Connect with us

Događaji

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Objavljeno

-

Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta Europa i svijet prisjećaju se sustavnog progona, genocida i strašnog stradavanja židovskog naroda, ne zaboravljajući pritom ni progone kojima je bio izložen romski narod te ostale žrtve nacističkog režima.

Vlada Republike Hrvatske se i ove godine pridružuje obilježavanju tog dana, 27. siječnja, u znak sjećanja na oslobođenje 1945. najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz–Birkenau.

Izaslanstvo Vlade, predvođeno potpredsjednicom i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, je kao izraz pijeteta prema svim žrtvama Holokausta položilo zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na Židovskom groblju na zagrebačkom groblju Mirogoj, uz predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te posebnog savjetnika i izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske Mate Granića.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je to prilika za prisjećanje na to najmračnije razdoblje povijesti čovječanstva, na patnju milijuna nevinih žrtava, njihove obitelji i potomke, ali i na sve one hrabre pojedince koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg, poput 115 hrvatskih Pravednika među narodima, kojima se danas kao narod ponosimo.

„Moramo sačuvati sjećanje na žrtve i tragediju židovskog naroda diljem Europe, uključujući i Hrvatsku, kako bismo mogli uistinu ostati posvećeni borbi za društvo oslobođeno svakog oblika mržnje i netolerancije. Budućim generacijama dugujemo razvijanje međusobnog razumijevanja i poštovanja kako isključivost, ekstremizam i netrpeljivost ne bi nikad ponovno prevladali u Hrvatskoj i Europi.“, izjavio je predsjednik Plenković.

„Stoga su sloboda i jednakost, uvažavanje različitosti i nacionalna ravnopravnost, kao i neotuđivo dostojanstvo svake ljudske osobe utkani u temelje našeg ustavnog poretka i rad na njihovoj promociji ostaje naša trajna zadaća“, zaključio je predsjednik Vlade.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas