Pratite nas

Međunarodna zračna luka Mostar ‘puca’ na 1,8 milijuna putnika

Objavljeno

na

Prema studijama koje je financirala EU, potencijal rasta Međunarodne zračne luke u Mostaru iznosi čak 1,8 milijuna putnika godišnje tijekom razdoblja od 30 godina; dok je broj putnika s ove zračne luke trenutačno manji od 100.000 godišnje.

Ovaj rast se uglavnom zasniva na projekcijama rasta u turizmu u obližnjem Međugorju, priopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Studije su također dale pregled trenutačnih nedostatka i ograničenja Međunarodne zračne luke u Mostaru, potencijala za razvoj iste, te je studijom nadalje razmotreno restrukturiranje vlasništva kao dio razvojnog plana za zračnu luku.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Peter Sorensen je predstavio ove studije početkom ožujka zajedno s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Neposrednu korist od rasta ovog razmjera bi imali restorani, hoteli, turističke lokacije, a to bi znatno uticalo na društveno-ekonomsku perspektivu cijele hercegovačke regije i njenih građana.

Stručnjaci EU su procijenili da bi se ostvarivanjem ovog rasta moglo otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u regiji.

Stručnjaci također ocjenjuju da ako Mostar ne bude poduzeo aktivnosti da bi iskoristio ovaj potencijal u narednih nekoliko godina, mogućnosti će se zatvoriti, a time će zračne luke susjednih zemlja dobiti priliku da iskoriste uspjeh Međugorja.

Da bi ostvarili ovaj rast, sve uprave u regionu i poslovne zajednice trebaju raditi zajedno na turistički povoljnom okruženju, u kojem posjetitelji mogu uživati u odgovarajućim objektima, i zadovoljiti svoje raznolike interese, uključujući povijest, religiju, avanturu, gastronomiju i vino.

Da bi Mostar ispunio taj cilj, potrebna je zajednička vizija i zajedničko djelovanje.

EU stavlja značajan naglasak na važnost razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, a posebno u sektoru transporta i turizma. Stoga je Međunarodna zračna luka u Mostaru jedan od mnogih dijelova prijevozne infrastrukture u BiH koja ima izravnu korist od pomoći EU.

Otvaranje zračne luke u 1998. godini je podržala EU u iznosu od četiri milijuna eura.

(FENA)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

HRT se ograđuje od Stankovićevih stajališta iznesenih u Nedjeljom u 2

Objavljeno

na

Objavio

HRT se ograđuje od Stankovićevih izjava u Nedjeljom u dva

U povodu posljednje emisije “Nedjeljom u 2”, u kojoj je gostovao vukovarski branitelj Predrag Mišić Peđa, Hrvatska radiotelevizija izdala je priopćenje za javnost.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT), poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje se od stajališta iznesena u emisiji Nedjeljom u dva 19. studenoga u kojoj je voditelj Aleksandar Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s „građanskim ratom”.

Naime, u Deklaraciji o Domovinskome ratu stoji da je “na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj” te se ističe da su “temeljne vrijednosti Domovinskoga rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske”.

Hrvatska radiotelevizija ističe i da su svi novinari i zaposlenici javnoga medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, a tako i one koji se odnose na Domovinski rat i stvaranje današnje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: U Hrvatskoj se svašta može! Samo ako si ljevičar!

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj možeš biti demokrat i borac za ljudska prava. Ali samo ako si u prošlom režimu bio totalitarist i gazio ljudska prava. Ostalima nije dozvoljeno kititi se demokracijom i ljudskim pravima.

U Hrvatskoj možeš biti tolerantan, ali samo ako si u prošlom režimu slao ljude u zatvor zbog vica ili pjesme. Ostalima nije dozvoljeno da se povezuju s tolerancijom.

U Hrvatskoj možeš biti moderan i zazivati tisuće izbjeglica, tolerirati njihovu vjeru i sve devijacije te vjere, ali samo ako u isto vrijeme pokušavaš deratizirati javnost od katolika i katoličke vjere. To jednostavno nije moderno. Isus očito za Europu nije više trend, ali Muhammed jest.

U Hrvatskoj se možeš borit za prava homoseksualaca, ali samo ako u isto vrijeme hodaš s Titovim transparentom. Da. Onog Tita koji je homoseksualce proganjao, zatvarao i ubijao.
U Hrvatskoj možeš biti aktivist za prava činčila, bogomoljki i roda kao sto su Klepetan i ekipa. Ali samo ako u isto vrijeme zagovaraš sjeckanje djeteta u majčinoj utrobi.

U Hrvatskoj možeš bez problema studentima predavati o slobodnom tržištu i slobodi. Ali samo ako si do jučer propovijedao o socijalizmu i marksizmu.
U Hrvatskoj se uistinu može bit i priznat i medijski popraćen redatelj. Ali ipak, uvjet je da u vašim predstavama prikažete Isusa Krista kako siluje muslimanku.

U Hrvatskoj možeš biti osoba koja je relevantna za komentiranje žrtve Vukovara po dokumentarnim filmovima. Ali samo ako si taj Vukovar osobno granatirao.

U Hrvatskoj možeš svaki dan pljuvat po Hrvatima iz BiH. Ali samo dok zastupaš stav da su svi ljudi jednaki i da ne treba raditi razlike među ljudima.
Svašta se u Hrvatskoj može. Samo je potrebno u CV-u naglasiti da si ljevičar ili još bolje – da ti se nazadna i licemjerna desnica gadi.

P.S. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu.

Marijan Knezović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari