Connect with us

Događaji

Međunarodni dan nestalih osoba

Published

on

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se 30. kolovoza. Tog dana prisjećamo se osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestale u vihoru ratnih zbivanja, ili su bile žrtve počinjenih zločina protiv čovječnosti, a čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati.

Nestala osoba je svaka osoba koja se udaljila iz svog mjesta prebivališta ili boravišta protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, ako to s obzirom na njene uobičajene životne navike nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da se barem jednom godišnje podsjeti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a svako društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

Ministarstvo unutarnjih poslova je krajem 2011. godine na internetskim stranicama nestali.hr objavila prve profile osoba za kojima se traga, a čiji je nestanak prijavljen hrvatskoj policiji.

Svi podaci koji su objavljeni u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba javno su dostupni, a uz svaki profil nestale osobe integriran je i PDF letak pripremljen za ispis kako bi ga građani mogli zalijepiti na oglasne prostore u svojim mjestima.

Iz MUP-a pozivaju građane da se uključe u traganje za nestalim osobama.

Svi podaci mogu se dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji, na e-mail [email protected] putem društvenih mreža Facebook i Twitter. Podaci se mogu dostaviti i preko on-line obrasca „Imate informaciju o nestalom? Ispunite obrazac!“, koji je priložen uz svaki profil nestale osobe.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari