Connect with us

Vijesti

Međunarodni dan mladih

Objavljeno

on

international-youth-day

Svake godine, 12. kolovoza, zahvaljujući Rezoluciji i Dekleraciji UN-a, obilježavamo Međunarodni dan mladih skrećući pažnju mladih na pitanja mladih i slaveći potencijal mladih kao odgovornog partnera u današnjem globalnom društvu i nositelja prijeko potrebnih promjena.

Godine 1965., u rezoluciji 2037 (XX), Generalna skupština usvojila je Deklaraciju o promicanju među mladima ideala mira, uzajamnog poštivanja i razumijevanja među narodima.

Od 1965. do 1975. i Generalna skupština i Ekonomsko i socijalno vijeće isticali su tri osnovne teme na polju mladih: sudjelovanje, razvoj i mir. Naglašena je i potreba međunarodne politike prema mladima.

Generalna skupština je 1979. rezolucijom 34/151 1985. godinu proglasila Međunarodnom godinom mladih: sudjelovanje, razvoj, mir.

1985., rezolucijom 40/14, Skupština je odobrila smjernice za daljnje planiranje i odgovarajuće praćenje na polju mladih. Smjernice su značajne po tome što se usredotočuju na mlade ljude kao široku kategoriju koja obuhvaća različite podskupine, a ne jedan demografski entitet. Daju prijedloge za specifične mjere za rješavanje potreba podskupina kao što su mladi s invaliditetom, ruralna i urbana mladež te mlade žene. (Izvor: rezolucija 50/81)

U prosincu 2009. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Rezoluciju 64/134 proglašavajući godinu koja počinje 12. kolovoza 2010. Međunarodnom godinom mladih, pozivajući vlade, civilno društvo, pojedince i zajednice širom svijeta da podrže aktivnosti na lokalnoj i međunarodnoj razini kako bi obilježile događaj. Godina će se podudarati s 25. godišnjicom prve Međunarodne godine mladih 1985. godine.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda podržala je 17. prosinca 1999. u svojoj rezoluciji 54/120 preporuku Svjetske konferencije ministara odgovornih za mlade (Lisabon, 8.-12. Kolovoza 1998.) da se 12. kolovoza proglasi Međunarodnim danom mladih.

Skupština je preporučila da se organiziraju aktivnosti javnog informiranja kako bi se podržao Dan kao način promicanja bolje svijesti o Svjetskom programu djelovanja za mlade, koji je Generalna skupština usvojila 1996. (rezolucija 50/81).

Rezolucija Vijeća sigurnosti 2250 o mladima, miru i sigurnosti predstavlja dosad neviđeno priznanje hitne potrebe za uključivanjem mladih graditelja mira u promicanje mira i suzbijanje ekstremizma i jasno postavlja mlade kao važne partnere u globalnim naporima.

Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. kolovoza, skrećući pažnju mladih na pitanja mladih i slaveći potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu.

peace-ed-campaign.org

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR