu. Čuveni voditelj britanske automobilističke emisije Top Gear, Jeremy Clarkson, upravo za MX-5 izjavio je kako je to ‘jedan od najboljih suštinski britanskih automobila proizvedenih u Japanu’, a šaljivo je i dodao kao joj mora u svojoj ocjeni ‘dati pet zvjezdica jer joj ne može dati 14.’ Što je Clarksona, a kasnije i gotovo milijun kupaca ovog automobila tako oduševilo?

Možda ćemo je najbolje opisati ako kažemo da je Mazda MX-5 nešto poput djevojke s kojom će svaki frajer rado izaći na spoj – seksi je, cool te nadasve beskrajno zabavna. Osvaja svojim privlačnim izgledom koji je danas dovoljno moderan da vas ne čini autsajderom na cesti, a opet u sebi nosi onu jednu klasičnu privlačnost optimističnih šezdesetih, i dok je promatrate izvana djeluje skuplja no što stvarno jest. Baš kao i komad koji se zna dobro urediti od ne prevelike plaće. Za razliku od ranije spominjanog Ferrarija i sličnih sportskih automobila nedostupnih džepu vozača vulgarisa, Mazda MX-5 dovoljno je pristupačna da je mogu voziti i obična cura iz susjedstva i onaj frajer u kasnim tridesetima koji je oduvijek sanjao o tome da jednog dana gušta u svom roadsteru, a nije zapravo ni toliko brza. Ali zato je beskrajno zabavna za vožnju. Dok upravljate njome osjećate se sjedinjeni sa svojim limenim ljubimcem, kao jahač s konjem, i čitavo vrijeme vam osmijeh ne silazi s lica. Ako ste imali i grozan dan u uredu, vožnja MX petice sigurno će ga učiniti boljim.

Upravo u toj zabavi i osjećaju zadovoljstva koje pruža dok se kotrlja cestom leži suština ovog automobila. Sve ostalo sasvim je sporedno. Mazda MX-5 nije vozilo koje bi na bilo koji način udovoljilo nekakvim općim standardima savršenog automobila. Prtljažnika gotovo da i nema – u redu, spretno organiziran par uspjet će nekako spakirati nužne potrepštine za jednotjedni godišnji odmor, i to je otprilike to –  a unutrašnjost je toliko bazična da je skoro pa možemo nazvati asketskom. Kao i svaki pravi roadster, stražnjih sjedala nema, čak ni onih pomoćnih koje osobno volim nazivati sjedalima za mačku. Vozač i suvozač sjede nisko, što otežava izlazak iz automobila, a zbog ogromnih vrata morate ili parkirati prilično daleko od zida, odnosno od automobila pored vas, ili morate upotrijebiti pomalo akrobatske sposobnosti da bi izašli iz svog limenog ljubimca. Što zna biti izazov, recimo, ako ste u minjaku i štiklama. Unatoč svim tim malih nesavršenostima, Mazda MX-5 automobil je u kojeg ćete se jako brzo zaljubiti.

Gdje je voziti? Obzirom da njena odlika nije brzina, a također uvažavajući činjenicu da suviše brza vožnja autocestom bez krova nije svakome ugodna, valja reći da se u Mazdi MX-5 ipak više može uživati na sporednim, međugradskim cestama. Unatoč ne predobrom stanju astfalta, kasnoproljetna vožnja kroz Gorski kotar, na pravcu od Zagreba do Rijeke, bit će jedno prekrasno iskustvo, kao i vožnja nekom od brojnih vijugavih cesta Istre, naročito na području u dolini rijeke Mirne pa u brdo prema Bujama dok se krošnje drveća nadvijaju nad nama, a mi polako hvatamo krivine u svom malom roadsteru. Ceste Pelješca dale su, pak, dušu za vožnju Mazde MX-5 – tko nije svakako ih mora isprobati, i to baš u jednom automobilu poput ovoga.

Ipak, baš kao i zgodnoj, cool curi s kojom se možete šepuriti pred frendovima, i Mazdi MX-5 tu i tamo morate platiti skupo piće – ovaj limeni ljubimac nije sasvim štedljiv na gorivu. Još uvijek je to daleko od zastrašujuće potrošnje već spomenutih superautomobila ali nemojte baš očekivati ni da ćete u gradskoj vožnji njome uspjeti postići rezultate jednog Fiata Punta. No Mazda MX-5 ionako baš nije automobil za naguravanje gradskim ulicama, njoj više odgovara slobodna cesta, po mogućnosti lagano zavojita, negdje u prirodi, gdje se možete stopiti s okolišem i uživati dok vas zrak miluje po licu. To je jedna od onih stvari koje zapravo ne možete mjeriti novcem.

Onome tko se nikada nije ni provozio u Mazdi MX-5 teško je zapravo objasniti što kod nje toliko oduševljava i zašto je ovo jedan od rijetkih modela automobila koji je skupio toliki broj obožavatelja. No dovoljno je da jednom sjednete u nju, spustite krov i krenete, sve ćete shvatiti. Ona je, baš kao i zgodna, dobra i draga djevojka, tu da vaš dan učini ljepšim. Sretan rođendan, ljepotice.

Napisao/la G.M., Fizzit.net

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari