Connect with us

Balkan

Mendu Hysa: Sjever Kosova pod totalnom je kontrolom kriminalnih bandi

Objavljeno

-

Mendu Hysa, novinar RTV-a Kosovo, rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je sjever Kosova pod totalnom kontrolom kriminalnih bandi kojima u pozadini stoje strane službe, pri čemu je istaknuo i rusku obavještajnu službu GRU, a rekao je i da je Rusija jako zainteresirana da povremeno dođe do nemira na sjeveru Kosova.

Građani jučer su na lokalnim izborima birali 38 načelnika općina i oko tisuću zastupnika u gradskim vijećima. U prvom krugu – Mitrovica, Uroševac i Peć dobili su nove gradonačelnike, dok će ih građani u Prištini, Prizrenu, Đakovici i Gnjilanama izabrati u drugom krugu. Pokret premijera Albina Kurtija “Samoodređenje” u prvom krugu nije osvojio vlast ni u jednom velikom gradu. Srpska lista pobijedila je u 10 općina s većinskim srpskim stanovništvom.

Hysa je rekao da su lokalni izbori održani ove nedjelje protekli mirno, bez ikakvih većih problema koji bi utjecali na konačan rezultat.

– Ono što je bitno i veoma interesantno je to da kosovski glasač više pokazao neku emancipaciju u smislu da su glasali za pojedince, nisu za predstavnike partija, rekao je Hysa.

Govoreći o nemirima na sjeveru Kosova, Hysa je rekao da se radi o vrlo kompliciranom teritoriju.

– Moglo bi se reći da je sjever Kosova pod totalnom kontrolom, ja bih rekao, kriminalnih bandi kojima u pozadini stoje strane službe. Uvjeren sam da je tu ruska vojna služba prisutna, a i Vučić njih podržava. Ne radi se o običnim ljudima tamo kad se dogodi neki prosvjed ili nemir. To su organizirane paravojne strukture koje su podržane od GRU-a, od predstavnika ruske ambasade u Beogradu, a i Vučića, rekao je Hysa.

Ustvrdio je i da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu vrvi od agenata ruske tajne službe.

– Rusija je jako zainteresirana da povremeno dođe do nemira na sjeveru Kosova kako bi se održao zamrznuti konflikt, dodao je Hysa.

Izrazio je uvjerenje da Srbija nije spremna za rat i da ne može više voditi ratove, te da je i sama Srbija svjesna toga, pa provocira kontrolirane incidente da bi držala pritisak na Bruxelles.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari