Connect with us

Događaji

Međunarodni je Dan osoba s invaliditetom

Objavljeno

-

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner čestitao je u petak današnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom, podsjetivši da u Hrvatskoj živi preko pola milijuna takvih osoba.

Osobe s invaliditetom čine 12 posto ukupnog broja stanovnika, to su gotovo tri grada Splita, istaknuo je Reiner, uputivši pritom poruku društvu, državi, ali i svakom pojedincu.

“Na nama je da osiguramo ostvarivanje pristupačnosti, svih građanskih, političkih, socijalnih, kulturnih i gospodarskih prava osobama s invaliditetom”, poručio je na početku saborskog rada.

“Neka obilježavanje ovog Dana ispuni svoj cilj i pridonese poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanju posljedica njihove socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranju javnosti na njihovu prisutnost u zajednici i probleme sa kojima se susreću”, rekao je i podsjetio na korake koje je Sabor poduzeo za osobe s invaliditetom.

Na prijedlog zastupnice Ljubice Lukačić (HDZ), od listopada 2017. se plenarne sjednice Sabora prenose na znakovni jezik na HRT-u 4, u Sabornicu je postavljena govornica prilagođena osobama s invaliditetom.

Reiner je izrazio i zadovoljstvo što je Hrvatska bila treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, “što pokazuje sposobnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovaj, posebno ranjivi dio populacije”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari