Pratite nas

Pregled

Medved: Ova Vlada za svog mandata učinila je više za hrvatske branitelje nego sve dosadašnje Vlade ukupno

Objavljeno

na

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u četvrtak da je zahtjev o povratu umanjenih braniteljskih mirovina Sindikalne podružnice hrvatskih branitelja Zadar neartikuliran i posljedica nepoznavanja tematike, te ih je pozvao da se informiraju.

“Očito je ovdje ili nepoznavanje tematike ili nejasno artikulirani zahtjevi. Jučer su sazvali konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli određene stvari koje apsolutno nisu točne i pozivam ih da se prije takvih iznošenja informiraju”, poručio je Medved uoči sjednice Vlade.

Vlada je ispunila ono što je u zakonu predviđeno

Vlada je 2017., nakon što su se ispunili zakonski uvjeti, odnosno kada je rast BDP-a u tri kvartala za redom bio više od dva posto, vratila 10 posto iznosa mirovine koje je “uzela” Vlada Zorana Milanovića 2014., rekao je Medved.

“U potpunosti smo ispunili ono što je bilo u zakonu predviđeno”, ustvrdio je.

Upitan više puta što je s drugim smanjenjem od 10 posto iz 2010. godine, ponavljao je da novinari trebaju pitati one osobe koje su donosile takve odluke zašto nisu stvorili pretpostavku da se tih 10 posto može vratiti.

“Podsjećam da je ova Vlada za svog mandata učinila više za hrvatske branitelje nego sve dosadašnje Vlade ukupno”, kaže Medved.

Podsjetio je da je u proračunu od 2016., a zaključno s 2019. Vlada povećala proračun za branitelje za više od pola milijarde kuna, donijela je Zakon o hrvatskim braniteljima, brine o očuvanju kvalitete zdravlja te će u 2020. povući više od pola milijarde kuna iz EU fondova.

Rekao kako je “simptomatično” vrijeme pojavljivanja te udruge koja se naziva sindikatom, a koja je ujedno i članica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

“Vrlo mi je interesantno da SSSH udruga do sada, u tri godine, nisu pronašli potrebito niti shodno obratiti se Ministarstvu hrvatskih branitelja i ponuditi svoje ideje kako bismo ih mogli razmotriti na odgovarajući način, a ne ovako istupajući sa čitavim nizom netočnih informacija na press konferenciji”, zaključio je Medved.

Mirovine umanjene dva puta za deset posto

Članovi novog rukovodstva Podružnice udruge Sindikata umirovljenika Hrvatske – za branitelje Zadar uputili su Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja zahtjev kojim se traži povrat umanjenih braniteljskih mirovina koje su, kažu, umanjene dva puta za deset posto 2010. i 2014. godine.

Zakonom o umanjenju mirovina, mirovine su smanjene 2010. onima koji su imali preko 3500 kuna i 2014. onima koji su imali više od 5000 kuna. Onima koji su imali preko 5000 kuna mirovina je dva puta smanjena deset posto.

Odluka Ministarstva branitelja i Vlade iz 2017. bila je da se to vrati, ali to nije učinjeno, tvrdi sindikat. Novi zakon o hrvatskim braniteljima izrijekom kaže da sve to mora biti vraćeno kad se BDP poveća tri puta u uzastopnom razdoblju više od dva posto, ali to nije učinjeno.

Riječ je o nešto više od 10.000 ljudi, a na razini Zadra petstotinjak ljudi.

Udruzi je odgovorilo i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje je priopćilo kako “ovakvi istupi narušavaju percepciju javnog mnijenja prema hrvatskim braniteljima”. Takve tvrdnje i najave zahtjeva ne mogu smatrati dobronamjernima, već kao dodatni pritisak na Vladu.

U priopćenju su istaknuli da je Vlada donijela odluku o prestanku smanjenja mirovina koje se primjenjivalo od 2014., ali nisu spomenuli smanjenje mirovina iz 2010. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

Ugostitelji: Svadbe su sigurne za uzvanike i zaposlenike

Objavljeno

na

Objavio

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) priopćila je u četvrtak da se u Hrvatskoj tjedno održava više od 300 vjenčanja koja su sigurna za uzvanike i zaposlenike, a s dodatnim preporukama upućenim članovima upoznala je i Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Svadbene svečanosti i događaji sigurni su za uzvanike, kao i za zaposlenike, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera”, poručili su iz NUU-a u priopćenju.

Ističući kako se tjedno u Hrvatskoj održava više od 300 svadbenih svečanosti i veliki broj događaja, NUU tvrdi da njegovi članovi okupljeni u sekciji cateringa organiziraju poslovanje u skladu s preporukama te su iznimno posvećeni sigurnosti uzvanika, kao i svojih zaposlenika.

“Obzirom na velik broj subjekata i ljudi zaposlenih u segmentu industrije koji je posvećen svadbama i sl., podržavamo svaku mjeru koja će pomoći očuvanju tih radnih mjesta”, rekao je predsjednik NUU-a Marin Medak.

Naglasio je da sekcija cateringa NUU-a poduzima izuzetno jake mjere za sigurnost gostiju i zaposlenika, promovira odgovorno poslovanje, a spremna je provesti i dodatne mjere ako nadležne službe odluče da su potrebne.

Naglašavaju da udruga podržava sve dosadašnje odluke Stožera vezane uz privatna i javna događanja te su pozvali članove i subjekte uključene u organizaciju takvih događanja na dosljednu provedbu mjera i pridržavanje preporuka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

EU uklonila BiH s popisa država s rizikom od financiranja terorizma

Objavljeno

na

Objavio

Europska unija skinula je Bosnu i Hercegovinu s popisa rizičnih država s manjkavostima u sustavu kontrole pranja novca i sprječavanja terorizma a ta odluka stupila je na snagu u četvrtak, priopćili su iz Ministarstva pravosuđa BiH u Sarajevu.

U priopćenju se pojašnjava kako je i formalno stupila na snagu odluka što ju je Europska komisija donijela 7. svibnja i kojom je revidiran popis rizičnih država pri čemu je procijenjeno kako je BiH ispunila pretpostavke da je se tretira kao državu bez nedostataka koji bi predstavljali “znatnu prijetnju” financijskom sustavu Unije.

Revidirani popis Europske komisije usklađen je i sa sličnim popisom Financial Action Task Force-a (FATF), akcijske radne skupine koja na globalnoj razini nadzire kapacitete država u sprečavanju ilegalnih financijskih aktivnosti koje mogu poslužiti kao izvor financiranja terorizma.

Kako ističu iz Ministarstva pravosuđa, Europska komisija je prepoznala napredak i poduzete mjere koje je BiH ostvarila u proteklom razdoblju te je zaključila da u ovoj fazi ta zemlja “nema strateške nedostatke” u režimu sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Komisija je ipak najavila kako će nastaviti pratiti učinkovitost provedbe takvih mjera.

BiH je u proteklim godinama morala provesti izmjene i dopune kaznenog zakonodavstva te Zakona o udrugama i zakladama kako bi se osigurao da one ne služe kao krinke za financiranje nezakonitih aktivnosti kako je to ranije bio slučaj. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari