Connect with us

Intervju

Medved: Situacija oko napetosti u državnom vrhu će se rasplesti poštovanjem zakona

Objavljeno

-

Vlada RH u potpunosti razumije nužnost jačanja naših obrambenih sposobosti, a to u konačnici kroz naše djelovovanje snažno podupiremo i na tome radimo. Uz sve nedaće koje su zadesile RH – koronu i potrese, mi za sustav obrane izdvajamo od 7 do 10 posto više, osobito u svjetlu nabavke borbenih zrakoplova.

U kontekst vremena u kojem živimo moramo staviti složenost i zahtjevnost izdvajanja za zdravstvo, očuvanje radnih mjesta, ali i u tim okolnostima naša Vlada ni u jednom trenutku nije zaustavila proces opremanja, modernizacije i ulaganja u vojsku, rekao je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” ministar hrvtaskih branitelja Tomo Medved.

– Prije dva dana održan je radni sastanak u Vladi koji je vodio premijer Andrej Plenković na kojem su načelnik Glavnog stožera, njegov zamjenik i zapovjednicima grana gdje su jasno iznijeli program opremanja, postignuća u proteklih pet godina i program modernizacije opremanja postrojbi HV-a. Mogla se jasno steći slika da je Hrvatska vojska danas moderna, spremana izvršiti sve svoje zadaće. Zapovjednici su iznijeli svoje viđenje u pogledu daljnje modernizacije i podizanja sposobnosti, kazao je Medved.

– Na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost analizirali smo stanje sigurnosti na jugoistoku Europe. Ministar vanjskih poslova dao je jasnu sliku glede stanja u tom dijelu Europe, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dao je osvrt i stanje glede ilegalnih migracija i svih mjera koje se poduzimaju u tom pogledu kao i aktivnosti vezanih za ulazak u Schengenski prostor, kazao je.

Medved naglašava da su donijeli i smjernice za rad sigurnosno-obavještajnog sustava za rad u 2022. godini. Sve su točke jednoglasno usvojene.

– Što se tiče sjednice Vijeća za obranu, ponavljamo da dijelimo mišljenje o stanju u Oružanim snagama, dijelimo mišljenje u kojoj mjeri su učinjeni napori i poboljšani uvjeti, ali kao Vlada smo svjesni da treba napraviti još niz koraka kako bismo ojačali sposobnosti Hrvatske vojske. Ono gdje dolazi do prijepora je ocjena stanja da naša Vlada u potpunosti, a naš stav baziramo na izvješća zapovjednika, ne ocjenjuje nužnost nekakvih kritičnih postupanja, rekao je Medved.

Koliko napetosti utječu na stanje u Hrvatskoj vojsci?

– Situacija će se rasplesti poštovanjem zakona. Zakon o obrani vrlo jasno definira nadležnosti i u okviru njega predsjednik Republike, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera imaju definirane svoje nadležnosti. Poštovati Zakon i surađivati – to je ono što je nužno kako bi se donosile odogovarajuće odluke u skladu s izazovima pred nama. Važno je naglasiti da se vojska i načelnik Glavnog stožera moraju pustiti da rade svoj posao prema slovu zakona, kazao je Medved.

Izmjene Zakona o obrani?

– Jasno je da i recentni događaji i određeni istupi od nas kao Vlade traže ozbiljnu analizu normativnog segmenta sustava obrane u pogledu i Zakona o obrani i Zakona o službi gdje ćemo zasigurno sagledati sve parametre tih zakona, poglavito u svijetu prepoznavanja eventualnih praznina, koje će trebati preciznije regulirati, rekao je ministar Medved.

Koliko “teške riječi” koje padaju utječu na stabilnost vojske?

– Hrvatska vojska je jamac sigirnosti i stabilnosti, stvorena je u Domovinskom ratu, a danas je moderna oružana sila i ni na koji način ne očekujem da će se u Hrvatskoj vojsci dogoditi bilo što što ne bi bilo povoljno za očuvanje njene sposobnosti. Naši zapovjednici su profesionalni, stručni ljudi, rekao je.

– Naglašavam da smo u ovim teškim okolnostima donijeli odluku o nabavci višenamjenskih borbenih aviona i za tri godine Hrvatska će biti naoružana najsuvremenijim borbenim zrakoplovima. paralelno s time niti u jednom trenutku se nije zanemario segment drugih grana, rodova postrojbi HV-a. Ulažu se velika sredstva u postrojbe Hrvatske kopnene vojske, završili smo projekt opremanja oklopnog vozila Patria, završili smo s postavljanjem borbenih stanica. Nastavlja se i s modernizacijom HRM-a, sa završetkom programa tj. izgradnje obalnih ophodnih brodova. Zapovjedništvo za potporu se oprema s transportnim i logističkim kapacitetima kako bi mogao podržavati ostale grane HV-a. Vlada je učinila i napor za podizanje sposobnosti Hrvatskog vojnog učilišta i stvoreni su preduvjeti za razvoj vojne znanosti, rekao je Medved.

Naglasio je da su  posebno ponosni na ulaganje u “ključni čimbenik, a to je vojnik”, kroz zakonodavne okvire.

– – Iznimno bitan segment su uvjeti života i rada i naša ulaganja u vojne objekte. Uz to što smo u Vukovaru izgradili novu vojarnu, vratili vojsku u Vukovar, Varaždin, Ploče, Sinj, Pulu. Više od 600 mil. kn investirali smo u uvjete rada u vojarnama. Na tom ćemo tragu i nastaviti kao i nastaviti nabavljati suvremene, moderne oružane sustave koji su nužni kako bi HV održao sve sposobnosti, poglavito u svjetlu izgradnje i opremanja sa suvremenim sustavima protuzračne obrane, oklopne borbe i nabavke oklopnih vozila za prijevoz pješaštva. Uz Patriju, koju smo završili, pred nama je opremanje jedne bojne s prijevozom na gusjenicama, a to ćemo napraviti nakon taktičko-tehničke analize i kada HV obavi sve predradnje, staviti to u proračun i nabaviti i te prevožnjake, rekao je Medved.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara; Bit će ograničenja, a smjernice će dati HZJZ

– Danas ćemo na sjednicu Savjeta donijeti odluku, uvažavajući okvire i smjernice koje će nam dati HZJZ. No treba naglasiti, da je Vukovar simbol mlade Hrvatske i Hrvatska će na odgovarajući način obilježiti 30. obljetnicu stravičnog zločina i velikog stradanja Vukova i Škabrnje. Danas ćemo, uvažavajući aktualno stanje, prepoznati format na koji ćemo način obilježiti te važne događaje. Zasigurno će biti ograničenja, odnosit će se prvenstveno na organizirani prijevoz i smještaj gdje će biti potrebne COVID potvrde. Poteškoća će biti i u organiziranju prehrane i radu ugostiteljskih objekata, rekao je Medved.

Poziv građanima da komemoriranje organiziraju u svojim mjestima

– Nažalost, ovo je druga godina u ovim uvjetima i ponovno ćemo pozvati građane da komemoracije organiziraju u svojim mjestima kako bismo smanjili broj ljudi koji bi došli u Vukovar. Posebno se obraćam ranjivim skupinama, narušenog zdravlja, da vodimo računa o svojem zdravlju i zdravlju svojih bližnjih, rekao je Medved.

– Danas u 15 sati održat ćemo Savjet na koji su pozvani predstavnici Vukovara i Škabrnje i svi predstavnici tijela, pa ćemo u skladu slike i preporuka HZJZ-a donijeti odluke i priopćiti ih javnosti, rekao je Medved.

Zima na Banovini?

Nakon što je iznio statističke podatke o posljedicama potresa na Banovini i dosad učinjenog, Medved je rekao da je važno da će Vlada pružiti sve oblike potpore kao što su to činili i prošle zime, da su maksimalno iskoristili vrijeme u procesu obnove.

– U tehničkom i normativnom segmentu mi smo u potpunosti pripravni. Vlada je osigurala potrebita sredstva za to i pred nama je razdoblje za započinjanje procesa, ako dopusti zima, a ako ne, to ćemo učiniti na proljeće – izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća i izgradnju višestambenih zgrada, kazao je Medved.

Zašto se stječe dojam da sve ide jako sporo?

– Tjedno obnavljamo više od 20 obiteljskih kuća. Pozivam građane da, između ostalog, iskoriste mehanizam samoobnove iz zakona – građanin može angažirati ovlaštenog izvođača, a RH će na u potpunosti iznositi trošak, kazao je Medved.

Naglasio je da veliki broj obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke županije nije imao građevinsku dozvolu, a kroz Zakon je reguliran mehanizam legalizacije nakon obnove.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari