Connect with us

Hrvatska

Medved: Potvrđena identifikacija tri civila i jednog branitelja iz Vukovara i Berka

Objavljeno

-

Foto: Hina

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru u utorak su obavljene identifikacije četiri osobe iz Vukovara i Berka koje su bile na popisu nestalih iz Domovinskog rata, a identifikaciji je uz obitelji, bio nazočan potpredsjednik Vlade ministar Tomo Medved.

“Riječ je muškarcima od kojih su tri s područja grada Vukovara, a jedan s područja Berka”, izjavio je novinarima ministar hrvatskih branitelja Medved, nakon identifikacije posmrtnih ostataka, koju su potvrdili članovi obitelji.

Istaknuo je kako su identificirana tri civila i jedan hrvatski branitelj, ubijeni 1991. godine. Njihova su tijela tijekom veljače i ožujka ove godine ekshumirana s lokaliteta Šarviz dola nedaleko Berka na vukovarskom području, na kojem je do sada ekshumirano najmanje deset posmrtnih ostataka.

“Obitelji sve četiri identificirane osobe su prihvatile identifikaciju. Proces identifikacije (drugih posmrtnih ostataka) nastavit ćemo sukcesivno kako ćemo dobivati rezultate DNA analize i pozivati obitelji na indentifikaciju”, kazao je ministar Medved.

Zahvalio je obiteljima koje su došle na današnju identifikaciju u Vukovar.

Ustrajnost države u pronalasku svih nestalih, probna iskapanja na Šarviz doli se nastavljaju

Naglasio je kako je ovo poruka ustrajnosti, usmjerenosti i odgovornog pristupa Ministarstva hrvatskih branitelja u procesu pronalaska svih nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Također je istaknuo važnost pravne regulative odnosno Zakona o nestalim osobama iz Domovinskog rata.

Hrvatska još traga za 1812 nestalih osoba iz Domovinskog rata, naveo je ministar hrvatskih branitelja Medved dodajući kako se u Vukovarsko-srijemskoj županiji traži još 509 od kojih u Vukovaru 379 osoba.

Obraćajući se članovima obitelji nestalih osoba, Medved je kazao  da se probna iskapanja na Šarviz doli nastavljaju, do sada je istraženo više od 6.500 četvornih metara, a usporedo se provode i istraživanja na Petrovačkoj doli kod Vukovara.

Podsjetio je kako je na Šarviz doli 1998. godine pronađana jedna  pojedinačna, a 1999. još dvije sekundarne masovne grobnice.

Sin identificiranog branitelja Ilije Krivića: Sada možemo na miru otići zapaliti svijeću na očev grob

Među danas identificiranim osobama je i hrvatski branitelj Ilija Krivić (59) iz Vukovara.

“Bit će nam sada kud i kamo lakše živjeti jer ćemo mater i ja imati sada barem grob da se odemo pomoliti. Otac je zatočen među prvima 1991. na vukovarskom Sajmištu. Vidjeli su ga u vojarni zatočenog i od tamo mu se gubi svaki trag”, izjavio je Branko Krivić, sin identificiranog Ilije Krivića.

Rekao je kako mu je brat Hrvoje također poginuo u Domovinskom ratu i identificiran je nakon eksumacije iz masovne grobnice u Bogdanovcima.

“Sve ove godine bilo je iznimno teško. Mater je uvijek govorila – samo da ga pronađemo, a sada kada se to dogodilo možemo na miru otići zapaliti svijeću na očev grob”, kratko je kazao Branko Krivić koji danas s majkom živi u Zagrebu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas