Connect with us

Hrvatska

Medved: Snajperski hitac u Lederera 1991. nije zaustavio istinu o Domovinskom ratu

Objavljeno

-

Pokušaj da se snajperskim hicem srpskog agresora u snimatelja HRT-a Gordana Lederera 1991. zaustavi širenje istine o Domovinskom ratu – nije uspio, istaknuto je na komemoraciji na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnce gdje je Lederer ubijen snimajući srpske napade na Pounje.

Nažalost, Lederer je podlegao ozljedama, ali njegovi snimci i danas svjedoče o herojskoj obrani Hrvatske od srpskog agresora, rečeno je na komemorativnoj svečanosti, koju su uz spomen-obilježje “Slomljeni pejzaž”, zajednički organizirali HRT i grad Hrvatska Kostajnica, u nazočnosti izaslanika Vlade RH ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Lederer bio naoružan samo kamerom i svijet je mogao vidjeti patnje Hrvata zbog velikosrpske agresije

“Lederer je među svim stradalnicima u Domovinskom ratu zauzeo posebno mjesto. U ime Vlade RH pozivam vas da baš na ovom mjestu njegova stradavanja, skupimo snagu, koju smo i tada imali ovdje, prepoznamo naše zajedništvo, oživimo naše ideale za koje smo ginuli u obrani domovine. I danas Gordan Lederer našim medijskim djelatnicima i svima nama koji djelujemo u javnom prostoru, može biti uzor. Istina je ta koja pobjeđuje, pa i današnja svečanost, nakon 30 godina, je tome dokaz”, naglasio je ministar Medved, i sam, kao hrvatski branitelj, sudionik tih događaja.

Dodao je kako je Lederer bio naoružan samo kamerom, ali je cijeli svijet mogao vidjeti kakve je patnje proživljavao hrvatski narod za velikosrpske agresije.

Ministar Medved rekao je kako se i danas susrećemo s pokušajima da se ta ideologija i te ideje u nečijim suludim glavama pokušavaju oživjeti.

“Pokretači toga zla ni danas se ne mogu odreći ideologije svoje prošlosti i krvavog pohoda na Republike Hrvatsku tijekom 1991. godine”, istaknuo je.

Potpredsjednik Vlade Medved spomenuo je kako slične ideje ovih dana dolaze iz nama susjedne BiH, gdje se nastoji falsificirati povijest, optužbama na račun hrvatskih ratnih zapovjednika.

“I njih moramo podsjetiti na ulogu Hrvatske vojske u potpori i pomoći BiH u nekoliko navrata, kada im je bilo najteže. Očito su mnogi zaboravili kao i ono što se dešavalo u Bosanskoj Posavini, gdje je više od 150.000 Hrvata raseljeno. To je ta istina za koju je Gordan Lederer dao svoj život”, rekao je Medved.

Da ubojice Gordana Lederera, kao civilne žrtve rada, još nisu procesuirane i kažnjene, upozorio je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Snimatelj Hrvatske televizije Lederer je pokazao veliku hrabrost, a njega kao i druge žrtve rata, ne smijemo zaboraviti, rekao je kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan.

Vijence su uz Spomen-obilježje položili i svijeće zapalili Gordanova supruga Ana i kćer Petra, pročelnik vojnog ureda predsjednika Milanovića, Ivan Kranjčević, izaslanstvo Vlade i Sabora u kojem su bili Tomo Medved, državna tajnica Željka Josić i saborska zastupnica Marijana Petir, izaslanik v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Ivica Ružičić, Ivan Celjak, Dalibor Bišćan, izaslanstvo zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, predstavnici policije, udruga iz Domovinskog rata i drugi.

Zajedničku molitvu je predvodio fra. Stjepan Jambrošić iz Hrvatske Kostajnice.

HTV-ov snimatelj Gordan Lederer (Zagreb, 1958. – brdo Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, 10. kolovoza 1991.) iza sebe je ostavio mnoge video zapise koji i slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata. Poznat je naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka “Banijska praskozorja”. (Hina)

30. Godišnjica pogibije Gordana Lederera

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari