Pratite nas

Pregled

Medved: Ova Vlada za svog mandata učinila je više za hrvatske branitelje nego sve dosadašnje Vlade ukupno

Objavljeno

na

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u četvrtak da je zahtjev o povratu umanjenih braniteljskih mirovina Sindikalne podružnice hrvatskih branitelja Zadar neartikuliran i posljedica nepoznavanja tematike, te ih je pozvao da se informiraju.

“Očito je ovdje ili nepoznavanje tematike ili nejasno artikulirani zahtjevi. Jučer su sazvali konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli određene stvari koje apsolutno nisu točne i pozivam ih da se prije takvih iznošenja informiraju”, poručio je Medved uoči sjednice Vlade.

Vlada je ispunila ono što je u zakonu predviđeno

Vlada je 2017., nakon što su se ispunili zakonski uvjeti, odnosno kada je rast BDP-a u tri kvartala za redom bio više od dva posto, vratila 10 posto iznosa mirovine koje je “uzela” Vlada Zorana Milanovića 2014., rekao je Medved.

“U potpunosti smo ispunili ono što je bilo u zakonu predviđeno”, ustvrdio je.

Upitan više puta što je s drugim smanjenjem od 10 posto iz 2010. godine, ponavljao je da novinari trebaju pitati one osobe koje su donosile takve odluke zašto nisu stvorili pretpostavku da se tih 10 posto može vratiti.

“Podsjećam da je ova Vlada za svog mandata učinila više za hrvatske branitelje nego sve dosadašnje Vlade ukupno”, kaže Medved.

Podsjetio je da je u proračunu od 2016., a zaključno s 2019. Vlada povećala proračun za branitelje za više od pola milijarde kuna, donijela je Zakon o hrvatskim braniteljima, brine o očuvanju kvalitete zdravlja te će u 2020. povući više od pola milijarde kuna iz EU fondova.

Rekao kako je “simptomatično” vrijeme pojavljivanja te udruge koja se naziva sindikatom, a koja je ujedno i članica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

“Vrlo mi je interesantno da SSSH udruga do sada, u tri godine, nisu pronašli potrebito niti shodno obratiti se Ministarstvu hrvatskih branitelja i ponuditi svoje ideje kako bismo ih mogli razmotriti na odgovarajući način, a ne ovako istupajući sa čitavim nizom netočnih informacija na press konferenciji”, zaključio je Medved.

Mirovine umanjene dva puta za deset posto

Članovi novog rukovodstva Podružnice udruge Sindikata umirovljenika Hrvatske – za branitelje Zadar uputili su Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja zahtjev kojim se traži povrat umanjenih braniteljskih mirovina koje su, kažu, umanjene dva puta za deset posto 2010. i 2014. godine.

Zakonom o umanjenju mirovina, mirovine su smanjene 2010. onima koji su imali preko 3500 kuna i 2014. onima koji su imali više od 5000 kuna. Onima koji su imali preko 5000 kuna mirovina je dva puta smanjena deset posto.

Odluka Ministarstva branitelja i Vlade iz 2017. bila je da se to vrati, ali to nije učinjeno, tvrdi sindikat. Novi zakon o hrvatskim braniteljima izrijekom kaže da sve to mora biti vraćeno kad se BDP poveća tri puta u uzastopnom razdoblju više od dva posto, ali to nije učinjeno.

Riječ je o nešto više od 10.000 ljudi, a na razini Zadra petstotinjak ljudi.

Udruzi je odgovorilo i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje je priopćilo kako “ovakvi istupi narušavaju percepciju javnog mnijenja prema hrvatskim braniteljima”. Takve tvrdnje i najave zahtjeva ne mogu smatrati dobronamjernima, već kao dodatni pritisak na Vladu.

U priopćenju su istaknuli da je Vlada donijela odluku o prestanku smanjenja mirovina koje se primjenjivalo od 2014., ali nisu spomenuli smanjenje mirovina iz 2010. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Pauk digao auto Anke Mrak Taritaš dok je gostovala na televiziji (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (Glas) u utorak je gostovala u emisiji Z1 televizije kad joj je voditelj rekao da joj pauk diže automobil ispred zgrade televizije.

Voditelju su iz režije, u trenutku dok, kako se čini, emisija još nije započela, javili da pauk diže sivi Mercedes, što je on prenio gostima u studiju, na što je Mrak Taritaš odmah skočila i pitala može li se snimanje zaustaviti jer je to njezin auto. Izašla je potom iz studija.

Za 24 sata je rekla da joj nije jasno kako joj pauk može dignuti automobil parkiran na javnoj površini, u dvorištu Z1 televizije, gdje su bili parkirani i brojni drugi automobili.

Bilo je auta ispred i iza mog vozila, ali eto baš su moj odlučili uzeti. Djelatnik mi je rekao da je dobio telefonski poziv da mora dignuti baš taj auto. Sve mi je bilo jasno. Imam parkirnu kartu i nikad nisam imala problema s tim. Auto sam premjestila i sve je bilo u redu.

Drugi automobili su ostali tamo gdje sam ja bila parkirala, rekla je Anka Mrak Taritaš za 24 sata.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Nino Raspudić: Ekstremni sekularizam zatomljuje kršćanski europski identitet

Objavljeno

na

Objavio

Teme emisije Peti dan bile su predsjedanje Hrvatske Europskom unijom te najnovija događanja u britanskoj kraljevskoj obitelji, a gosti komentatori Nino Raspudić, Petar Tomev Mitrikeski, Lana Bobić i Marijana Bijelić.

Mitrikeski je pojasnio institucije Europske Unije.

“Vijeće EU je zapravo vlada s ministrima koja je, uz parlament, donositelj odluka, a odlučuje kvalificirana većina.”, pojašnjava Mitrikeski te ocjenjuje da je predsjedanje važno za Hrvatsku.

Raspudić: Hrvatska politička elita, birokratsko predsjedanje prikazuje kao vlastito postignuće

Raspudić ne pridaje važnost rotaciji i predsjedanju.

“To je uobičajena birokratska rotacija. Imam problema s našom političkom elitom koja predsjedanje prikazuje kao vlastito postignuće. To je vijest za jedan dan, a ne ekskluziva šest mjeseci. Može Plenković vrtiti birokratske floskule, no EU je u problemima.”, kaže Raspudić te obrazlaže da je Brexit veliki udar za EU.

“Naši mediji su ponižavali razdruživanje – predstavljali su da su za njega glasovali neobrazovani i stariji, a to nije točno.”, naveo je Raspudić.

“Farage je respektabilna osoba i načeo je Uniju. EU pati od demokratskog deficita. Nema solidarnosti, priča o sigurnosti i migrantima pokazala je manjkavosti. Nije dobro napravljen prijelaz iz ekonomske u političku zajednicu. Europskoj Uniji prijeti defragmentacija”, naglašava Raspudić.

Bobić: Interes Hrvatske je proširenje na Zapadni Balkan

Bobić navodi da se “EU nalazi u vremenu najvećih izazova”, no smatra da EU treba raditi na proširenju.

“Interes Hrvatske je proširenje na Zapadni Balkan”, kaže Bobić, iako te zemlje imaju problema s vladavinom prava i korupcijom.

Bijelić: Hrvatska nema strategiju

Bijelić smatra da su teme već unaprijed određene i Hrvatska nema puno utjecaja.

“Glavni problem Hrvatske je što nemamo svoju strategiju”. Dodaje da unutar Unije postoji velika razlika između centra poput Njemačke i periferije kao što je Grčka.

Raspudić: Englezi ne žele pristati da im Šuica kreira politiku

Raspudić potom precizira manjkavosti EU.

“Nijedna zajednica ne može opstati samo na ekonomskim interesima. Što je zapravo europski identitet?”, upitao je Raspudić te naglasio da ekstremni sekularizam zatomljuje kršćanski europski identitet. Ujedno ističe demokratski deficit u nizu europskih institucija.

“Kome birokrati odgovaraju?”, nastavio je izlaganje Raspudić te se osvrnuo i na isti problem u Hrvatskoj: “Tko je ovlastio Jelenu Veljaču da formira politiku i radne skupine s ministricom i premijerom? Imamo teror nekvalificiranosti i demokratski deficit.”, upozorio je i naveo i treći problem EU – kadrovi:

“Nekad su to bili ljudi s iskustvom. Sada Englezi ne žele pristati da im Šuica kreira politiku.” (HRT/narod.hr)

Ivica Šola: EU postaje imperij na štetu čovjeka i država i država nacija

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari