Connect with us

Pregled

Mediji pred sudom

Objavljeno

-

Sudac zadarskog Županijskog suda tužio je nakladnika Hanza Mediju i nepravomoćno dobio 250.000 kuna, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da će ta presuda, postane li pravomoćna imati dalekosežne posljedice na medijsko praćenje rada sudova.

Nakon što su Jutarnji list i druga izdanja Hanza Medije pisali o slučaju silovanja i seksualnog nasilja nad petnaestogodišnjakinjom iz okolice Zadra i odluci suca Ivana Markovića da osumnjičene mladiće nakon ispitivanja pusti da se brane sa slobode, sudac je pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu podigao 11 tužbi zbog 17 članaka objavljenih u tiskanim i internetskim izdanjima Hanza Medije, kao i niz tužbi protiv drugih medija.

Sud je 11. veljače donio nepravomoćnu presudu prema kojoj, kao kompenzaciju za duševne boli, Hanza Medija sucu Markoviću treba isplatiti 250.000 kuna. Nakladnik će morati platiti i 61.813 kuna sudskih troškova.

U obrazloženju presude kaže se, između ostaloga, da se u konkretnom slučaju radi o tzv. senzacionalističkom novinarstvu, da su informacije dobivene od policije informacije prikupljene na nezakonit način, da sudac Županijskog suda u ovom slučaju nije javna osoba, da mišljenje stručnjaka o slučaju koje su novine objavljivale nije bitno jer nitko od njih nije imao na uvid sudski spis, da se iz javno dostupnih izvora ne može i ne smije donositi sud o profilu suca i njegovu radu.

U nepravomoćnoj presudi napisanoj na 40 stranica istovremeno je potpuno odbačen iskaz novinara, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari