Connect with us

Pregled

Medijske kuće u velikoj ekonomskoj krizi a novinari izloženi riziku zaraze

Objavljeno

on

Ljiljana Zurovac, programska direktorica Vijeća za tisak u BiH

Vijeće za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini svim medijskim djelatnicima čestita Svjetski Dan Slobode Medija, podsjećajući javnost na iznimno važnu ulogu medija, što se posebno pokazalo u vrijeme globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa, u kojoj se trenutno nalazimo, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Točna, provjerena i blagovremena informacija u ovim teškim okolnostima, kada se stotine tisuća ljudi širom svijeta bore za svoj život, od velike je važnosti i doslovno može spasiti ljudski život, ističu iz Vijeća za tiskane i online medije.

Zbog toga je, smatraju, nedopustiva cenzura izazvana favoriziranjem određenih medija, koju su pokazali pojedinci na visokim funkcijama, čime su izravno uskratili javnost njihovog ljudskog prava na točno i pravovremeno informiranje. Osim toga, krizno komuniciranje u kojem su organizirani media-poolovi često su zloupotrebljavani i novinarima je uskraćivano pravo da dobiju odgovore na svoja pitanja.

Europska federacija novinara naglasila je da je važno zaštititi novinare, ali da se to ne smije koristiti za sputavanje medijskih sloboda.

-Osim velikog bremena odgovornosti za svaku napisanu riječ, na koje su odgovorni novinari naviknuti pišući o korupciji, kriminalu, političkim i brojnim drugim malverzacijama, oni danas dodatno izlažu riziku svoje i živote članova svojih obitelji, svakodnevno izvještavajući o borbi sa virusom Covid-19, napominje se u priopćenju.

Osim toga, medijske kuće našle su se u velikoj ekonomskoj krizi, pod pritiskom troškova, padom tiraža, drastično smanjenim prilivom zarade od oglašivača, čiji ishod može imati velike posljedice po naše krhko demokratsko društvo. Jer neovisnost medija, koji su sve svoje resurse bespoštedno stavili na uslugu zajednici, najviše ovisi o njihovoj ekonomskoj stabilnosti.

Bosna i Hercegovina Svjetski Dan Slobode Medija 2020. godine dočekuje na 58. mjestu, prema svjetskom Indeksu slobode medija, što predstavlja napredak od pet mjesta u odnosu na prošlu godinu. Ipak, Reporteri bez granica u svome izvještaju navode da BiH ima najliberalnije zakone o slobodi medija u regiji, ali da je njihova implementacija i realizacija zakočena zasićenim pravosudnim sustavom.

Zbog toga Vijeće za tisak i online medije, na ovaj važni Dan Slobode Medija, upućuje ponovno poziv svim građanima, da svojim reagiranjima na napade na novinare, na uskraćivanje informacija novinarima, kao i slanjem žalbi na netočno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, budu nositelji borbe za slobodne i odgovorne profesionalne medije, kao temelje slobodnom demokratskom društvu i životu, stoji u priopćenju Vijeća za tiskane i online medije u BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari