Pratite nas

Religija i Vjera

Međugorčani osigurali besplatan smještaj i hranu za 2000 hodočasnika s invaliditetom

Objavljeno

na

Foto: Radiopostaja Mir Međugorje

U Međugorju se održava Međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Ovogodišnje takvo hodočašće osmo je po redu i trajat će do nedjelje 9. lipnja.

U hotele, pansione i restorane Međugorčani će besplatno na stan i hranu primiti više od 2000 sudionika ovog hodočašća iz Rusije, Ukrajine, Litve, Latvije, Slovačke, Italije, Engleske, Poljske, Vojvodine, Slovenije, Hrvatske i BiH, koji će danas stizati u Međugorje i susret će započeti večernjim molitvenim programom u župnoj crkvi.

Ovo hodočašće je specifično jer ga sačinjavaju osobe s teškoćama (puno njih s različitim mentalnim ograničenjima), njihovi roditelji i volonteri. Stoga je program i liturgija prilagođena njima s puno pjesme, pokreta, simbola, jednostavnih gesti koje svakom sudioniku žele pokazati koliko im je Bog blizak u njihovoj patnji.

U petak će program započeti predstavljanjem skupina sudionika koje će pozdraviti međugorski župnik fra Marinko Šakota, ujedno i koordinator hodočašća, te apostolski vizitator nadbiskup Henryk Hoser.

Poslijepodne je predviđeno za molitvu Križnog puta. Za one pokretne biti će to molitva na Križevcu, a za one manje pokretne molitva će biti u Dvorani Ivana Pavla II. uz oživljavanje i animiranje postaja križnog puta.

Tema ovoga hodočašća, kao i svih ovogodišnjih hodočašća i duhovnih obnova je „Idi za mnom!“ (Mk 10, 21).

Subota je najintenzivniji dan jer je od samoga jutra organizirano nošenje nepokretnih sudionika Hodočašća do vrha mjesta ukazanja. Već tradicionalno u tome sudjeluju momci iz Cenacola, Marijinih ruku, župljani Međugorja…

Neizmjerni su blagoslovi i suze koji poteku i od onih koji se nose jer su možda cijeloga svoga života sanjali popeti se do Brda Ukazanja i samo sada su to, zahvaljujući žrtvi dobrih ljudi, i uspjeli.

Prošlih godina ovi trenuci su emotivno bili jako snažni i za one koji su izneseni, kao i za one koji su ih nosili. Poslijepodne je vrijeme za svjedočanstva protkana plesom. Ove godine gostovat će zajednica Cenacolo kao i skupina mladih iz Poljske koja je svojom animacijom pozdravila i papu Franju prilikom Svjetskog susreta mladih u Poljskoj.

Svjedočantva će imati Branimir Reiter iz sela Bektež blizu Kutjeva koji boluje od cerebralne paralize. Posvjedočit će o tome kako je upravo u Međugorju osjetio Gospinu i Božju ljubav i to mu je pomoglo da prihvati svoj život i svoje stanje, upravo u trenutku kada je mislio odustati od svog života.

Svoje svjedočanstvo ispričat će i Stijepo Gleđ Markos, međunarodno priznati hrvatski tenor iz Dubrovnika koji svoju glazbenu karijeru započinje na kazališnim daskama gdje kroz glavne uloge u mjuziklima ostvaruje veliki uspjeh.

Odigrao je više stotina predstava a nedavno je utjelovio glavnu ulogu alkara Stipana u aktualnom povijesnom mjuziklu i glazbeno-scenskom spektaklu „Mirakul“ o Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. On u dubrovačkoj bolnici posjećuje palijativne bolesnike te im glazbom i pjesmom olakšava teške trenutke bolesti. Svjedočit će o svom obraćenju i stavljanju svog života u službu potrebitih!

Kristina Kiki Terihaj iz Slavonskog Broda boluje od artogripoze te je stoga čitav život provela u kolicima, ali je to nije spriječilo da bude članica zajednice Vjera i Svjetlo i zajednice Srce Isusovo koju je osnovala s prijateljem, a tome će govoriti na ovom hodočašću u Međugorju.

Nakon svjedočanstava sudionici će imati zakusku, koju će, također, pripremiti župljani Međugorja pa slijedi večernji molitveni program kako u petak, tako i u subotu posebno animiran djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom.

U nedjelju program započinje u 10.30 plesnim nastupom poljske mladeži i „oživljavanjem Evanđelja silaska Duha Svetoga na Mariju i apostole“, iza kojeg slijedi sveta misa u 11 sati kojom ovo hodočašće završava.

Misija / Medjugorje.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Svetkovina Presvetog Trojstva, najvećeg otajstva kršćanske vjere

Objavljeno

na

Objavio

‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’

„Sveti Augustin htio je napisati knjigu o Presvetomu Trojstvu, ali mu nikako nije polazilo za rukom. Tada je usnuo san: vidio je sebe kako šeće obalom mora i vidi dijete na plaži. Dijete je školjkom presipalo morsku vodu u rupu u pijesku. Augustin ga je upitao: ‘Što radiš?’ – Dijete je odgovorilo: ‘Želim presuti more u ovu rupicu.’ – Tu su se velikom filozofu otvorile oči: ‘Upravo tako nemoguću stvar pokušavam i ja jer želim svojim ograničenim razumom shvatiti tajnu Presvetoga Trojstva.’“

Tajna Presvetog Trojstva najveće je otajstvo kršćanske vjere, otajstvo iz kojeg je izašla povijest spasenja.

Kršćanska vjera je vjerovanje u jednoga Boga u Tri Osobe. Svetkovina Presvetog Trojstva slavi se drugačije od ostalih blagdana u crkvenoj godini. Ovdje se slavi temeljna istina vjere o Bogu koji je, kako Katekizam Katoličke Crkve kaže, ‘jedan u trim božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu’.

Crkva i svaki vjernik, slaveći Presveto Trojstvo, zahvaljuje Bogu na djelima stvaranja, otkupljenja i posvećenja ljudskog roda i pojedinačno svakog čovjeka. Ovim blagdanom ispovijedamo da je Bog nad svim, sve je po njemu i on je u svemu. Nad svime kao Otac, sve je stvorio po svome Sinu, a u svemu prebiva u Duhu Svetomu.

Vjerujemo da je sa svima nama milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga. Već na ulazu u Crkvu, nakon što smo prstom dotaknuli blagoslovljenu vodu i prekrižili se izgovarajući riječi: ‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’ ispovijedamo Presveto Trojstvo – vjeru u jednoga jedinoga Boga u tri osobe: Oca i Sina i Duha Svetoga. I sav naš kršćanski život, od krštenja do smrti, nosi pečat vjere u Presveto Trojstvo.

(laudato.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

U Notre-Dame održana misa sa zaštitnim kacigama

Objavljeno

na

Objavio

Točno dva mjeseca nakon katastrofalnog požara – u pariškoj katedrali Notre-Dame služila se prva misa.

Održana je u kapeli u istočnom dijelu zdanja, iza glavnog oltara, jer je svod središnjeg dijela katedrale znatno oštećen.

Svećenici i vjernici na glavama su tijekom mise imali zaštitne kacige. Misu je uživo prenosila katolička televizija KTO-TV.

U požaru katedrali Notre-Dame uništen je krov sagrađen u 12. stoljeću te kupola iz 19. stoljeća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari