Pratite nas

BiH

Mediji pod ‘terorom’ društvenih mreža

Objavljeno

na

twitter facebookŠta novinari iz regije misle o tvrdnji da društvene mreže ugrožavaju klasične medije i potiskuju ih kao glavni izvor informacija.

Nove digitalne tehnologije, a pogotovo društvene mreže, promijenile su odnose publike i medija. Postale su alat za otkrivanje i praćenje udarnih događaja, a specifični su u tome da za vijest istovremeno saznaju i korisnici i novinari.

Kako tvrde medijski eksperti, mreža je slobodna, ljudi su ostvarili slobodu govora, pa tako Facebook, Twitter i ostale mreže ne samo da ugrožavaju klasične medije, već ih potiskuju i postaju glavni izvor informacija, čak i novinarima.

Novinari su tako potpali pod utjecaj društvenih mreža i primorani su pronalaziti nove metode i vratiti vrijednosti profesionalnoj, provjerenoj i kvalitetnoj informaciji.

Pred njima je zadatak da pronađu nove izražajne mogućnosti kako bi znanjem i sposobnošću kreiranja poruke vratili vrijednosti.

U prilog novinarstvu

Neven Barković, izvršni urednik zagrebačkog Tportala, smatra da je taj proces dobar, a ne loš za novinarstvo.

“Zašto? Zato što je klasično (tiskano, TV, radio) novinarstvo jednosmjerno – mediji objavljuju informacije, povratne informacije od konzumenata tih informacija najčešće su bivale zanemarene”, kaže on.

U vrijeme društvenih mreža, kaže Barković, takvo nešto je praktično nemoguće izbjeći, pa su novinari, upravo zbog brzine te povratne informacije, prisiljeni više pažnje posvetiti provjeri teza koje objavljuju, “jer će u protivnom biti ekspresno ispravljeni i osramoćeni u javnosti, a to je nešto što si nijedan novinar koji drži do svog ugleda ne smije dopustiti”.

“Osnovne postavke evolucije vrijede i u ovom slučaju – onaj tko se ne prilagodi novim okolnostima i novom okruženju, taj će izumrijeti. Društvene mreže novinari trebaju prihvatiti i naučiti se natprosječno dobro služiti njima, inače će ih vrijeme pregaziti. Kome to nije jasno, tomu ne predviđam svijetlu budućnost u novinarstvu”, ističe Barković.

“Novinari moraju postati svjesni da se od njih ne traži ništa naročito kompleksno – samo treba objavljivati istinite, provjerene i relevantne informacije. I budu li tako radili, ne moraju se plašiti društvenih mreža i ‘građanskog novinarstva’. Dapače, od njih kroz bržu interakciju sa svojim čitateljima mogu samo profitirati”, zaključuje.

Prilika za demokratizaciju medija  

Na početku postojanja, internetski mediji, pa i društvene mreže, izgledali su kao nova, velika prilika za demokratizaciju medija, navodi Ahmed Burić, bosanskohercegovački književnik i novinar.

“Gutenbergova, štampana civilizacija je već bila na izdisaju i otvarao se novi prostor, u kojem se moglo naći mjesto za najrazličitije sadržaje. No, nije se vidjela opasnost da će jednostavni, često banalni sadržaji sa društvenih mreža potisnuti većinu ‘ozbiljnih’, analitičkih sadržaja i postati dominantna ‘snaga’ današnjeg novinarstva”, kaže Burić.

Prema njegovom mišljenju, vlasnici web portala i ostalih digitalnih medija u utrci za brojem “klikova” često idu za neprovjerenim i bizarnim sadržajima, jer broj klikova stvara popularnost i profit. Nije optimista kada je riječ o povratku kvalitetne i provjerene informacije.

“Kvalitetna informacija, ili sadržaj baziran na analizi i sintezi, bit će dostupan sve manjem broju ljudi, jer ga je u današnje vrijeme skupo napraviti u odnosu na ove druge sadržaje. Tako da ćemo u budućnosti imati nekoliko medijskih oaza, zaštićenih uglavnom velikim kapitalom njegovih osnivača, i pustinju raznoraznog trasha, u kojoj će svako pokušati naći nešto za sebe. A znamo ko profitira u neuređenim pustinjskim pravilima igre: oni koji presreću karavane i bave se, uglavnom, razbojništvom. Za nas malo drugačije nije baš ostalo puno prostora”, ističe Burić.

Svaki pokret treba lidera

Direktorica i glavna urednica beogradskog tjednika Novi magazin, Nadežda Gaće, priznaje važnost društvenih mreža i ističe ulogu koju su odigrale u Egiptu i Libiji, pa i u  dešavanjima (u veljači) u Bosni i Hercegovini.

“Ali, sa druge strane, postoji još jedno pitanje – da li društvene mreže mogu da preuzmu na sebe ono što je potrebno u svakoj akciji? Mora uvek postojati neko ko je čovek, ko je organizator i koji je, na neki način, lider tog pokreta”, naglasila je.

Kazala je da je bez utjecaja čovjeka teško mijenjati društvo. Navela je primjer pokreta Wall Street u Americi.

“Trajao je mjesecima, imao je bezbroj sljedbenika na socijalnim mrežama, ali pošto nije postajala organizacija, efekat pobune na Wall Streetu nije imao tu moć koju bi imao da je postojao lider”, ocijenila je Nadežda Gaće.

Nezamjenjiva uloga 

Uvjerena je da ni Twitter, ni Facebook ne mogu preuzeti ulogu novinarstva, čija je funkcija suštinska analiza.

“Naša profesija ima upravo taj elemenat – da ukazuje na uzrok, na posledicu i na ono što će se dogoditi, ili da predlaže mere koje će biti bolje za rešavanje uzroka. Twitter i Facebook je vaš lični, individualni stav”, istakla je.

Prema njenom mišljenju, u novinarstvu imate odgovornost “za napisanu i izgovorenu riječ”.

“Bez obzira što su društvene, ove mreže se smatraju da ‘razgolićuju’, da više nema nekih velikih tajni. Evo, šta smo mi od prepiske koja je od [Juliana] Assangea, [Edwarda] Snowdena doznali? Mi smo doznali intrige. To nije pomerilo političare ni u Americi, ni u Rusiji, ni u Europi. Doznali ste kako oni razgovaraju, ali to je na nivou spinovanja. Nije zbog toga morao – evo poslednji slučaj – ‘twitteraši’ su stavili sliku čoveka koji je bio predsednik neke komisije za dodelu raznih stvari i videli su na njegovoj ruci neki skupi sat. Krenuli su od tog sata i taj sat jeste bio inicijalna kapisla. Onda su izanalizirali i videli su da on ne može na osnovu svoje plaće da ima preko dvadeset kuća. Vi možete to da pokrenete, ali posle mora uvijek postojati osmišljena akcija”, kaže Nadežda Gaće.

Naglasila je kako smatra da su društvene mreže vrlo dobre, ali ne mogu, u suštini, zamijeniti ono što je veoma dobro – kako u novinarskom poslu, tako i u organizaciji građana koji su nezadovoljni i političkim sistemima i odgovorima parlamentarne demokracije.

Al Jazeera

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović, Dodik i Izetbegović usuglasili dokument o koaliranju

Objavljeno

na

Objavio

Lideri tri najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su usuglasili dokument koji bi trebao osigurati načela na kojima će djelovati buduća vladajuća koalicija u toj zemlji, no dogovor o konačnom formiranju vlasti još nisu postigli.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik sastali su se u Sarajevu kako bi raspravili sadržaj dokumenta koji definira plan rada buduće koalicije odnosno djelovanja novog Vijeća ministara BiH.

Sva trojica su nakon sastanka novinarima potvrdili kako im je dokument koji je predložila SDA prihvatljiv ali i da još nema konačnog dogovora o tome kako će izgledati buduće Vijeće ministara što sada ovisi o tome kada će Predsjedništvo BiH formalno imenovati mandatara za premijera.

“Predsjedništvo BiH će zasjedati kada sve dogovorimo”, kazao je novinarima Dodik.

Temelj spora oko uspostave vlasti na državnoj razini do sada su bila različita stajališta SDA i SNSD-a o tome hoće li novo Vijeće ministara preuzeti obvezu provedbe reformi bitnih ne samo za nastavak puta ka članstvu u Europskoj uniji nego i prema NATO-u.

Dodik sada tvrdi kako usuglašeni dokument ne spominje NATO ali tvrdi kako je “SDA uporna” kada je riječ o tom pitanju no Izetbegovićeva je interpretacija nešto drugačija pa nije jasno što su se na kraju dogovorili.

“U dokumentu pišu bitne stvari po pitanju ekonomije i svih integracijskih procesa”, kazao je Izetbegović ustvrdivši kako njegova stranka nije “omekšala” svoje stajalište te kako su NATO integracije za BiH u ovom trenutku samo tehničko a ne političko pitanje no ipak nije pojasnio kako je to zapravo riješeno u pregovorima s Dodikom.

“Nemojte nas tjerati da se dalje sudaramo, pustite nas da tu stvar riješimo”, poručio je Izetbegović novinarima koji su na tome inzistirali.

Iztetbegovć je rekao kako je najbitnije da su usuglašena načela djelovanja buduće koalicije a sada preostaje dogovor o raspodjeli ministarstava.

Razgovori o tome, kako je pojasnio, obavit će se narednog tjedna.

“Što se tiče nas (SDA) tiče to može biti gotovo već sutra”, kazao je Izetbegović dodajući kako vjeruje da će sve ipak biti riješeno do 31. ožujka.

Izvjesno je samo da će devet ministarstava u Vijeću ministara biti podijeljeno po etničkom ključu odnosno kako će ga činiti po tri ministra Hrvata, Srbina i Bošnjaka dok bi predsjedatelj trebao biti Zoran Tegeltija kojega je ranije kao svog kandidata nominirao Dodik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Htjelo se zasjeniti sve ono što se radilo na konferenciji u Neumu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako će dužnosnici ove stranke u državnom Vijeću ministara zatražiti istragu navodne afere s vrbovanjem selefija od hrvatske obavještajne agencije SOA-e nazivajući prikupljanje i objavu informacija paraobavještajnim djelovanjem unutar BiH s ciljem diskreditiranja skupa o ustavnim promjenama u Neumu na kojemu je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Mi smo zatražili da se o tome odmah očituje Vijeće ministara i institucije koje se bave sigurnošću u BiH. Tko je obmanuo javnost neka vrlo jasno odgovara”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Po njegovim riječima, u BiH se zloporabe institucije sigurnosti te se objavljuju konstrukcije bez ikakva utemeljenja.
“Moramo do kraja iskorijeniti paradjelovanje jer je ono danas prisutno na svakom koraku u Bosni i Hercegovini”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH i dodao kako takvo što izaziva zabrinutost.

“Kad kroz institucije države dadete doprinos da se kaže nešto za što nemate ama baš nikakva utemeljenja, onda se svi trebamo zabrinuti za sebe i svoju sigurnost”, dodao je. Naveo je kako smatra da se radi o čistim špekulacijama po kojima se u aferu navodnog podmetanja naoružanja selefijama bili uključeni zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, koji je i član HDZ-a BiH, konzul RH u Tuzli Ivan Bandić te novinar Mato Đaković.

“Meni se čini da su to vrlo usmjereno koordinirane dezinformacije kako bi se napravio učinak u javnosti. Nedopustivo je da se špekulira s tim informacijama koje su objavljene uoči skupa u Neumu da bi se zasjenilo sve ono što smo radili na toj konferenciji”, dodao je Čović.

Po njegovim riječima slično paraobavještajno podzemlje je ubilo i doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara, čija je dvadeseta godišnjica atentata tijekom vikenda obilježena u Sarajevu.
“Činjenice se manje-više znaju. Parasustav je to napravio”, izjavio je čelnik najsnažnije hrvatske stranke u BiH.

Ivo Lučić: Mnogi se trude vratiti BiH u stanje arkadije i raja – stanje prije demokracije

Hrvatski mediji u BiH objavili su posljednjih dana fotografije na kojima zajedno sjede novinar Žurnala Avdo Avdić koji je u javnosti plasirao informaciju o navodnom podmetanju oružja selefijama od hrvatske SOA-e, u društvu s ministrom Draganom Mektićem koji je potvrdio da postoje takva optužbe, a za istim stolom je i šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić Osmica.

Mehmedagić je za vrijeme rata bio tjelohranitelj bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Alije Izetbegovića, a danas ga se smatra jako bliskim njegovom sinu i predsjedniku najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću. Upravo su navode o navodnom djelovanju SOA-e razotkrili djelatnici OSA-a, u javnost plasirao novinar Avdić, a sve izjavama potkrijepio ministar Mektić.

(Hina)

 

Davor Dijanović: OSA i specijalni rat protiv Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari