Connect with us

Komentar

Medved: Očekujemo da se Srbija u ovom sukobu svrsta na pravu stranu

Objavljeno

-

Ministar branitelja, Tomo Medved, gostovao je u Dnevniku N1 te je govorio o koracima koje hrvatska poduzima vezano za ruskinapad na Ukrajinu.

“Hrvatska je, kao nijedna druga članica EU i NATO-a, posebno senzibilizirana prema onome što se događa u Ukrajini i aposlutno osuđuje ovu brutalnu agresiju i u skladu s time smo danas ponudili čitav niz mjera koje su prvenstveno humanitarne. Predsjednik Vlade je otišao na izvarednu sjecnicu Vijeća i tamo će podržati sve sancije upravo s ciljem da se prekine agresija i da se povuku sve ruske snage”, rekao je na početku.

U nastavku je govorio o samim sankcijama:

“Sigurno je da će one biti iznimno snažne, da će biti financijske naravi, da će biti tehnološki orijentirane prema Rusiji, da će biti dugoročne i da će itekako imati utjecaj dugoročno na perspektivu u Rusiji kao jasan znak solidaliziranja Europe, Zapada uslijed svega onog što je Rusija pokrenula. Uz večerašnju aktivnost koja se provodi, sutra je najavljen sastanak premijera zemalja clanica NATO-a gdje će se razmatrati aktivnosti koje će provoditi NATO, a one će biti strukturirane kroz formiranje borbenih skupina. To će zasigurno biti odgovarajuće snage koje će biti jasna poruka Putinu da je NATO jedinstven, da je EU jedinstvena u pogledu osude agresije prema Ukrajini”.

Rekao je i kako je Plenković pozvao predsjednika Milanovića da satove Vieće nacionalne sigurnosti te da će Vlada RH preuzeti sve svoje obaveze, odnosno odluke koje budu donesene na sastanku članica NATO-a. Vjeruje da će sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost biti održana u petak.

“Ono što treba naglasiti je da su sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti na potrebitom stupnju spremnosti, da zaista budno pratimo sve što se dogđaa u Ukrajini, ali i u zemljama u okruženju, a tu bih posebno izdvojio jedan segment koji se donosi na kibernetičku sigurnost i zaštitu. Snažan utjecaj Rusije kroz kibernetički udar na sve ukrajinske institucije prethodio je napadu.

Pratimo sve što se događa i u Srbiji, u BiH i u Crnoj Gori. Niz je aktivnosti koje se provode, koliko smo pratili i Srbija je danas u 15 sati imala Vijeće za sigurnost. Nismo još dobili povratne informacije, ali znamo koliki je ruski utjecaj u Srbiji. Očekujemo da će Srbija prepoznati pravi put i da će se svrstati na pravu stranu povijesti. Treba jasno osuditi agresiju na Ukrajinu, nažalost taj rat ostavit će iza sebe ogromne žrtve, stoga moramo biti svjesni i preuzeti odgovosnot jer ovo je treutak kada naša generacija donosi odluku o perspektivi budućnosti odnosa”, rekao je.

Dodao je i kako očekuje da će velika većina zastupnika dati potporu deklaraciji koja je usmjerena ka osudi agresije Rusije prema Ukrajini. “Na nama svima je da ti svoj glas za mir, za zaustavljanje agresije i stvaranje pretpostavke za mirno rješavanje krize”, veli.

Govorio je i o prihvatu ukrajinskih izbjeglica:

“Ono što je bitno, a mi imamo veliko iskustvo, nažalost iz Domovinskoh rata, mi smo u jednom tenutku imali 650.000 izbjeglica iz BiH i Hrvatske. Što se tiče samog broja ljudi koji će izbjeći, nećemo kalkulirati, ali sigurno je da će RH pružiti sigurno utočište onima koji izbjegnu ili budu protjerani”, rekao je.

Povezao je i trenutnu situaciju u Ukrajini s Domovinskim ratom:

“Puno je toga gdje možemo graditi određene poveznice, od same pripreme za agresiju, do onoga što se sada provodi, brutalnosti koja se provodi, doktrine napada, iznimno je teško ovog trenutka predvijeti što je konačni cilj, stoga je moje očekivanje da će ukrajinske vojne snage na odgovarajuć način obraniti svoju zemlju”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari