Connect with us

Događaji

In memoriam : Antonija Sesar i Danijela Vidović

Published

on

U godini 1994., u mjesecu studenome, na spomendan svetoga Martina biskupa, teška je granata ispaljena s srbočetničkih položaja s Merdžan glave ( iznad Mostara ) pala s donje strane čvrstoga prolaza između katedrale i župnoga ureda.

danijelaDječaci, koji su se igrali s gornje strane prolaza, ostali su svi na životu, a djevojčice koje su se bile sklonile u predvorje kripte i ponavljale vjeronaučno gradivo VIII. razreda bile su pogođene gelerima: dvije od njih na smrt, a osam drugih ranjene teže ili lakše.Župnik don Tomislav Majić i drugi svećenici iz katedrale pribrali su se i pružali pomoć ranjenima i rasplakanima. Antonija Sesar i Danijela Vidović preminule su te večeriToga dana vjeroučenici VIII. razreda,iako su se krizmali nekoliko mjeseci ranije, kao i svakog drugog petka, okupili su se na zajedničkom župnom vjeronauku, kako bi predvođeni svojim župnikom učili o ljubavi prema Bogu i bližnjemu.Možda su baš tih dana učili kako se ne smije
nikoga mrziti, nego ljubiti svakoga čovjeka, bilo koje vjeroispovijesti, nacionalnosti ili boje kože.
Nakon pada granate, tadašnji katedralni župnik i vjeroučitelj don Tomislav Majić, kao i drugi svećenici iz katedrale pribrali su se i pružali pomoć ranjenima i rasplakanima. Vjeroučenice Danijela Vidović i Antonija Sesar preminule su te večeri, nije im pomogla ni sva stručna i spremna bolnička pomoć.

Toga dana obje vjeroučenice su svojim roditeljima prije polaska u katedralu rekle: “Mi na vjeronauk moramo ići!” Ovo hrabro svjedočanstvo vjere, svakako treba biti primjer i poticaj svim današnjim vjeroučenicima naše župe, o ljepoti i važnosti redovitog dolaska na župni vjeronauk.

Djevojčice su pokopane na groblju Masline a na mjestu pogibije postavljena je spomen ploča, gdje se može za njih Bogu pomoliti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari