Connect with us

Vijesti

Meloni u Zagrebu: Ukinut ćemo kontrole na granicama čim se situacija smiri

Objavljeno

-

Foto: Hina

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u petak je u Zagrebu izjavila da će Italija ukinuti kontrole na granici sa Slovenijom čim se geopolitička situacija stabilizira.

kako je „neobjašnjivo” da je prva čelnica vlade u bilateralnom posjetu Hrvatskoj u više od 20 godina, da dvije zemlje trebaju strateški surađivati te da Italija može ukinuti kontrole na granici sa Slovenijom čim se geopolitička situacija stabilizira.

Meloni, kojan je prva talijanska premijerka u povijesti, ujedno je i prva predsjednica neke talijanske vlade u bilateralnom posjetu Hrvatskoj u više od dva desetljeća.

„To je stvarno neobjašnjivo jer smo mi i geografski i povijesno veoma bliske zemlje”, rekla je Meloni.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima kazala je da dvije zemlje odlično surađuju, ali da, osim na ekonomskom i industrijskom planu, moraju zajedno i strateški djelovati.

Plenković je rekao da je Italija prvi trgovinski partner Hrvatske i jedan od pet najvećih ulagača u posljednjih 30 godina. Dvije zemlje prošle su godine imale osa, milijardi eura razmjene.

Prihvatni centri u Albaniji

Meloni je rekla da se s Plenkovićem slaže po nizu pitanja, između ostalog i u tome da je Europska unija suočena s migrantskom krizom bez presedana.

Ona često razgovara s afričkim čelnicima i tvrdi da EU mora imati drugačiju suradnju s državama na tom kontinentu.

Meloni je prošli tjedan objavila da su Rim i Tirana postigli dogovor kojim će Italija migrante spašene na moru slati u Albaniju gdje će se uspostaviti dva centra. Vjeruje se da će Albanija moći procesuirati oko 36 tisuća tražitelja azila godišnje, prenijeli su svjetski mediji.

Taj je dogovor u Zagrebu nazvala „veoma inovativnim i inteligentnim”, istaknuvši da je zainteresirao i druge europske države pa bi mogao postati primjer ako se uspješno provede.

Italija je odlučila biti pionir u trenutku kad Europa mora smišljati nova rješenja, naglasila je.

Šengenske granice 

Rim je u listopadu, nakon terorističkog napada Hamasa i izbijanja rata u Pojasu Gaze, uveo kontrole na šengenskim granicama sa Slovenijom, nakon čega je Ljubljana odlučila učiniti isto na granici s Hrvatskom.

Meloni je u petak rekla da je Italija „uvijek spremna” ukinuti te kontrole kad se okolnosti smire.

Plenković je pozvao da taj „privremeni režim ne traje dugo”, a da se u međuvremenu dodatno intenzivira već odlična suradnja triju policija.

Pozvao je Italiju da tijekom blagdana u prosincu, kad se očekuje veći intenzitet putovanja među državama, „fleksibilizira” granični režim.

Meloni i Plenković razgovarali su i o proširenju Europske unije koje talijanska premijerka radije naziva „ponovnim ujedinjenjem Europe”.

Dvije države to snažno zagovaraju – Meloni je naglasila kako se državama treba poslati signal kako EU cijeni njihove napore te da nema privilegiranih u tom procesu, a Plenković da napredak mora ići prema individualnim zaslugama.

Hrvatski premijer zahvalio je talijanskoj premijerki na podršci članstvu u eurozoni i šengenskom prostoru, pa i pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koje bi se moglo dogoditi u prvih nekoliko mjeseci 2026. godine.

Meloni je u Zagreb stigla dan ranije. Ona, Plenković, poljski premijer Mateusz Morawiecki, malteški premijer Robert Abela i predsjednik Europskog vijeća na neformalnoj su večeri, jednoj od četiri, razgovarali o novom strateškom programu EU-a.

Europski čelnici okupit će se na istu temu i u Parizu, Berlinu i Kopenhagenu.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas