Connect with us

Reagiranja

Medijsko politička hajka SDA na jedan facebook komentar

Published

on

Novinar Tvrtko Milović osvrnuo se na najnoviju hajku koju protiv njega vodi dio sarajevskih medija. Milovićev status prenosimo u cijelosti:

Bio je dovoljan zaključak da knjiga „Svjedoci zla“ ništa ne valja, da ju je financiralo tridesetak različitih institucija kojima rukovode SDA kadrovi, i da takvo nešto nipošto nisu smjeli promovirati svećenici, pa da nekoliko SDA medija i njihovih političkih priljepaka pokrenu još jednu u nizu kampanja za moju smjenu iz BHRT-a.

Najžešći je očekivano bio jedan od autora koji je preko portala Radiosarajevo.ba pokrenuo čitav serijal tekstova iznoseći najgnusnije optužbe na moj račun. Kasnije su uslijedili i drugi, ne tako bitni koliko brojni mediji i pojedinci.

Radiosarajevo tako svoj uvodni tekst započinje naslovom: „UZP udar: Tvrtko Milović pokrenuo hajku na bosanske fratre!“

Dakle, facebook komentar je za Radiosarajevo „Udruženi zločinački pothvat“ i hajka!?

U skladu sa stvarnom hajkom, ali onom protiv mene, ponovo se ponavlja laž da sam negirao broj ubijene djece Sarajeva. Nikakav broj nisam nikad negirao. Ali bitno je da se laž ponavlja.

Između različitih kvalifikacija da sam „opsjednut mržnjom“ autor knjige „Svjedoci zla“, lišen bilo kakve mržnje, optužuje me da sam odlučio „sići u gradove i pobiti gadove“. Sve to pod simboličnim podnaslovom „Za heliodrom – spremni“ inisinuirajući da sam ustaša.

Autorima smetaju i satirični tekstovi a nije im mrsko ni vađenje iz konteksta ni konstruiranje kompletnih izmišljotina.

Inače, koliki sam „ustaša“, Radiosarajevo dokazuje nabrajanjem mojih radnih mjesta i gostovanja: BHRT, TV Sarajevo, FACE TV, RTRS, Happy TV… sve listom ustaški bastioni.

Nasumičnim i besmislenim nabrajanjem saznajem ne samo da imam podršku HDZ-a i da sam dio Udruženog zločinačkog poduhvata nego da „dehumaniziranjem“ žrtava želim ponovo pokrenutiu Heliodrom, Dretelj, Gabelu…

Ovaj neobuzdani tekst mržnje autora knjige mržnje otkriva i stvarni motiv: smjena sa mjesta urednika BHRT-a! Izmišljajući sudsku presudu, Radiosarajevo ustvari ovim tekstom pokreće još jednu u nizu hajki za moju smjenu sa mjesta urednika na BHRT.

Drugi dan hajke obilježala je posve anonimna potpredsjednica FBiH, koja je nepoznatu količinu javnog novca darovala novinaru portala Radiosarajevo kako bi „knjiga ugledala svjetlo dana“. Umjesto da odgovori javnosti koliko je tuđih para dala za knjigu koja u svojih 480 stranica nema ni 15 stranica autorskog teksta, potpredsjednica optužuje mene da sam svojim komentarom na facebooku „zloupotrijebio slobodu govora“!

Drago mi je da je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović uopće upotrijebila svoju slobodu govora. Taman da nam kaže koliko je dala para za „Svjedoke zla“. Ona i još tridesetak istaknutih SDA-ovaca.

Potpredsjednica naravno može izmišljati da ja „atakujem ličnosti“ dvojice fratara, ali je njen pritisak na BHRT nešto što je nečuveno!

Melika je sigurno bila na sjednici Predsjedništva SDA početkom 2018. godine kada je izglasan zaključak u kojem se ova državotvorna partija protivi mom imenovanju na mjesto urednika! Kako tada nije bilo reakcije, Melika zna da je neće biti ni sada. Pa udri Melika, znaš da možeš.

No, Radiosarajevo je „zakucao“ angažmanom poznatog SDA trbuhozborca Željka Komšića. Predsjedavajući Predsjedništva BiH dobro upućen u sve moje facebook komentare, smatra da je moj osnovni problem s fratrima što oni „ne mrze“. Kaže tako Komšić o meni:

“Kada pogledate šta on zamjera bosanskim fratrima vidjećete da je njihov ‘najveći grijeh’ u očima Milovića i inih milovića to što ne mrze! Ne mrze komšije, ne mrze islam, ne mrze Bošnjake, ne mrze pravoslavlje, ne mrze Srbe, ne mrze Judaizam, ne mrze Jevreje, ne mrze nikoga. U očima i shvatanju Tvrtka Milovića to je njihov najveći grijeh, teži od svih smrtnih grijehova – ne mrze!”

Dakle, ja mrzim sve oni koji nikog ne mrze. Srećom, tu je predsjedavajući Predsjedništva, pun očinske ljubavi prema svim građanima, da zaštiti ugrožene fratre koji su tako brutalno suočeni s jednim facebook komentarom.

Fra Mirko Majdandžić, kojeg kao brani ukupna SDA elita, nije se oglašavao koliko sam vidio. Ali zato se oglasila druga Milovićeva facebook žrtva – Ivo Marković. On je došao do svakakvih psiholoških, psihijatrijskih ali i geopolitičkih zaključaka.

Fra Ivo Marković u uvodu navodi da sam ja pas. I to ne bilo kakav pas nego Čovićev osobni. Nekad me nahuška na nekog a hrani me pozicijama urednika, koje koristim za ujedanje Ive Markovića.

Ali, umjesto da me mrzi, fra Ivo mi daje prihološki profil:

„Tvrtko Milović ne zna ništa drugo nego napadati i mrziti, on očito ne može shvatiti da netko ima pozitivne namjere, on nema ni na kraju pameti da postoji mir, pomirenje, ili dijalog.“

Reagiranje fra Ive Markovića: ‘HDZ-a BiH nasrće na bosanske franjevce preko Tvrtka Milovića i sličnih marioneta’

Svoj angažman oko promocije knjige „Svjedoci zla“, fra Ivo vidi mesijanski:

„On je operiran od svake druge ideje i ne može shvatiti da smo fra Mirko i ja išli na promociju knjige „Svjedoci zla“ s ciljem da održimo komunikaciju, dijalog, da pokušamo tražiti zajednički istinu“

Mislim da bi za čitatelj zaista bilo najbolje da pročitaju „Svjedoke zla“ pa da sami uvide koliko je ova knjiga otvorena komunikaciji, dijalogu i istini.

Za razliku od Ivana Šarčevića koji godinama uokolo otkriva moju mračnu tajnu da sam četnik, i za razliku od autora knjige koji me vide kao ustašu koji se promovira po BHRT, TVSA, FACETV, RTRS, Happy TV, Marković ima nešto drugačije mišljenje. On drži da sam ja potekao u jugoslavensko-komunističkoj ideologiji bliskoj vojnim strukturama.

Da! To je točan odgovor!

Moj pokojni djed je bio partizan, član partije i lojalni komunist sve do smrti. To jeste moje ideološko naslijeđe.

Osvježen ovim saznanjem, fra Ivo drži da je ozbiljan hendikep što nisam povezan s katoličkim i hrvatskim okruženjem, što me prema njegovom mišljenju čini traumatiziranim. Enormno poznavanje moje biografije i psihološkog kartona Marković poentira jednom kraćom geopolitičkom minijaturom:

„U hercegovačkom HDZ-u potpuno prevladavaju ljudi odrasli u komunističkim i vojnim strukturama bivše Jugoslavije – od Čovića do svih haških osuđenika – i normalno oni su debelo povezani s Banjom Lukom i velikosrpskom ideologijom – gdje se Milović osjeća kod kuće više nego u dominantno katoličkom i hrvatskom Kiseljaku – iza koje otvoreno stoji Rusija. A Rusiji je cilj kaos na Balkanu. Dodik-Čović-Izetbegović-Vučić su krug kaosa dirigiranog iz Rusije u koji se sve više sustavno uvlači i Republika Hrvatska“

Još kad bi fra Ivo Marković znao da su se Rusi dokopali Sarajevskog kiseljaka a da ja pijem kiseljak svaki dan…

A da ne vodim sudski spor protiv jednog drugog SDA-ovca, Franje Topića, i da imam vremena, Markovića bih tužio za sljedeći manifest laži i mržnje: „Sada jedan Milović, čovjek s očito posebnim duhovnim potrebama, uređuje dio program nacionalne TV. To je degutantno i pokazatelj je poremećaja BH društva. Takvi tipovi i ideologije islam svode na šerijat, drže da je islam nekompatibilan s ljudskim pravima i demokracijom, da je islam nasilna religija, da muslimane treba nastaviti tjerati iz Bosne i Sandžaka u Aziju jer je nemoguć suživot s njima, da u njih nema napretka, razvitka, dijaloga itd“.

Ovo je otvoreno huškanje muslimana protiv mene sa glavnim ciljem moje smjene s BHRT, a možda i nešto gore.

Sve i da je bilo što od navedenog istina, zar nije poziv jednog franjevca da prašta!? Jednako kao što je jedan portal pozvan kontaktirati drugu stranu. Jednako kao što je potpredsjednica FBiH pozvana osiguravati slobodu govora. Jednako kao što je predsjedavajući Predsjedništva obavezan da radi nešto konstruktivno a ne da se bavi facebook komentarima.

Optužbama za najmonstruoznije zločine i medijskoj hajci Radiosarajeva pridružili su se i drugi mediji čudnovato bliski SDA, ali i brojni drugi građani i političari zabrinuti za čast dvojice fratara ugroženih s nekoliko istinitih rečenica na facebooku. Jer, tko će braniti svoje fratre ako ne SDA.

P.S. – Koliko je ono prikupljeno javnog novca za tiskanje knjige koja u prodaji košta 30 KM? Napisao je Milović.

Fra Mirko Majdandžić – ‘Svjedok zla’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari