Pratite nas

BiH

Mediji pod ‘terorom’ društvenih mreža

Objavljeno

na

twitter facebookŠta novinari iz regije misle o tvrdnji da društvene mreže ugrožavaju klasične medije i potiskuju ih kao glavni izvor informacija.

Nove digitalne tehnologije, a pogotovo društvene mreže, promijenile su odnose publike i medija. Postale su alat za otkrivanje i praćenje udarnih događaja, a specifični su u tome da za vijest istovremeno saznaju i korisnici i novinari.

Kako tvrde medijski eksperti, mreža je slobodna, ljudi su ostvarili slobodu govora, pa tako Facebook, Twitter i ostale mreže ne samo da ugrožavaju klasične medije, već ih potiskuju i postaju glavni izvor informacija, čak i novinarima.

Novinari su tako potpali pod utjecaj društvenih mreža i primorani su pronalaziti nove metode i vratiti vrijednosti profesionalnoj, provjerenoj i kvalitetnoj informaciji.

Pred njima je zadatak da pronađu nove izražajne mogućnosti kako bi znanjem i sposobnošću kreiranja poruke vratili vrijednosti.

U prilog novinarstvu

Neven Barković, izvršni urednik zagrebačkog Tportala, smatra da je taj proces dobar, a ne loš za novinarstvo.

“Zašto? Zato što je klasično (tiskano, TV, radio) novinarstvo jednosmjerno – mediji objavljuju informacije, povratne informacije od konzumenata tih informacija najčešće su bivale zanemarene”, kaže on.

U vrijeme društvenih mreža, kaže Barković, takvo nešto je praktično nemoguće izbjeći, pa su novinari, upravo zbog brzine te povratne informacije, prisiljeni više pažnje posvetiti provjeri teza koje objavljuju, “jer će u protivnom biti ekspresno ispravljeni i osramoćeni u javnosti, a to je nešto što si nijedan novinar koji drži do svog ugleda ne smije dopustiti”.

“Osnovne postavke evolucije vrijede i u ovom slučaju – onaj tko se ne prilagodi novim okolnostima i novom okruženju, taj će izumrijeti. Društvene mreže novinari trebaju prihvatiti i naučiti se natprosječno dobro služiti njima, inače će ih vrijeme pregaziti. Kome to nije jasno, tomu ne predviđam svijetlu budućnost u novinarstvu”, ističe Barković.

“Novinari moraju postati svjesni da se od njih ne traži ništa naročito kompleksno – samo treba objavljivati istinite, provjerene i relevantne informacije. I budu li tako radili, ne moraju se plašiti društvenih mreža i ‘građanskog novinarstva’. Dapače, od njih kroz bržu interakciju sa svojim čitateljima mogu samo profitirati”, zaključuje.

Prilika za demokratizaciju medija  

Na početku postojanja, internetski mediji, pa i društvene mreže, izgledali su kao nova, velika prilika za demokratizaciju medija, navodi Ahmed Burić, bosanskohercegovački književnik i novinar.

“Gutenbergova, štampana civilizacija je već bila na izdisaju i otvarao se novi prostor, u kojem se moglo naći mjesto za najrazličitije sadržaje. No, nije se vidjela opasnost da će jednostavni, često banalni sadržaji sa društvenih mreža potisnuti većinu ‘ozbiljnih’, analitičkih sadržaja i postati dominantna ‘snaga’ današnjeg novinarstva”, kaže Burić.

Prema njegovom mišljenju, vlasnici web portala i ostalih digitalnih medija u utrci za brojem “klikova” često idu za neprovjerenim i bizarnim sadržajima, jer broj klikova stvara popularnost i profit. Nije optimista kada je riječ o povratku kvalitetne i provjerene informacije.

“Kvalitetna informacija, ili sadržaj baziran na analizi i sintezi, bit će dostupan sve manjem broju ljudi, jer ga je u današnje vrijeme skupo napraviti u odnosu na ove druge sadržaje. Tako da ćemo u budućnosti imati nekoliko medijskih oaza, zaštićenih uglavnom velikim kapitalom njegovih osnivača, i pustinju raznoraznog trasha, u kojoj će svako pokušati naći nešto za sebe. A znamo ko profitira u neuređenim pustinjskim pravilima igre: oni koji presreću karavane i bave se, uglavnom, razbojništvom. Za nas malo drugačije nije baš ostalo puno prostora”, ističe Burić.

Svaki pokret treba lidera

Direktorica i glavna urednica beogradskog tjednika Novi magazin, Nadežda Gaće, priznaje važnost društvenih mreža i ističe ulogu koju su odigrale u Egiptu i Libiji, pa i u  dešavanjima (u veljači) u Bosni i Hercegovini.

“Ali, sa druge strane, postoji još jedno pitanje – da li društvene mreže mogu da preuzmu na sebe ono što je potrebno u svakoj akciji? Mora uvek postojati neko ko je čovek, ko je organizator i koji je, na neki način, lider tog pokreta”, naglasila je.

Kazala je da je bez utjecaja čovjeka teško mijenjati društvo. Navela je primjer pokreta Wall Street u Americi.

“Trajao je mjesecima, imao je bezbroj sljedbenika na socijalnim mrežama, ali pošto nije postajala organizacija, efekat pobune na Wall Streetu nije imao tu moć koju bi imao da je postojao lider”, ocijenila je Nadežda Gaće.

Nezamjenjiva uloga 

Uvjerena je da ni Twitter, ni Facebook ne mogu preuzeti ulogu novinarstva, čija je funkcija suštinska analiza.

“Naša profesija ima upravo taj elemenat – da ukazuje na uzrok, na posledicu i na ono što će se dogoditi, ili da predlaže mere koje će biti bolje za rešavanje uzroka. Twitter i Facebook je vaš lični, individualni stav”, istakla je.

Prema njenom mišljenju, u novinarstvu imate odgovornost “za napisanu i izgovorenu riječ”.

“Bez obzira što su društvene, ove mreže se smatraju da ‘razgolićuju’, da više nema nekih velikih tajni. Evo, šta smo mi od prepiske koja je od [Juliana] Assangea, [Edwarda] Snowdena doznali? Mi smo doznali intrige. To nije pomerilo političare ni u Americi, ni u Rusiji, ni u Europi. Doznali ste kako oni razgovaraju, ali to je na nivou spinovanja. Nije zbog toga morao – evo poslednji slučaj – ‘twitteraši’ su stavili sliku čoveka koji je bio predsednik neke komisije za dodelu raznih stvari i videli su na njegovoj ruci neki skupi sat. Krenuli su od tog sata i taj sat jeste bio inicijalna kapisla. Onda su izanalizirali i videli su da on ne može na osnovu svoje plaće da ima preko dvadeset kuća. Vi možete to da pokrenete, ali posle mora uvijek postojati osmišljena akcija”, kaže Nadežda Gaće.

Naglasila je kako smatra da su društvene mreže vrlo dobre, ali ne mogu, u suštini, zamijeniti ono što je veoma dobro – kako u novinarskom poslu, tako i u organizaciji građana koji su nezadovoljni i političkim sistemima i odgovorima parlamentarne demokracije.

Al Jazeera

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

KOŽUL: U BiH nastupio raspad sustava kada je u pitanju priliv migranata

Objavljeno

na

Objavio

U Bosni i Hercegovini nastupio je raspad sustava kada je u pitanju priliv migranata, kazao je danas zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul. Podsjetio je da je u ovoj godini u BiH ušlo nekoliko tisuća migranata te rekao da HDZ traži od nadležnih institucija sve relevantne podatke i o broju migranata, ali i o kapacitetima s kojima država raspolaže “u cilju sanacije posljedica ove krize”.

Iznio je podatak da Služba za poslove sa strancima ima 230 zaposlenih, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 789, Granična policija 2.500 zaposlenih, ali i upitao što je sve urađeno u rješenju ovog pitanja.

Napomenuo je da BiH nedostaju i zakoni koji će tretirati ovu oblast te je naglasio da će HDZ predložiti set zaključaka kojima će zatražiti sveobuhvatnu informaciju o tome, a u kojoj će biti podaci o ovoj situaciji u operativnom dijelu, ali i sigurnosnom smislu. Zatražit će da se onda o njoj kvalitetno vodi rasprava na sjednici koja je planirana za početak idućeg mjeseca, međutim, rasprava je nastavljena kada je zastupnik Nezavisnog bloka Senad Šepić naglasio da je situacija u Unskoj županiji preteška.

Napomenuo je da osim problema sa smještajem postoje socijalni i politički problemi u sredinama u kojima migranti najviše borave, podsjećajući da je s početka godine tražio da se donesu mjere i napravi kvalitetna akcija nadležnih kako se ovo ne bi dogodilo.

Tijekom rasprave zastupnicima se obratio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je upozorio da nedostaje kapaciteta za adekvatan odgovor kada je u pitanju povećan priliv migranata te da nedostaju sredstva za osiguranje većeg broja policajaca koji bi štitili granicu. Zastupnik SDP-a Saša Magazinović podsjetio je da ministar nije govorio o strukturi migranata kao ni o bezviznom režimu kojeg je Srbija uspostavila s Iranom odakle u BiH najviše dolazie nelegalnih migranata.

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je upozorio na reakciju ministra Mektića kada je u pitanju bilo zaustavljanje kolone migranata na putu do Mostara i Izbjegličkog centra u Salakovcu prije mjesec dana, kada su najavljena uhićenja. Na to je ragirao dopredsjedatelj Doma Šefik Džaferović (SDA) koji je kazao da su sve institucije na ono što se dogodilo u tom konkretnom slučaju na Ivan-sedlu trebale reagirati, a ne samo Mektić. – To što se dogodilo na Ivanu taj dan najgrublji je napad na ustavni poredak zemlje jer je lokalna odnosno kantonalna policija zaustavila izvršenje odluke institucija BiH i neka se presaberu i razmisle oni koji su to učinili – kazao je.

Za njega je to bila teška povreda Daytonskog mirovnog sporazuma i predstavlja kazneno djelo jer je sloboda kretanja temeljni princip Daytonskog mirovnog sporazuma zbog čega bi se počinitelji trebali pripremiti na odgovornost. Potom je reagirala dopredsjedateljica Borjana Krišto (HDZ) upitavši postoji li u konkretnom slučaju odluka Vijeća ministara te postoji li pravilnik kako i na koji način se upućuju migranti. Ultimativno je nakon toga Gasal-Vražalica tražila pauzu uime Kluba DF-a dok se zastupnicima ne dostavi materijal, a njenom zahtjevu udovoljio je predsjedatelj Doma Mladen Bosić (SDS). Raspravu o Informaciji o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu zatražili su zastupnici HDZ-a BiH Borjana Krišto, Nikola Lovrinović i Predrag Kožul./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

ZBOG NOVOG POKUŠAJA MAJORIZACIJE Hrvati napustili Federalni parlament, bojkot će trajati do odluke HNS BiH

Objavljeno

na

Objavio

Klub-zastupnika-HDZ-BiH-HNS-a

Hrvatski zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije nisu željeli sudjelovati u radu druge izvanredne sjednice ovog doma koja je zakazana na prijedlog stranaka političkog Sarajeva, a koje su na nju uvrstile Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, javlja izvjestitelj Hrvatskog Medijskog Servisa.

Radi se o zakonskom rješenju kojeg hrvatski politički predstavnici ocjenjuju neprihvatljivim pokušajem zaobilaženja presude Ustavnog suda BiH i cementiranjem postojećeg stanja u Federaciji.

Ivan Musa predsjednik HKDU-a, član Predsjedništva HNS-a te zastupnik u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta naveo je za HMS kako tijekom konzultacija u Kolegiju doma uopće nije bilo spomena da će se nakon završetka jedne izvanredne zakazati druga s točkom dnevnog reda koja se odnosi na prijedlog bošnjačkih stranaka o izbornim jedinicama i broju mandata.

Upozorio je kako su tek u tijeku zasjedanja prve izvanredne sjednice dobili materijal kako je zakazana druga što je prema ocjeni hrvatskih zastupnika potpuno nedopustivo. Stoga su se odlučili na potez jer ne žele davati bilo kakav legitimitet pokušajima da se, naglasio je, u potpunosti izbjegava provedba presude Ustavnog suda te da se tematika izbornog zakonodavstva umjesto na državnoj razini rješava na entitetskoj.

Iz Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS-a naglasili su kako nisu bili službeno upoznati od strane koalicijskih partnera već su tijekom održavanja 30. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH (20. lipnja 2018. u 12,08 sati) dobili poziv za održavanje 31. izvanredne sjednice na dan 20. lipnja 2018. u 15,00 sati, na kojoj bi se kao jedina točka dnevnog reda razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH.

„Radi se o Prijedlogu Zakona koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom F BiH. Ovim Prijedlogom bošnjačke stranke predlažu rješenje koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i na taj način grubo ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, dovodeći u pitanje njegov autoritet, a samim time i ustavni poredak BiH“, ističu iz Kluba. Upozoravaju i kako je 31. izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazvana suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi Zastupničkog doma.

„Cilj bošnjačkih političkih stranaka je potpuno političko desubjektiviziranje hrvatskog naroda, što smatramo neprihvatljivim te odbijamo sudjelovanje u radu Zastupničkog doma do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora BiH“, zaključuju iz Kluba.

Podsjećamo, ovaj stav prema prijedlogu stranaka političkog Sarajeva imaju predstavnici svih hrvatskih stranaka koje sudjeluju u HNS-u te navode kako se radi o neprihvatljivom prijedlogu kojim se ne provodi presuda Ustavnog suda u slučaju Ljubić već se cementira postojeće stanje.

Tim bi rješenjem ostala situacija u kojoj iz svake županije mora biti po jedan predstavnik svakog naroda u Domu naroda ako takav zastupnik postoji u županijskoj Skupštini. Za Hrvate je taj pokušaj u samom startu neprihvatljiv jer ističu da se time ne provodi presuda Ustavnog suda BiH koja govori o konstitutivnosti naroda i legitimnom predstavljanju u Domu naroda već da se zapravo zadržava postojeće stanje.

Naime, podsjećaju kako je Ustavni sud proglasio kako dio Izbornog zakona koji kaže da se svakom narodu daje po jedno mjesto u svakoj županiji nije u skladu s Ustavom. A posebice zbog toga što, kako je Ustavni sud utvrdio, prema sada osporenom dijelu Izbornog zakona, postoji mogućnost da pripadnik jednog konstitutivnog naroda da bude izabran u Dom naroda čak i u krajnjem, ali mogućem slučaju da je ta osoba jedini pripadnik nekog od konstitutivnih naroda u jednoj od županija, pod uvjetom da je izabrana u zakonodavno tijelo te županije. (HMS)

 

Ivan Musa: Svebošnjačke stranke su krenule u projekt koji je osmislio Milošević

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori