Connect with us

Politički rentgen

Medijski plačenici i reketari na posebnom zadatku!

Objavljeno

on

…Dodikove manipulacije masama nisu samo u predizborne svrhe, već on na taj način implementira misiju Ruske Federacije, čiji je operativni izvršitelj, da se na svaki mogući način spriječi, integracija zapadnog Balkana u EU i NATO….

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Bombastičan naslov u Hrvatskom tjedniku, „ Groteskni bruxelleski potrčko Plenković zaboravio koliko je Rusija važna za položaj Hrvata u BiH“, u režiji ultradesničarskih plaćenika i medijskih raketara, koji namjerno populistički šire dezinformacije i neznanje u vlastitoj nemoći, potakao me je na dodatnu analizu.

„Pokušaji moćnog ruskog predsjednika-bili oni stvarni ili hinjeni-da se uvažavanjem povijesne istine barem donekle ozdravi vladajuća imperijalna geopolitika, čovjeku spontano pred oči donese dragi lik predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića, posebno u njegovoj vanjskopolitičkoj inačici. Nedavno je on, koji inače nacionalnim poslovima vlada čeličnom, gotovo diktatorskom rukom, ponovo poželio odigrati ulogu „europskog političara i održao Rusiji stalnoj članici stalnoj članici Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, lekciju o tome kako bi trebala riješiti svoj konflikt s Ukrajinom.(glede secesije i ruske okupacije ukrajinskog Krima, op. a.) To je navelo ruskog veleposlanika (Andreja Nestorenka) u Zagrebu, na blago rečeno, ljutit odgovor.

Bio je to još jedan prilog znanome liku Plenkovića, kao nesmiljenog čvrstorukaša, koji javno obećava da će uništiti neposlušne narodnjačke, krajnje desne stranke i jednostavno zabraniti nepoćudne referendume, recimo o (ne)uvođenju eura, a istodobno gotovo sasvim otvoreno, kao poslušni potrčko obavlja poslove za velike igrače, osiguravajući tako sebi lukrativne europske poslove, nakon što odradi zadane poslove u Hrvatskoj“! (završen citat iz HT-a)

Što dodati ovom uvodnom pamfletu Hrvatskog tjednika, osim postaviti pitanje ne radi li se tu o imploziji trolanja, političke nepismenosti, jala, mržnje i ljubomore, ili možda o klasičnom reketarsko-plaćeničkom uratku, a zbog sličnih danas padaju FB, WhatsApp i drugi internetski kanali!? Želi li Hrvatski tjednik i naša vrla desnica da se ruska okupacija Krima kao spojenim posudama preslika na BiH i Crnu Goru, a što to znači svjedočili smo u vrijeme velikosrpske okupacije i agresije na Hrvatsku? Kako to da Hrvatski tjednik namjerno ne zna da je okupacija Krima osuđena od cijele međunarodne zajednice, pa i od Vijeća sigurnosti UN-a? Zbog čega bi Hrvatska i Andrej Plenković glede toga trebali imati neko izdvojeno, hrvatsko, sebično mišljenje, ako smo legitimna članica svih međunarodnih institucija? Bespredmetno je polemizirati sa zlonamjernicima, pa s toga donosim kronologiju istine iz pravog izvora o tim važnim pitanjima u kojima položaj Hrvata u BiH ima prvorazrednu ulogu.

Dodikove najave osnivanja Srpske vojske u RS, ukidanja Oružanih snaga BiH i drugih državnih institucija i prijetnja odcjepljenjem su besmislica i pucanj u prazno! Sigurnost i mir, te cjelovitost BiH kao države garantira NATO savez, a svaki pokušaj daljnjeg podrivanja Daytonskog sporazuma bit će bez imalo sumnje sankcioniran.

Ovo je bitan sažetak razgovora sa doc. dr. Alijom Kožljakom, šefom Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije IBU-a i bivšim vojnim predstavnikom BiH pri NATO-u, koji je i ranije u niz navrata imao pouzdane informacije o događajima u „regionu“. U razgovoru „Avaza“ s Alijom Kožljakom doznajemo i datum do kojeg bi Milorad Dodik, ali i drugi pojedinci iz oba entiteta u BiH trebali saznati da su sankcionirani.

„Na poruke Milorada Dodika ne treba toliko obraćati pažnju, jer su one toliko besmislene. To se potvrdilo u više navrata, jer Dodik ih koristi uglavnom za manipulacije. Njegove poruke nisu upućene upućenima, već neupućenima, čime on unosi nemir, a sebe predstavlja kao posljednjeg zaštitnika RS. Upućeni znaju da su najave o ukidanju Oružanih snaga BiH besmislene jer ovo protuzakoniti djelovanje Dodika eksplicite je regulirano Zakonom o odbrani BiH, koji u članku 2. kaže da u BiH mogu postojati samo jedne Oružane snage, a u članku 3., da čak i bilo kakvo evidentiranje pripadnika nekih drugih snaga predstavlja krivično djelo. Gospodin Dodik to dobro zna i ne pravi korak dalje!

Dodikove manipulacije masama nisu samo u predizborne svrhe, već on na taj način implementira misiju Ruske Federacije, čiji je operativni izvršitelj, da se na svaki mogući način spriječi, integracija zapadnog Balkana u EU i NATO. Dodik podriva institucije BiH koje želi načiniti neefikasnim, nesposobnim, nemogućim, te na taj način spriječiti euro-atlantske integracije BiH. Srbija je cijelo vrijeme uz blagoslov Rusije odobravala njegove postupke, ali predsjednik Vučić je prvenstveno misleći na svoju glavu, veoma pragmatičan i u svakom momentu kad dobije ozbiljna upozorenja sa zapada on ih prenese Miloradu Dodiku. Na taj način Dodik je upoznat i sa stavovima o novom visokom predstavniku, ali i po pitanju mogućih sankcija. Vučić je Dodika, prije svih drugih, upozorio da su sankcije protiv njega neizbježne, ali da svojim djelovanjem može utjecati na to koliko će ljudi pored njega biti kažnjeno“! (izjavio je profesor Kožljak).

Čini se da će ovaj put sankcije Dodiku i ostaloj umreženoj strukturi uroditi plodom iz više razloga. Biće to finale višesmjernog i sinkroniziranog djelovanje SAD i EU i premda sankcije neće biti eksplicite izrečene zbog političkog djelovanja secesije i rušenja cjelovitosti države BiH, već zbog brutalnog kriminala i korupcije, potpuno je razvidno da će se ovdje raditi o jasnoj političkoj poruci u kontekstu nužne izmjene izbornog zakona u BiH godinu dana prije najavljenih izbora. Kako doznajemo, neki lobiji su iskoristili svoj utjecaj u Kongresu SAD-a i dovodili su u pitanje tu listu sankcioniranih, no nakon dodatnog razmatranja u Kongresu SAD-a konačna lista je završena i bit će objavljena najkasnije sa dolaskom novog američkog ambasadora u BiH (Michael J. Murphy, op. a), čije je imenovanje ubrzano.

Usprkos pokušajima destabilizacije prilika u BiH, ali i na granici sa Kosovom, stječe se dojam da se kroz ova znakovita upozorenja Srbiji, kao što je vježba EUFOR-a u BiH, ali i na druge načine pokazuje da BiH nije u NATO-u, ali da je NATO u BiH prisutan kao ključni faktor sprječavanja nove krize na Balkanu. Sjetimo se tko je zaustavi rat devedesetih, tko je bombardirao Beograd i može li se iz tih iskustava zaključiti da međunarodna zajednica neće dozvoliti slične sukobe?

Srpsko zveckanje oružjem samo je populistička predstava za javnost, a Vučiću nije preostalo ništa drugo u spašavanju vlastite glave i vlasti, nakon što je administracija Kosova odlučila u potpunosti kontrolirati svoj suverenitet. Kosovo danas u potpunosti vlada svojim suverenitetom i pitanje je vremena kada će doći do priznanja Kosova od Srbije, a još je važnije pitanje kakva će poslije toga biti politička budućnost Aleksandra Vučića? Čini se, i njegova je glava na panju, a Srbija je na koljenima!? Nakon ozbiljnih upozorenja da će NATO dići svoje avione, Srbija je povukla svoje snage s granica Kosova i uputila je svog pregovarača u Bruxelles što je potpuni poraz i kapitulacija Vučićevih huškačkih politika. Vježba EUFOR-a u BiH pokazuje dodatnu spremnost da se spriječi bilo kakvo narušavanje cjelovitosti BiH . Ovo je jasna poruka zemalja članica EU da je BiH na sigurnom putu ka EU, pa ne treba sumnjati u budućnost BiH u euroatlantskim integracijama.

Politička turneja visoke predstavnice Europske komisije Ursule von der Layen u Crnoj Gori i BiH, poruka je da ove države prirodno pripadaju EU i da se čini sve na potpunoj integraciji zapadnog Balkana. Razvidno je da ova prisutnost SAD-a i EU na ovim prostorima ima snažna geostrateška uporišta suprotstavljena agresivnim politikama Rusije koja je Crnu Goru i BiH premrežila svojim elitnim obavještajcima iz GRU, a Dodikova najava odcjepljenja RS od matice BiH neodoljivo me podsjeća na slučaj Krima u Ruskoj režiji. Treba li onda Hrvatska i Andrej Plenković šutjeti u okupaciji Krima i podilaziti geostrateškim interesima velike Rusije ili braniti međunarodnu obitelj kojoj pripadamo?

Velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i otkidanje hrvatskih teritorija nije potrebno ni spominjati, jer se radi o istim političkim kuhinjama!? U ovom konkretnom slučaju isti modus operandi mogli bi nazvati „srpski svet“ potpomognut majčicom Rusijom, pa s toga ne čude izjave novog veleposlanika Rusije u Hrvatskoj o navodnom „građanskom ratu u Hrvatskoj“, iz kojih se može jasno zaključiti na kojim je političkim pozicijama Rusija danas! Jesu li to prijateljske ili neprijateljske poruke, zaključite sami?

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari