Connect with us

Iz Svijeta

Meloni kaže da EU mora učiniti više kako bi zaustavila priljev migranata

Objavljeno

-

Foto: EPA

Europska unija mora učiniti više kako bi zaštitila svoje granice i zaustavila isplovljavanje brodova s migrantima iz sjeverne Afrike, rekla je u utorak talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Meloni je to poručila u talijanskom parlamentu uoči samita europskih čelnika ovoga tjedna.

Italija, koja je obećala čvrst stav prema imigraciji, primila je više od 500 migranata u nedjelju kada je dvama humanitarnim brodovima dopustila pristajanje.

Kasnije u raspravi Meloni je rekla da politika EU-a o relokaciji migranata ne funkcionira za Italiju koja podnosi prevelik teret.

“Ne mislim da je rješenje da je Italija jedina luka za iskrcavanje u EU-u, a da onda druge zemlje uzmu 30 ljudi na 100 tisuća”, kazala je Meloni.

“Ne mislim da bi Italija trebala učiniti sama ono što drugi nisu voljni učiniti”, dodala je

Međutim, druge zemlje EU-a također su pod pritiskom na drugim migrantskim rutama.

Samo u rujnu Francuska je primila oko 15.000 zahtjeva za azilom, Njemačka gotovo 21.000, Austrija oko 15.700, a Španjolska više od 11.000 u usporedbi s 8500 za Italiju, pokazuju podaci europske statističke agencije Eurostat.

Tenzije su se rasplamsale između Rima i Pariza prošloga mjeseca nakon što je Francuska dopustila iskrcavanje brodu s oko 230 migranata kojemu je Italija onemogućila iskrcavanje.

Više od 98.000 migranata stiglo je u Italiju morskim putem u ovoj godini, u odnosu na oko 63.000 u istom razdoblju 2021., pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas