Pratite nas

Herceg Bosna

22 dokumentarca u borbi za MFF projektor

Objavljeno

na

mff 15U natjecateljskom programu ovogodišnjeg 15. Mediteran Film Festivala bit će prikazana sveukupno 22 dokumentarna filma u dvije selekcije. Selektor Damir Čučić izabrao je po 11 filmova u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog dokumentarnog filma od kojih su neki već pobrali nagrade na velikim festivalima regije i svijeta.

O ovogodišnjem pobjedniku odlučuje međunarodni žiri koji se dijeli na dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma – iznad 30 minuta i najboljeg kratkog filma – do 30 minuta. Pored šesteročlanog žirija koji će izabrati pobjednika Grand prix – MFF projektora u kategoriji dugometražnog filma i MFF projektora u kategoriji kratkometražnog filma, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.

15. Mediteran Film Festival bit će održan od 27. do 30. kolovoza u kinu Borak u Širokom Brijegu. Ovih 22 natječu se za nagrade i priznanja žirija ali i publike.

SLUŽBENI NATJECATELJSKI DIO – DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM:

SUDBINA / KISMET
redateljica : Nina Maria Paschalidou, Cipar, 66min.
SREĆA…OBEĆANA ZEMLJA / HAPPINESS … PROMISED LAND
redatelj: Laurent HASSE, Francuska, 94min
ZVUK PATNJE / SOUND OF TORTURE
redatelj: Keren Shayo, Izrael, 60min.
OVRHA / FORECLOSURE
redatelj: Neven Hitrec, Hrvatska, 46 min.
DIVLJE GODINE / THE WILD YEARS
redatelj: Ventura Durall, Španjolska, Etiopija, 70min.
EUGENE GABANA LE PETROLIER / EUGENE GABANA LE PETROLIER
redatelji: Jeanne Delafosse, Camille Plagnet, Francuska, 59min.
JOŠ JEDNA NOĆ NA ZEMLJI / ANOTHER NIGHT ON THE EARTH
redatelj: David Munoz, Španjolska, 52 min.
BARŠUNASTI TERORISTI / VELVET TERRORISTS
redatelji: Peter Kerekes, Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský, Češka, Hrvatska, 87min.
O UMIJEĆU RATOVANJA / ON THE ART OF WAR
redatelji: Silvia Luzi, Luca Bellino, Italija, 70 min.
PRIJE REVOLUCIJE / BEFORE THE REVOLUTION
redatelj: Dan Shadur , Izrael, 60min.
ZATVORENE / LOCKED DOWN
redatelj: Liat Mer, Izrael, 56 min

SLUŽBENI NATJECATELJSKI DIO – KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM:

PRAZNOVANJE / CELEBRATION
redatelj: Dajan Javorac, Bosna i Hercegovina, 10min.
NE VIŠE: PRIČA O REVOLUCIJI / NOT ANYMORE: A STORY OF REVOLUTION
redatelj: Matthew VanDyke, Sirija, Turska, SAD, 14min.
31. MAJ / MAY 31st
redatelj: Mirza Ajnadžić, Bosna i Hercegovina, 30min.
ZATOČENICI KANUNA / PRISONERS OF KANUN
redatelj: Roser Corella, Španjolska, 30min.
OM AMIRA / OM AMIRA
redatelj: Naji Ismail, Egipat, 24min
KALUSZ KOJI SAM MISLIO DA POZNAJEM / THE KALUSZ I THOUGHT I KNEW
redatelj: Bernard Dichek, Izrael, 28min.
TAMO GDJE ŽIVI NADA / NADA’S HOME
redatelj: Dario Bukovski, Hrvatska, 24 min.
SUVENIR / SOUVENIR
redatelj: Gerardo Carreras, Španjolska, 13 min.)
TRAŽEĆI PRIJATELJA / LOOKING FOR A FRIEND
redatelji: Karma Gava, Alvise Morato, Italija, 19 min.
MINERTA
redatelj: Španjolska, 27 min.
GRAD BEZ SNOVA / A CITY WITHOUT DREAMS
redatelj: Alfonso Moral Rodriguez, Španjolska , 24min.

 

Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Objavljeno

na

Objavio

U Grudama je 18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.

Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje razloga formiranja Herceg Bosne odgovorio je: „Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da dadne do znanja da to ne želi.”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U središtima većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak su upaljenje svijeće i služene mise za Vukovar i druge hrvatske žrtve u BiH i Hrvatskoj, te je istaknuto kako je uspostavom Hrvatske zajednice Herceg Bosne istoga dana kada je i pao hrvatski grad heroj osigurana opstojnost Hrvata u toj zemlji.

U mostarskoj Vukovarskoj ulici, te na prozorima brojnih stanova i kuća u petak su zapaljene svijeće, a vjernici su se nakon misa u tome gradu okupili na prigodnoj molitvi pred spomen obilježjem. I u drugim općinama zapaljene su svijeće složene u obliku slova grada Vukovara.

Zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je govoreći povodom 26. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuo kako su tu odluku 18. studenog 1991. Hrvati u BiH donijeli poučeni padom Vukovara.

Rekao je kako Hrvati u BiH očekuju da drugostupanjska presuda šestorici dužnosnika Herceg Bosne bude oslobađajuća budući su se u ratu branili od agresije.

“Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu”, rekao je Čolak. Dodao je kako Haški sud nije utemeljen kako bi sudio narodima i državama, nego da bi sudio pojedincima koji su počinili ratne zločine.

U Grudama su 18. studenog 1991. predstavnici 30 općina u kojima su Hrvati činili većinu ili znatan broj utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kako bi se obranili pred predstojećom srpskom agresijom na BiH.

U kolovozu 1993. je utemeljena Hrvatska republika HercegBosna kao hrvatska federalna jedinica kao pokušaj rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH. Herceg-Bosna je prestala postojati u veljači 1994. nakon što je potpisan Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

Zbog promjena toga sporazuma na štetu Hrvata, njihove političke stranke stalno inzistiraju na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari