Connect with us

Vijesti

Medved: U pripravnosti cjelokupni sustav domovinske sigurnosti

Objavljeno

-

Situaciju u Ukrajini i pripreme za prihvat izbjeglica iz te zemlje komentirao je za HRT potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Kazao je kako je u pripravnosti cjelokupni sustav domovinske sigurnosti te da je Hrvatska pripravna pružiti potporu svima koji žele doći iz Ukrajine u Hrvatsku. Poručio je i kako urbana borba ide u prilog braniteljima u Kijevu.

– I ovaj put osuđujemo brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Vlada je na sjednici donijela niz odluka o pružanju materijalne pomoći, ali je donijela i odluku o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine. S tim u uvezi ministar Davor Božinović je u stalnom kontaktu s predstavnicima europskog mehanizma za civilnu zaštitu. Usuglašeni su svi programi i planovi za prihvat, kazao je Tomo Medved.

Dodao je kako Hrvatska, na žalost – s tim ima iskustva te podsjetio da smo tijekom Domovinskog rata imali više od 650 tisuća izbjeglih osoba. U skladu s tim Hrvatska je pripravna i pružit će potporu svima koji žele doći iz Ukrajine u Hrvatsku – što se tiče smještaja i kroz sve druge mehanizme pomoći. Naglasio je da se očekuje veliki val izbjeglica – pripravni smo, planove imamo i te ćemo ljude smjestiti, kazao je. Dolazak prvih može se, dodao je, očekivati u vrlo kratkom vremenu.

“Urbana borba je puno složenija i ide u prilog branitelja”

Komentirajući rusku invaziju na Ukrajinu kazao je kako je posebno potrebno obratiti pozornost na ulaz ruske vojske iz pravca Bjelorusije prema Kijevu.

– Iako su u početnom zamahu imali rezultata, brzo su prošli određeni prostor. Sad su se usmjerili na Kijev i očekuje se da će branitelji toga grada zaustaviti taj prodor. Moramo biti svjesni da je urbana borba puno složenija i ide u prilog branitelja, kazao je Medved.

Dodao je kako valja imati na umu i činjenicu da kod agresora – nakon tri dana dolazi do usporavanja i umora vojske. “Sad je velika uloga na braniteljima da zaustave nastavak agresije na Ukrajinu”, naglasio je.

Sjednica VNS-a o stanju sigurnosti u zemljama u okruženju

Dodao je kako je važno da se sastane Vjeće za nacionalnu sigurnost, naročito nakon što je premijer Andrej Plenković nazočio sastanku Europskog vijeća, a predsjednik summitu NATO-a. Sjednicu očekuje u idućih nekoliko dana. Osim stanja u Ukrajini, kazao je – na sjednici će biti riječi i o stanju sigurnosti vezano za zemlje u okruženju.

Cjelokupni sustav domovinske sigurnosti u stupnju pripravnosti

– Cjelokupni sustav domovinske sigurnosti je u stupnju pripravnosti. Hrvatska vojska je snažna, dobro naoružana. Bitno je podsjetiti na napore koje je Vlada uložila proteklih 6 godina, kupnju vojnih zrakoplova, borbenih vozila i jačanja standara naših vojnika. Čovjek je uvijek ključni čimbenik, zaključio je Medved.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari