Connect with us

Kultura

Međunarodni je dan materinskog jezika

Objavljeno

-

Foto: Hina

Međunarodni je dan materinskog jezika, koji se obilježava od 2000. na inicijativu UNESCO-a. Time se želi unaprijediti učenje i razvoj materinskog jezika te njegovanje jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. Kako bi se osigurala sustavna i stručna dugoročna skrb za hrvatski jezik, u nedavno prihvaćenom Zakonu o hrvatskom jeziku najavljeno je donošenje Nacionalnog plana hrvatske jezične politike.

Standardni hrvatski jezik treba naučiti i uvježbavati svakodnevnom uporabom. Pogotovo u medijima, poručuju stručnjaci.

– Jer šaljemo lošu poruku o sebi kao onima brzopletima, neobrazovanima, kao onima kojima je svejedno kako govorimo i pišemo, smatra Marko Alerić, Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zato će nedavno donesen Zakon o hrvatskom jeziku, smatraju u Matici hrvatskoj, sustavnije nego dosad, obvezati tijela državne uprave da standardni jezik imaju u službenoj uporabi. Ako trebaju, moći će zaposliti i lektore.

Pokrenuta je i inicijativa za otvaranje Muzeja hrvatskog jezika.

– Pošto se cijeli zakon bazira na zlatnoj formuli – ča-kaj-što, bio bi smješten u Zagrebu, Varaždinu i Splitu, rekao je Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske.

Za dugoročnu jezičnu strategiju bit će osnovano savjetodavno Vijeće za hrvatski jezik, sudjelovat će i stručnjaci iz Instituta za hrvatski jezik.

– Jedna od najvažnijih zadaća Vijeća je donošenje Nacionalnog plana hrvatske jezične politike, a to znači, po mom mišljenju, gdje smo danas i gdje želimo i kakav da hrvatski jezik bude, kaže Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Jer jezikoslovci su tu da nas usmjere i savjetuju, ističe, jedino tako ćemo hrvatski standardni jezik naučiti i njime se služiti – pravilno i bez straha.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari