Pratite nas

Lifestyle

Međunarodni sajam namještaja „IMM“ Koeln 2015 – Trend report

Objavljeno

na

 

Međunarodni sajam namještaja „IMM“ Koeln 2015 – Trend report

 

Od 19-25.01.2015. godine u Koelnu je održan međunarodni sajam namještaja IMM 2015 na kome su prikazani najnoviji trendovi u uređenju interijera.

Miješanje stilova, boja i materijala je i dalje u trendu, a dominira retro stil 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, industrijski, rustikalni i minimalistički stil.

Upotreba prirodnih materijala ili njihova imitacija, kao i uvođenje zelenila su također još uvijek vrlo prisutni. Kombiniraju se drvo, kamen, staklo, mesing, bakar, inox, ali i mat verzije metala.

Od boja su prisutne crna, toplobijela, smeđa i tamnosmeđa, siva te žive boje poput žute, svijetloplave, ružičaste. Popularne su sve nijanse plave, ali i maslinastozelena te tamnocrvena boja. Od uzoraka dominiraju etno motivi, geometrijski motivi, apstrakcija i patchwork.

Opći dojam svih prostora je ugoda i toplina koja je postignuta zaobljenim, mekim linijama retro stila te miješanje sa hladnim detaljima industrijskog ili minimalističkog stila.

Sve je obogaćeno dekorativnim predmetima, ali i velikom količinom zelenila koje se sa zida ili poda premješta u elemente namještaja.

Sjedeće garniture su vrlo udobne i mekih formi, ali i višefunkcionalne. Od materijala dominiraju koža i pliš, a prisutan je i chesterfield uzorak te pepito i prugasti uzorci, koji se kombiniraju sa jednobojnim tkaninama. U garniture se počinje integrirati led rasvjeta.

Klub stolići su velikog formata, minimalističkog dizajna, ali u kombinaciji kamena, drveta, stakla, metala ili su kompozicija nekoliko različitih elemenata koji tvore skladnu i kreativnu cjelinu.

Vrlo je populana fotelja na ljuljanje. Komoda za tv je vrlo jednostavna, gotovo neprimjetna u prostoru, jer svi ostali elementi tvore stilski kompleksnu cjelinu.

Tepisi su izvedeni u različitim uzorcima, među kojima dominira etno, geometrija ili apstrakcija.

U boravku je obavezan element samostojeća lampa koja je vrlo velikih dimenzija. Radni prostor je obavezan dio svakog doma, a može biti integriran sa dnevnim boravkom ili zasebna zona.

Blagovaonica je prostor u kome dominiraju stolice. One su kombinacija stilova ili boja. Noge stola mogu biti vrlo izražajne ili neutralne, a ploče se izvode u drvetu, kamenu ili metalu. Iznad blagovaonskog stola je obavezan element rasvjete luster ili kompozicija visilica.

Kuhinje su tehnološki sve razvijenije, bilo da se radi o elementima namještaja ili uređajima. U oblikovnom smislu i dalje dominira šank, koji je integracija prostora za druženje i rad.

Kuhinje su razvedene, kombiniraju se otvoreni i zatvoreni elementi, ali i materijali poput kamena, drveta, metala, stakla, inoxa i novih materijala koji imitiraju bakar, beton, cement.

Vrlo su moderni viseći elementi sa vratima u bojanom staklu, što kuhinjama daje izrazitu profinjenost.

Elegancija se kombinira sa industrijskim ili rustikalnim detaljima. Ručkice se ponovo vraćaju u kuhinje.

Kuhinjski uređaji komuniciraju sa pametnim telefonima i tabletima, a indukcijsko kuhanje je i dalje hit. I slavine postaju „pametne“ pa tako reguliraju teperaturu vode, količinu deterdženta i sl.

Spavaće sobe su vrlo mirne i vizualno ugodne. Kreveti su niskog naslona, a osim drvenih ili tapeciranih, prisutna je i njihova međusobna kombinacija. Noćni ormarići su stilski raznoliki, često međusobno različiti, što sobama daje osobit šarm. Ormari su vrlo jednostavnih linija, u mat izvedbama, staklu ili strukturi drveta.

Dječje sobe su vrlo maštovite. Od boja dominiraju žuta, plava, siva, bijela, ružičasta i zelena. Kreveti su najizraženiji dio sobe, predstavljaju prostor za igru i spavanje.

Ergonomija radnog mjesta u dječjoj sobi je jako važna pa su radni stolovi tehnološki vrlo napredni.

Kombinacija stilova, praktičnosti i ekologija vladaju svijetom interijera, što stvara široki raspon mogućnosti kreativnog izražavanja i novih interpretacija svega onoga što je povijest interijera do sada pokazala.

Foto: IMM

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari