Pratite nas

BiH

Mektić: Hrvatska narušava teritorijalni integritet BiH vraćajući migrante

Objavljeno

na

Državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u četvrtak da Hrvatska nezakonito vraća migrante u Bosnu i Hercegovinu te narušava njezin teritorijalni integritet zbog čega bi vlasti ove zemlje, tvrdi on, trebale poduzeti korake kako bi zaštitile svoju granicu.

Nakon susreta s Mustafom Ružnićem, premijerom Unsko-sanske županije u koju se sinoć po njihovim navodima iz Hrvatske, odnosno Slovenije, vratilo 35 ilegalnih migranata, Mektić je ocijenio da se radi o novom ozbiljnom incidentu s Hrvatskom.

“Migrante koje Hrvatska primi na temelju readmisije iz Slovenije, ilegalno prebacuje u BiH. To je postao ozbiljan incident i mi smo došli situaciju razmišljati kako zaštititi teritorijalni integritet i kako zaštititi granicu”, rekao je Mektić.

Pri tome nije rekao kakve bi eventualne protumjere vlasti Bosne i Hercegovine mogle poduzeti.
Skupina od 35 migranata koje su policajci u BiH u srijedu zatekli u općini Bosanska Krupa izjavili su u četvrtak kako su ih slovenski policajci deportirali u Hrvatsku koja ih je zatim prebacila u Bosnu i Hercegovinu. Prekršajni nalozi izdani u Sloveniji dokaz su kako se ti ljudi iz Slovenije vraćaju natrag.

Mektić je rekao kako vlasti BiH imaju dokumentirane optužbe protiv Hrvatske o nezakonitom vraćanju migranata.
“Opet, po ne znam koji put, dokumentiramo taj slučaj i potkrijepit ćemo i ovaj dokazima. To zaista za nas postaje krajnje neprihvatljivo ponašanje“, rekao je Mektić i izrazio sumnju kako državno Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zataškava ponašanje hrvatske policije.

„Prošli put na teritoriju BiH je došlo i do uporabe vatrenog oružja od strane hrvatske policije. Obavijestili smo Tužiteljstvo BiH. Oni su se odmah nakon naših informacija izjasnili da nema elemenata kaznenog djela. Ja tvrdim da je tu trebalo otvoriti istragu, bilo je dovoljno dokaza, ali ovo je po ne znam koji put da Tužiteljstvo BiH na povrede teritorijalnog integriteta ne reagira”, rekao je državni ministar sigurnosti.

Nedavno su mediji objavili kako policija u BiH dovodi migrante do granice s Hrvatskom kako bi je ilegalno prešli. Svoju zabrinutost tim potezima izrazio je načelnik Uprave za granicu pri hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova Zoran Ničeno, navodeći da se radi o svakodnevnim događajima.

Najveći problem s migrantima ima Unsko-sanska županija, dok središnje vlasti zemlje ne čine gotovo ništa kako bi graničnoj policiji pomogli da ojačaju granicu prema Srbiji i Crnoj Gori iz kojih svakodnevno pristižu novi migranti.

Od početka godine BiH je spriječila ulazak više od 7500 ilegalnih migranata, no puno više ih je uspjelo ući u zemlju. (Hina)

 

Zoran Ničeno: Ne protjerujemo migrante u BiH, odvraćamo ih na granici

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Božo Ljubić: Ravnopravnost Hrvata se može postići na dva načina

Objavljeno

na

Objavio

”Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je sinoć za N1 Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja.

Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je gost N1.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom trenutku. ”Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Da li će nekada doći vrijeme i da li će sazrijeti odnosi…

Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije.

Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je on. On je govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, izbornom zakonu i formiranju Federalne vlade.

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari