Connect with us

Iz Svijeta

Meksikanci na povijesnim izborima na kojima će dobiti prvu predsjednicu

Objavljeno

-

Meksikanci su u nedjelju izašli na povijesne izbore na kojima će najvjerojatnije prvi puta izabrati ženu kao predsjednicu, pošto se očekuje pobjeda Claudije Sheinbaum, kandidatkinje vladajuće stranke.

Sheinbaum je prema anketama vodeća kandidatkinja, a ima značajnu prednost pred glavnom suparnicom Xochitl Galvez, kandidatkinjom opozicijske koalicije sastavljene od Institucionalne revolucionarne stranke (PRI), koja je Meksikom vladala oko sedam desetljeća do demokratskih izbora 2000. godine, desničarskog PAN-a i ljevičarske stranke PRD.

Sheinbaum, obrativši se novinarima iz svoga automobila, rekla je da je ovo povijesni dan i da se osjeća zadovoljno na putu prema svome biračkom mjestu.

“Svatko mora izići i glasati”, rekla je Sheinbaum, fizičarka i bivša gradonačelnica Ciudad de Mexica, tijekom javljanja uživo na lokalnoj televiziji.

Predsjednik na odlasku, Andres Manuel Lopez Obrador, mentor favoritkinje, pozdravio je pristaše i pozirao za fotografiju dok je išao prema predsjedničkoj palači kako bi glasao sa svojom suprugom Beatriz Gutierrez Muller.

Galvez, poslovna žena i senatorica, razgovarala je sa svojim pristašama na putu prema biralištu. “Bog je sa mnom”, rekla je Galvez, dodavši da očekuje težak dan.

Na izbore je sjenu bacilo nasilje i ubojstva 38 kandidata tijekom kampanje, uključujući i lokalnu kandidatkinju koja je ubijena noć prije izbora. To je najveći broj žrtava u modernoj povijesti zemlje, što je potaknulo brige zbog prijetnje koju zemlji predstavljaju zaraćeni narko karteli.

Pobjeda bilo Sheinbaumove i Galvezove slavit će se kao veliki korak u Meksiku, jer će zemlja dobiti prvu čelnicu u zemlji koja se često kritizira zbog svoje mačo kulture.

Pobjednica će se suočiti s teškim izazovima, osobito po pitanju suzbijanja organiziranog kriminalnog nasilja, nestašice struje i vode i pridobivanje proizvođača da presele svoju proizvodnju u Meksiko kako bi nabavni lanci bili bliže glavnih tržišta.

Pobjednica će se također morati pozabaviti Pemexom, državnim naftnim divom koji se već dva desetljeća suočava s opadanjem proizvodnje te se guši u dugovima.

Obje kandidatkinje obećale su proširiti socijalne programe, što bi mogao biti izazov uslijed velikog deficita ove godine i tromog rasta BDP-a koji će sljedeće godine prema središnjoj banci iznositi samo 1.5 posto.

Sheinbaum je odbacila tvrdnje opozicije da će biti “marioneta” Lopez Obradora, iako je obećala da će nastaviti mnoge njegove politike, uključujući i one koje su pomogle najsiromašnijim Meksikancima.

Nova predsjednica, koja bi svoj šestogodišnji mandat trebala početi 1. listopada, također će se suočiti s napetim pregovorima sa SAD-om zbog velikog priljeva migranata preko Meksika i sigurnosne suradnje sa susjednom zemljom zbog trgovine narkoticima u vrijeme kad SAD-om hara epidemija upotrebe fentanila.

Gotovo 100 milijuna Meksikanaca ima pravo glasa na izborima u nedjelju, kad se glasuje i za gradonačelnika Ciudad de Mexica, osam guvernerskih pozicija, oba doma parlamenta i niz drugih regionalnih i lokalnih pozicija.

Birališta se zatvaraju u šest sati poslijepodne po lokalnom vremenu. Prvi službeni prijevremeni rezultati očekuju se kasno u nedjelju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas