Connect with us

Vijesti iz regije

Meloni obećava oružje za Ukrajinu, Berlusconi uz nju

Objavljeno

-

Foto: EPA

Jedini način da se omogući sklapanje mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine je da se pomaže Kijevu da se obrani vojnim putem, rekla je u srijedu talijanska premijerka Giorgia Meloni.

“Mir se može postići podržavanjem Ukrajine… to je jedina šansa koju imamo da dvije strane pregovaraju”, rekla je Meloni u Senatu pred glasanje o povjerenju njezinoj novoimenovanoj desničarskoj vladi.

Meloni opetovano obećava pomoć Kijevu dok su njezini koalicijski saveznici Silvio Berlusconi i Matteo Salvini puno ambivalentniji o tom pitanju zbog svojih prošlih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Premda oružje koje Italija šalje Ukrajini nije odlučujuće za ishod rata, ono je ključno da Italija sačuva međunarodni kredibilitet, rekla je.

Berlusconi, koji je prošli tjedan izazvao politički potres ponovivši svoje simpatije prema Putinu i optuživši ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da je izazvao rat, podržao je Meloni u raspravi.

Rekao je da je uvijek radio na tome da se Moskva ujedini sa zapadom, ali da ruska invazija na Ukrajinu znači da je to sada nemoguće.

“U toj situaciji mi naravno stojimo uz zapad”, rekao je. “Moramo raditi za mir i učinit ćemo to u punoj suglasnosti s našim zapadnim saveznicima i s poštovanjem prema volji ukrajinskog naroda”.

Vlada je uvjerljivo dobila povjerenje Senata sa 115 glasova za i 79 protiv. Slično je u utorak prošlo glasanje i u Zastupničkom domu. (Hina)

Desnica ne valja jer medije i institucije drže ljevičari

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas