Melani Pejić, “kaubojka” iz Sovića bit će dvojnica Monice Belluci

30

4lUcyLDd_melani_glavna

Melani Pejić. Foto: Dnevni list

Na nekoliko kilometara od Gruda nalazi se imanje koje s konjima, štalama, koralom za jahanje i prirodom izgleda nestvarno, kao scena koja se često viđa u vestern filmovima. Ovdje u Sovićima obitelj Pejić godinama uzgaja konje. Melani Pejić koja, kada je ovaj posao u pitanju, drži uzde u svojim rukama, veli za mostarski Dnevni list kako je njihova priča o uzgoju konja započela prije nekih petnaestak godina.

Ljubav na prvi pogled

Melani se prisjeća susreta s kobilom Nerom na Kupresu. Bila je to, kaže, ljubav na prvi pogled i znala je tada da će se priča o konjima nastaviti u njezinom životu i ne samo njezinom nego i u životu njezine sestre Marije.

“Moja sestra, brat i ja prije 15-ak godina s ocem smo krenuli na kuprešku kosidbu na Kupreškom polju gdje se održavaju galopske utrke konja. Tijekom vožnje otac nam je pričao kako oduvijek ima tu ljubav prema konjima i da ima želju imati vlastitog konja. No, nije imao mogućnosti za ostvarenje tog sna. Mi smo stigli na tu utrku, uživali smo gledati rasne konje kako se natječu i onda nakon utrke prišao nam je čovjek s konjem i pitao nas želimo li jahati. Naravno da smo jedva dočekali i mogu reći da smo se odmah zaljubili u tu plemenitu životinju, kobilu Neru. Onda nakon tjedan dana od oca stiže iznenađenje – kupio nam je Neru i od toga je sve počelo”, priča ova djevojka, inače studentica politologije na Sveučilištu u Mostaru koja se za vrijeme predavanja i ispita teško odvaja od svojih konja, ali kada se vrati doma, nadoknadi s njima sve propušteno vrijeme.

Nera se nakon nekog vremena oždrijebila i Pejići su dobili malog konjića kojeg su nazvali Soko. I onda su čuli kako u Sarajevu postoji škola jahanja, da jedan Francuz dolazi trenirati i održavati školu francuskog jahanja.

Melani i njezina sestra Marija nisu gubile vrijeme. Odmah su se upisale i položile prve tri razine. Jedno vrijeme na tome je sve stalo, osim što su vremenom nabavljali nove konje.

Godine 2009. kada su imali devet konja odlučili su registrirati Konjički klub pod nazivom “Stina”. Iste te godine, kao najmlađi sudionici, Melani i Marija su nastupile na prvom natjecanju u daljinskom jahanju na izdržljivost dužine 40 kilometara, a nakon što je Marija postala punoljetna, dobila je licencu za trenera te su otvorile školu jahanja.

Pobjede na natjecanjima

wwwwwwwww“Odlučile smo se na dvije discipline: dresurno i endurance jahanje i s ponosom možemo reći da naš klub broji oko 20 stalnih članica koji se natječu i predstavljaju klub u cijeloj BiH. Dok smo se sestra i ja odlučile na nešto puno više. Tako smo više godina zaredom državne prvakinje, a postankom reprezentacije BiH krenule smo predstavljati državu na Balkanskom prvenstvu na kojem sudjeluju, osim naše zemlje, i Hrvatska, Srbija, Slovenija, Srna Gora, Bugarska, Grčka, Turska”, kaže Melani koja je 2012. godine sa svojim pastuhom Sabihom postala prvakinja Balkana, dok je godinu dana ranije Marija bila treća sa svojim konjem Azarom.

I drugi članovi Konjičkog kluba “Stina”, kako piše Dnevni list, zabilježili su izvrsne rezultate. Među njima i Anita Vlašić koja je osvojila prvo mjesto na nedavno održanom natjecanju na Nišićkoj visoravni, a mlada Iva Bošnjak je ljetos u Banjoj Luci završila na dugom mjestu u dresurnom jahanju.

Dužine utrka su se s 40 kilometara povećavale sve više, njih dvije su nadmašile te male utrke pa su sada stigle do 120 kilometara u jednom danu što, kako Melani tvrdi, mnogo znači za razvoj konjičkog sporta u BiH i njihove članove kluba.

Zdrav sport

Melani objašnjava kako u klubu nude školu jahanja, zatim tu su šetnje na konju za najmlađe, kao i terapijsko jahanje za osobe s posebnim potrebama te terensko jahanje za starije. Za školu jahanja koriste domaće bosansko-brdske konje, jer su malo manji, mirniji, dok su za sport čistokrvni Arapi.

“Ovo je jako zdrav sport. Liječnici ga preporučuju, posebno za osobe s posebnim potrebama. Čak i sam kontakt s konjem djeluje pozitivno na njih, a gibanje konja kad hoda – to je, ustvari, cijela masaža, jer plivanje i jahanje je isto, što se tiče aktivnosti. Svi dijelovi tijela su u pokretu, svaki mišić nogu, ruku, leđa… Osim toga, ojačava srce, jer si na zdravom zraku”, objašnjava Melani dok hoda uz svog konja, te govori kako je dobila jednu ponudu koja se dobije jednom u životu.

Naime, poznato je da filmska diva Monica Belluci snima film u BiH “Na mliječnom putu” u kojima je par scena s konjima. Međutim, Belluci se boji konja, a i ne zna jahati, pa će Melani “uskočiti” umjesto nje u tim scenama. A Melanini konji će također imati ulogu u filmu.

“Bit ću njezina dvojnica što je za mene velika čast. Zamislite, u filmu Monice Belluci moji konji i ja”, s ponosom priča Melani.

Melani je 2012. godine sa svojim pastuhom Sabihom postala prvakinja Balkana, dok je godinu dana ranije Marija bila treća sa svojim konjem Azarom

Marija Pejić je na drugoj godini studija konjarstva u Irskoj. Kada to završi, BiH će imati najkvalitetnijeg trenera i međunarodnog suca u regiji za konjički sport, a klub će još više napredovati, piše Dnevni list.

facebook komentari

 • Gabro Vuskic

  Ranko Boban rodom iz Sovića, desna ruka Ante Pavelića!

 • Agromentum

  Di su ti Sovići?

 • Kvrc

  Ko no je bio Ranko Boban? Pjevač?

 • Kada se izgovara riječ “Sovići”, čovjeku su usta puna slatkoće. Znate li zašto? Zato jer sam se tu rodio.
  Selo sovići su na putu iz Mostara prema Širokom Brijegu, Grudama, Bobanova Draga, Sovići/Gorica, Donji Vinjani, Imotski, Kamen Most, Sinj, Split, Zagreb, ili od Mostara preko Čapljine, Ljubuškog, Klobuka, rodno mjesto tri hrvatska Ministra Vlade NDH, pa pogodite koja su to tri imena, Vitine, Gruge itd. Nekako se izgubiti ne možeš, jer je krajolik vrlo lijep a ljudi pitomni i gostoprimljivi. Kada se popneš gore na vrh brijega iznad Bobanove Drage, imaš jako veliki pregled krajolika, gledajući u pravcu vidjet ćeš selo Drinovce koje krasi lijepa crkva svetog Luke, spomenik hrvatskih pijesnika braće Branka i Stanislava Šimić, Kreničko jezero, selo Blaževiće i Kongoru, prostrano Imotsko Bekijosko polje, a kada pogledaš na lijevo vidjet ćeš selo Alagovac, rodno selo hrvatskog buntovnika protiv turskog zuluma Andrijeice Šimića, Šimića Brijeg, grudsko polje i kada okreneš glavu i pogled na lijevo za 90 stupnjeva vidjet ćeš grad Grude kojeg krasi najljepša crkva u Herceg-Bosni, crkva sv. Katarine, a kada se okreneš na desno za 90 stupnjeva vidjet ćeš planinu Bijakovo, selo Runoviće, Zmijavce, Goricu, Imotski itd. Dakle, nikako se ne možeš izgubiti, a u svakoj, zgodnoj i nezgodnoj priliki uvijek ćeš susresti lijepi i maldi djevojaka Hrvatica koje te neće uputiti na pogrešan put, nego samo i jedini na ispravan put.

  Eto, dragi prijatelju sada znaš gdje je selo SOVIĆI!!!!

 • Gabro Vuskic

  Ranko Boban je bio “strojnički” pjevač, poznat počeviši od Velebitskog ustanka 1932. pa sve do današnjih dana.

 • 1diablo

  Odmah kada kreneš iz Gruda prema graničnom prijelazu Vinjani Donji,prolaziš kroz Soviće.

 • peppermintt

  pitaj ogledalce naše 😉

 • peppermintt

  jednom kad sam prolazila kroz Soviće i upravo naišla na ženskice na konjima a na čelu crnka duge kose, pitala ja onda muralisa koje su to, ja mislila grudske cure on veli Imota je to :))

 • Agromentum

  Hvala na preciznom objašnjenju. Malo sam se našalio kad sam napisao “di su”. Na općini Orašje ima dosta Pejića kao što se prezivaju ove dvi cure gore, pa mi je upalo u oči. Vjerujem da je sve tako kao što si napisao.

 • Herceg-Bosna

  nebi pejić imao k od konja da mu nebi lopova lijanovića
  iz iste to tikve pije,,,

 • Herceg-Bosna

  na matića stinama :))

 • Herceg-Bosna

  posavac, ovaj pejić je iz hercegovačkih sovića
  tj moj susjed, al nije pošten čovik, ne ne

 • Herceg-Bosna

  e pepi moja, :))

 • peppermintt

  sićaš se ti ogledalce kad san te ja pitala za ove cure 😉

 • Herceg-Bosna

  jel jesi, ne sićam se..

 • peppermintt

  jesan, pitala ja ko su lipe cure a ti rekla e one su ti tajkunske cure 😉

 • Herceg-Bosna

  čestzo pepi one galopiraju od sovića do gruda i nazad na konjima
  al nema samo pejić konje ima i još jedan čovik iz vrućica Kepalo ga zovu,
  pa oni se udruže i skupa se koprlje po cesti ;))

 • Herceg-Bosna

  pa jesu tajkunske, jer nemože svak jahati te konje, nego dica pareša
  a sićam se sad kad si me to pitala hahahah

 • Agromentum

  Jel se svađate zbog kokoša i mačaka – kad je koja kome prišla u dvorište. :)))

 • Herceg-Bosna

  nema svađe tu
  ako kome smeta kokoška ili mačka, to se potruje i nikom ništa 😉

 • P.A

  Dakle, njegujete stare dobre obicaje:)

 • Herceg-Bosna

  aha,:))

 • Alan B’Stard

  A yebate led. Tebi niko ne vulja

 • Alan B’Stard

  Pokupe li brabonjke barem izasebe 🙂

 • Herceg-Bosna

  ajd bolan začepe konjima dupe da ne prljaju cestu ;))

 • Herceg-Bosna

  kako će valjat
  kad je za lijana kupovao glasove po sovićima
  i on se bio sa lijanom uvuka u politiku dok je izvuka poticaj za stoku, al hebga propade , guba se dosukala novaca pa se razbacivalo ko ludo,
  al ode vragu lijan ode i on,
  nema više džabane,,,

 • Agromentum

  Čekaj, vidiš li ti Biokovo iz svog mjesta?

 • Agromentum

  Kome ću sad vjerovat’? Milan gore napisao da ste “pitomi i gostoprimljivi” a po tebi ispada da ste čak otkrili eutanaziju za živinu i domaće životinje. 🙂

 • Herceg-Bosna

  vidim i zmije na biokovi golim okom :))