Pratite nas

Politika

Medved: Neka predstave svoje programe, članstvo HDZ-a će reći što o tome misli

Objavljeno

na

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao je u četrvrtak oponente sadašnjem predsjedniku HDZ-a, koji tvrde da stranka ne ide u dobrom smjeru, da se kandidiraju i predstave svoje programe, “a članstvo će kazati što misli o tome”.

“Uvijek smo spremni na unutarstranačke izbore”, kazao je Medved novinarima uoči sjednice Vlade na upit jesu li u HDZ-u spremni na to.

Komentirao je i oponente koji tvrde da HDZ ne ide u dobrom smjeru. “Potpuno je legitimno predstavljanje programa, vizija. Neka se jave, neka se kandidiraju na unutarstranačkim izborima, neka predstave svoje programe i članstvo stranke će kazati što o tome misli”, rekao je ministar.

Izrazio je i podršku predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, rekavši da su oni “tim koji pobjeđuje”. “Ova Vlada susrela se s mnogim izazovima, sa svim izazovima se uspješno nosila i tako će biti ubuduće”, kazao je Medved.

Aladrović: Svatko ima pravo na svoje mišljenje

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je kako je smjer u kojem ide Vlada pozitivan te da će sukladno tome donijeti odluku kome će dati svoju podršku na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

“Stranački izbori nisu još ni raspisani. Smjer u kojem Vlada ide je pozitivan smjer, i sukladno tome osobno ću donositi zaključke, ali pričekajmo da se izbori dogode”, kazao je Aladrović.

Dodao je kako nema potrebe toj temi pridavati preveliku važnost. “To je unutarstranačka tema koja se rješava unutar naše stranačke obitelji”, rekao je.

“Plenković me osobno imenovao u Vladu, dok radimo kvalitetan posao, postoji njegova podrška prema meni, i moja prema njemu”, poručio je Aladrović.

Izjave pojedinih članova HDZ-a o unutarstranačkim izborima nije htio komentirati.

“Svatko ima pravo na svoje mišljenje. HDZ je demokratska stranka i to će ovi izbori pokazati, ne sumnjam u pozitivan pomak nakon izbora”, ustvrdio je Aladrović.

Pavić: Plenković je najbolji kandidat

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić istaknuo je kako je Andrej Plenković najbolji kandidat.

“Mogu istaknuti da je Andrej Plenković najbolji kandidat, da je moj kandidat, i da je trenutačno najbolje što HDZ, ali i Hrvatska može ponuditi. To smo vidjeli i na nedavnom sastanku s predsjednicom Komisije, to vidimo svaki dan, prema tome mislim da je Andrej Plenković najbolja opcija za Hrvatsku”, smatra Pavić.

Dodao je kako je siguran da Andrej Plenković može pobijediti. (Hina)

Jandroković: Izbori u HDZ-u će se dogoditi u skladu s rokovima

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika

Objavljeno

na

Objavio

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić u srijedu je Vladi uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti koju je obnašao od 24. travnja 2018.

U priopćenju medijima Jelenić je naveo da je od prvoga dana dužnost obnašao “s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva”.

Dodao je da je tako postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ostavka jedino moralno i odgovorno rješenje

“Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti”, naveo je Jelenić.

Članstvo u masonskoj loži

O Jelenićevoj ostavci počelo se govoriti nakon što je u utorak potvrdio da je slobodni zidar te da je liječnik i vođa jedne od masonskih loža Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali liječnika tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Gabrić je Jelenićeve tvrdnje istog dana odbacio, rekavši da je istina potpuno drugačija. Pritom je naveo da ima i snimku razgovora te da je Jelenić “tražio uslugu” od njega, a ne obrnuto.

Iako je Jelenić isprva kazao da ne razmišlja o ostavci, pojašnjavajući kako se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je izjavio da očekuje Jelenićevu ostavku te da je članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonskoj udruzi neprihvatljivo.

Premijer zaprijetio razrješenjem

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada, ako glavni državni odvjetnik sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sjednici predložiti Hrvatskome saboru da ga razriješi.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je da svi koji su članovi udruga slobodnih zidara, a rade nekakav javni posao ili su javni dužnosnici, posebice u domeni represivnog državnog aparata, nepotrebno dovode u pitanje svoju objektivnost i lojalnost.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ustvrdio je da Jelenić nije u trenutku svoga izbora deklarirao informaciju da je član lože slobodnih zidara te kako se u njegovu slučaju radi o podvojenoj lojalnosti.

Ranije opisivan kao nepristrani profesionalan i nova energija

Kada je Jelenić 2018. predložen za glavnog državnog odvjetništva, premijer Plenković je rekao da ima potrebno iskustvo za obavljanje te funkcije, istaknuvši da Vlada smatra kako je riječ o kvalitetnom kandidatu i čovjeku koji ima profesionalni i ljudski integritet i koji će svoj posao obavljati savjesno, u skladu sa zakonom i nepristrano.

Njegov prethodnik na čelu DORH-a Dinko Cvitan tada ga je opisao kao “apsolutnog profesionalca” koji je prošao sve instance te poznaje sustav, ljude i probleme.

Bošnjaković je, pak njegovo imenovanje obrazložio potrebom za dolaskom “nove energije” koja će pridonijeti još boljem radu DORH-a. (Hina)

SOA: Zakon ne predviđa sigurnosnu provjeru za glavnog državnog odvjetnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Krešo Beljak: Jelenića treba razriješiti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak u srijedu je poručio da glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića treba razriješiti jer je nedopustivo da je osoba na takvom položaju član masonske lože.

“Vlada treba dati prijedlog Saboru, glavnog državnog odvjetnika imenuje Sabor, i treba ga razriješiti. Mislim da je ovo nedopustivo”, poručio je Beljak.

Istaknuvši da neće ulaziti u to o kakvoj se organizaciji radi, Beljak je ustvrdio kako sama činjenica da su masoni polutajna ili tajna organizacija, koja odgovara nekome drugome a ne Hrvatskom saboru, hrvatskoj politici i hrvatskim političkim strankama, govori da taj čovjek tu dužnost ne može obavljati.

Na pitanje kako to da se u sigurnosnim provjerama nije otkrilo da je Jelenić član masonske lože Beljak je ocijenio kako oni “očito ne rade svoj posao ili ga ne mogu raditi”. Ako su masoni tajna organizacija, onda su ovi tajniji i od tajnih službi, a to je katastrofa za državu, kaže Beljak.

Predsjednik HSS-a ne očekuje da Jelenić prije razrješenja podnese ostavku ali, kaže, to ne ovisi o njemu nego o Hrvatskom saboru. Najavio je da će saborski zastupnici HSS-a glasati za Jelenićevu smjenu. (Hina)

Ministar Bošnjaković: Očekujem ostavku glavnog državnog odvjetnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari