Connect with us

Vijesti

Mektić: Očekuje se eskalacija problema s migrantima u BiH

Published

on

BiH očekuje povećan broj migranata na takozvanoj balkanskoj ruti na putu za EU, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, dodajući da EU nije uspjela riješiti rastuću krizu.

Prošle godine, oko 25.000 migranata s Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Azije prošlo je kroz BiH u nadi da će ući u EU kroz susjednu Hrvatsku, koja je članica bloka, prenosi Srna.

Mektić je podsjetio da je oko 22.000 migranata uspješno prošlo BiH, dok je nekoliko tisuća i dalje u prihvatnim centrima.

“Očekujemo eskalaciju problema s migrantima, ne samo u BiH već i duž te rute”, rekao je Mektić u intervjuu za AFP.

Prema njegovim riječima, informacije službenih institucija, uključujući europskih govore o tome da se oko 70.000 migranata, koliko ih je sada u Grčkoj, kreće prema zapadnoj Europi.

“To nije samo problem BiH. Mi želimo da budemo dio europskog rješenja, ali EU se ne može dogovoriti oko rješenja. Ovim ilegalnim migracijama jednostavno je dozvoljeno da nastave”, rekao je Mektić.

Dodao je da BiH, siromašna i paralizirana fragmentiranim vlastima, ne posjeduje ni ekonomski ni politički kapacitet da podrži veliki priliv migranata.

Prošle godine, EU je izdvojila oko 9,2 milijuna eura kao pomoć BiH u uspostavljanju prihvatnih centara za migrante sa aktualnim kapacitetom od oko 4.500 ljudi.

Mektić je rekao da BiH razmatra ponudu Mađarske da pošalje policiju da pomogne u graničnim patrolama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari