Pratite nas

Komentar

MENTALNI POLITIČKI SKLOP SDP-a 2016 GOD – ISTI KAO 1945

Objavljeno

na

Kada je nekoga trebalo eliminirati, a to se je radilo na partijskim sastancima, optuživalo se upravo bezskrupoloznim neistinama. To se i danas događa.

[ad id=”93788″]

Slušajući saborsku raspravu SDP-ovaca kod predstavljanju nove vlade, te poslije toga , pa sve do danas, upravo bezskrupolozne napada crvenih na neke nove ministre, a pogotovo na dr Hasanbegovića, podsjetilo me na razdoblje poslije 1945 godine.

Kada je nekoga trebalo eliminirati, a to se je radilo na partijskim sastancima, optuživalo se upravo bezskrupoloznim neistinama. To se i danas događa.

Ovo je činjenica, kako se je to radilo i na fakutetima.

Poslije rata 1945 na zagrebačkim, kao i na ostalim fakultetima, bila je partijska organizacija NSO-Narodna studentska omladina, koja je gospodarila fakultetom, te između ostalog odlučivala , koga treba kao nepoćudnog izbaciti iz fakulteta, a svi studenti morali su biti članovi NSO-a.

Kada bi netko, tko je bio na takovom fakultetskom sastanku, ispričao kakovi su to bili napadi, mnogi nebi to vjerovali. Mi koji smo to doživjeli možemo to dokumentirano potvrditi

Akademik, matematičar Vladimir Devide , gost profesor na fakultetima od Amerike, Australije do Japana, bio je student Građevinskog fakulteta u Zagrebu , te je jednu takovu optužbu radi izbacivanja sa fakulteta, opisao u svojoj zadnjoj knjizi ” NA KRILIMA NOĆNOG PAUNČETA”, koja je njegova autobiografija.

Ovo je stranica 315 i 316 iz te knjige.

Bilo je to nekako odmah na početku školske godine 1945/1946.   NSO (Narodna studentska omladina) sazvala je sastanak svih studenata prve godine Tehničkog fakulteta da im održi političku lekciju i da eventualno -nepodobne- izbaci s fakulteta.

Za katedrom su sjedili rukovodioci NSO-a, među njima kao glavni, u sredini ,razroki glavonja Mika Marjanović, navodno bivši četnik koji se u pravi čas pridružio partizanima i tamo uspješno nastavio graditi političku karijeru. ( Kasnije je čak, na naše sveopće čuđenje,postao članom međunarodne Dunavske komisije)

Prvi je na stol skočio Stevo Bruk, žestoki partijac iz Beograda, i histerično zaurlao ” Drugovi,

Kemalu Naniću nije mjesto na ovom fakultetu. Kemal Nanić je buržuj, a to znači neprijatelj socijalističke Jugoslavije !. Da je on buržuj mogao sam se uvjeriti na vlastite oči kad sam vidio da on u svom stanu ima kauč ! Izbacimo ga iz fakulteta .

I tako je Kemal Nanić izbačen, jer je kauč u njegovom stanu bio dokazom kako je on Buržuj i kao takav neprijatelj socijalističke Jugoslavije.

Onda sam na red došao ja. Neki Kovačević zapiskutao je “Vladimir Devide ima mnoge ispite iz vremena ustaškog režima. Pored toga , on je član jedne tajne vjerske sekte.

Ustao sam i rekao da nemam priznat niti jedan ispit iz vremena bivšeg režima i da nisam član nikakove vjerske sekte.

U očekivanju da i mene izbace iz fakulteta, ustao je student Josip Špoljarić zvan Šolja i rekao :

” Vladimir Devide je najbolji đak na našoj godini. Pogledajte pano s ocjenama ovdje na zidu.

Od devetsto studenata prve godine on je jedini položio iz Osnova marksizma s odličnim uspjehom kod profesora Ferde Čulinovića-pogledajte na panou jedinu crvenu markicu u koloni tog predmeta.”

Zahvaljujući njemu nisam bio izbačen kao još jedan skalp za Miku Marjanovića. Kraj citata.

Tako je u svojoj posljednjo knjizi , i to trideset šestoj, Vladimir Devide opisao te olovne dane na zagrebačkim fakultetima.

Izbačeni Kemal Nanić poslije nekoliko godina opet se upisao na fakultet te je diplomirao.Živi u Zagrebu, te je živi svjedok koji to može potvrditi.

I pisca ovih redaka, na jednom slijedećem sastanku htjeli su izbaciti iz fakulteta, jer uči sa stranim državljaninom ,buržujem, koji je narodni neprijatelj.

To je bio Henri Clerc, francuski državljanin, sa kojim sam bio u 7 i 8 razredu gimnazije,zajedno smo 1945 maturirali i upisali na Tehnički fakultet,i na fakultetu zajedno učili.

Majka mu je bila hrvatica, a otac francuz, i ono paradoksalno, da mu je otac u to vrijeme bio profesor iz francuskog, na gimnaziji Maršal Tito u Zagrebu u Gudulićevoj ulici, a sin mu je istovremeno, prema komunistima iz NSOa, buržuj, narodni neprijatelj socijalističke Jugoslavije.

Htjeli su da se upiše u NSO, ali on je to odbio, radi toga, jer je strani državljanin, pa ne može biti član političke organizacije druge drževe.

Kao stranog državljanina nisu ga mogli izbaciti iz fakulteta, ali su zato radi osvete htjeli mene izbaciti, jer smo zajedno učili .

Nisu me izbacili, jer su dvojica kapetana, i to Antun Đerki rodom iz Slavonskog Broda, a drugi Branko Trajbar iz Varaždina,koji su došli iz partizana, zaštitili, pa nisam zahvaljujući njima, bio izbačen.

Nas starije, koji smo od 1945 na dalje to preživjeli, saborska diskusija SDPovaca, te napadi na dr Hasanbegovića,i sve ostale napade SDPovaca ,nas je zaprepastila, jer je to nastavak 1945 godine, odnosno današnji politički mentalni sklop SDPovaca je isti kao mentalni politički sklop komunista 1945 godine , kada se je htjelo nekoga, kao narodnog neprijatelja, eliminirati , poslati u Staru Gradišku, ili Goli otok, pa ga se optuživalo upravo bezskrupoloznim neistinitim optužbama.

Vadlja Branko dipl ing građ/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijana Petir je politički kapitalac po mjeri Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

 „Nije hrvatski narod glup da neprestance sluša dijagnoze. Treba mu terapija. Rijetka političarka koja nudi terapiju, a ne govori o dijagnozi je Marijana Petir. Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz grupacije Europske pučke stranke dobitnica je EU Oskara u kategoriji poljoprivrede. Tu je napravila niz pomaka za europsku poljoprivredu, a poseban doprinos dala je za hrvatsku poljoprivredu. To se može u nedogled nabrajati“, navodi novinar i hrvatski branitelj Čutura.

 Predizborna kampanja pomalo se zahuktava, slažu se liste, okupljaju stranke, priključuje se neovisne kandidate. Za sada je najzvučnije ime Marijane Petir. „Politički kapitalac“ Marijana Petir potvrdila je i na nedavnim izborima za EU parlament da za tri dana može prikupiti glasače gdje je dobila više od 40 000 glasova i to bez kampanje. U EU parlament su otišli anonimci, s par stotina glasova, a što se danas pokazuje promašenim „niš koristi za Hrvatsku“. Petir se ponovno vratila u politiku s kandidaturom za sljedeće parlamentarne izbore. O politici Marijane Petir te što to znači za hrvatsko selo, prokomentirao  je novinar Vlado Čutura koji se tom problematikom bavi tridesetak godina. „Povratak Marijane Petir u hrvatsku politiku je bogatstvo, bez obzira na kojoj i na čijoj listi se našla“, navodi Čutura.

Nadalje ističe Čutura, to je profil suvremenoga političara s jasnim demokršćanskim načelima, potpuno jasnim za razliku od mnogih koji tu sintagmu uzimaju po potrebi. „Imao sam priliku s njom surađivati, pa se prisjetim dok je bila dožupanica Sisačko-moslavačke županije, pokrenula je više od 11 tisuća gospodarstava u toj županiji. U to vrijeme bio sam urednik glasila ‘Glas sela’. Ta županija je cvjetala u to vrijeme, od vinara, ratara, uzgajivača konja i niz drugih poljoprivrednih aktivnosti.“ Novinar Čutura koji je dragovoljac Domovinskoga rata navodi da se Marijana Petir istodobno borila protiv korupcije i kriminala.

„Tada mi je dala podatke o zloporabi položaja tadašnje županice koje sam osobno nosio u DORH i prijavljivao. Tek je kasnije, političkom voljom, jer se radilo o SDP-eovki, raskrinkan taj kriminal na koji je Marijana Petir godinama upozoravala.“ Čutura ističe da je ispod novinarskoga radara prošlo zalaganje Marijane Petir za hrvatske branitelje, posebno borba protiv tzv. srbijanskoga zakona „mini Hag“.

U to vrijeme svi dragovoljci i oni koji su se borili za Hrvatsku prije njezina priznanja trebali su završiti pred srbijanskim sudovima. Hrvatski narod brzo zaboravlja, na primjer slučaj „Veljka Marića“? Pa njega je Marijana Petir izvukla od mučeničke smrti iz srbijanskoga zatvora. „Zalaganje za pravdu i odgovornost zločinaca za ubijenu djecu u Domovinskom ratu, Marijana Petir je jedina političarka, jedina, koja je ishodila kod Europske komisije da se zločinci moraju kazniti.“

Novinarskim iskustvom Čutura, koji je radio za više od stotinu medija, a još je aktivan u desetak tuzemnih i inozemnih televizijskih, radijskih, pisanih i inih medija promatra prizmu današnje politike. „Danas se ne može ništa pojednostaviti, zapravo političari su često konvertiti, a u Hrvatskoj je oporba uvijek dijagnostičar, bez obzira o kome se radilo. Isključivo su dijagnostičari, ali nema terapije. Nije hrvatski narod glup da neprestance sluša dijagnoze.

Treba mu terapija. Rijetka političarka koja nudi terapiju, a ne govori o dijagnozi je Marijana Petir. Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz grupacije Europske pučke stranke dobitnica je EU Oskara u kategoriji poljoprivrede. Tu je napravila niz pomaka za europsku poljoprivredu, a poseban doprinos dala je za hrvatsku poljoprivredu. To se može u nedogled nabrajati.“ Marijana Petir više je puta vodila mlade poljoprivrednike u Europski parlament, razmjenjivali su iskustva s drugim poljoprivrednicima zemalja Europske unije, izborila se za poticaje, za ribare… Istinu valja priznati!“

O demokršćanstvu Marijane Petir, Čutura navodi: „To je osoba koja se ne srami svojih svjetonazora i uvjerenja sam, kao novinar da većina Hrvata dijeli njezino mišljenje i stavove. Hrabrost i jasni stavovi te žene, od neradne nedjelje, čuvanje okoliša, radničkih prava, zatim prava hrvatskih branitelja – potpuno su jasni. Jasni demokršćanski stavovi.“ Novinar Čutura navodi i organiziranje simpozija o bl. Alojziju Stepincu u EU parlamentu. „Mrijana Petir je organizirala izložbu i simpozij o bl. Alojziju Stepincu u EU parlamentu. Zanimljivo je da su došli na simpozij zastupnici pojedinih država, pa i potpredsjednica EU parlamenta, a hrvatski SDP-ovci nisu se pojavili. Tu je suvišan svaki komentar. Ako netko bojkotira hrvatsko, postavlja se pitanje – koga zastupa?“ Nebitna je platforma, važan je sadržaj!

Božidar Bebek

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Izbori: Domoljubna sujeta i razmažena derišta dovode SDP na vlast

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec dana je do izbora u R. Hrvatskoj. Te izbore će, po mojoj skromnoj procjeni, odlučiti nitko drugi nego kalkulator. Na što mislim.

Naime, sustav zbrajanja mandata ide po D’Hondtovoj metodi. Ta metoda favorizira onoga tko će biti prvi u svakoj od 11 izbornih jedinica. Tako neka stranka može dobiti npr. 28% glasova, druga nakon nje 25%, treća 18% itd. U takvome stanju ovaj prvi ima velike šanse da mu se pribroji mandat više od onih glasova koji ne prijeđu izborni prag. Budući da je jasno kako su se na strani onih koji se drže strankama desnoga centra i koje govore da promiču konzervativne i domoljubne vrijednosti formirala tri bloka (HDZ, Domovinski pokret i Most) jasno je da će tu glasači sličnih orijentacija biti podijeljeni.

Usto na lijevo-liberalnoj strani ne postoji jaka konkurencija slijednicima komunističke partije SDP-u. U tom stanju oni će, bez obzira što imaju najgori kadar i loše kandidate i nedorasla predsjednika, ni krivi ni dužni, a najmanje zaslužni, doći u poziciju relativnoga pobjednika. Matematika je jasna. Kad se bude prikazivala karta Hrvatske u izbornoj noći ona će se crveniti premda će SDP možda dobiti u prosjeku 25% glasova. U takvome stanju mogu čak računati na oko 60 mandata. Skupa tri bloka desnoga centra mogu dobiti oko 43% glasova, što je za 18 postotaka više od rezultata SDP-a, ali se karta Hrvatske neće pretvoriti u plavu boju ili žutu boju.

Na ovim izborima, što je jako dobro, u sva tri bloka desnoga centra ima sjajnih imena i kandidata. U Most su ušli novi ljudi s intelektualnom i vjerskom dimenzijom, u Domovinskom pokretu Miroslava Škore imamo niz izvrsnih kandidata koji istinski promiču domoljublje i konzervativne vrijednosti, unutar HDZ-a koji je morao proći razne faze čišćenja također postoji dobar broj kandidata koji bi dobro promicali vrijednosti desnoga centra.

Stoga, ako se ne želi ući u kuknjavu dan nakon izbora, bilo bi razborito stati na loptu. Bilo bi uputno da se domoljubna tri bloka međusobno ne optužuju i napadaju. Time se u biti vodi besplatnu kapanju za SDP. Iznosite programe, govorite što možete bolje, poštenije, pravednije učiniti za našu Domovinu.

Promičite vrednote kršćanstva, domoljublja i kulturu života. U borbi za saborsku poziciju treba prestati i stati s blaćenjem jednih prema drugima. Ta gesta već bi bio znak vašega budućega rada. Nastojati Hrvatsku odvesti ondje gdje ona pripada i isticati domoljublje, a klevetama jednih prema drugima dovesti nesposobni SDP na vlast je znak političke sljepoće i plitkoga shvaćanja stvarnosti.

Umjesto tih prepucavanja neka domoljubno političko krilo uzme kalkulator u ruke i neka se zbroje. Matematika je jasna i neumoljiva. Matematika je po sustavu D’Hondta čak i nepravedna. No, dok se igra po tim pravilima njih se treba držati i na njih računati. Svima je jasno da ni jedna opcija neće sama moći sastaviti vlast. Najizglednija je opcija da će vlast moći sastaviti trojac (Domovinski pokret, Most i HDZ). Tu, po meni, nema vremena za sujetu, romantiku i glumu razmaženoga derišta.

Ako je politika borba za vlast, a to po svom habitusu ona jest, onda se u tom stanju mora misliti na ono što će biti nakon izbora. Nije dobro popljuvati buduću nevjestu (snahu) i onda s njom nastaviti živjeti pod istim krovom. Kršćanski nije uputno konkurenta blatiti kako bi se izišlo iz blata. Stoga, apeliram, da nam se ne bi ponovio sindrom Milanović, kalkulator u ruke, a taštinu ostavite po strani u ime općega dobra naše drage Domovine i njezinih divnih ljudi. Kao hrvatski državljanin pozivam da iziđete na izbore. Nemojte ostati u kući. Kao svećenik-pastir pozivam vjernike da iziđete na izbore jer je i to način, uz Božju pomoć, stvaramo bolji svijet.

dr. fra Mario Knezović, fratar.net

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari