Pratite nas

Kultura

Meri Cetinić uručena nagrada za životno djelo

Objavljeno

na

foto HINA

U povodu blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije održana je svečana sjednica Županijske skupštine u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, na kojoj su laureatima su dodijeljene Nagrade za životno djelo koju je dobila glazbenica Meri Cetinić, te godišnje Nagrade županije.

Nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo pripala je glazbenici Meri Cetinić. Nagradu za iznimna postignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju dobio je posthumno fra Bernardin Sokol, a Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju prof. Đive Kušlje i Nogometni klub GOŠK-Dubrovnik 1919..

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u protekloj godini dobili su Umjetnička škola Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, Glazba Ston, Kulturna udruga „Ivo Lozica“ iz Lumbarde, Narodna glazba Blato te dugogodišnji kulturni djelatnik iz Metkovića Ratko Krstičević.

“Velikim infrastrukturnim ulaganjima, od Pelješkog mosta do Zračne luke Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija postat će i bolje mjesto za život i razlog zašto mladi ne bi trebali napuštati Hrvatsku već svoju budućnosti vidjeti u domovini”, kazala je u petak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na svečanosti prigodom Dana županije.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić brojne uzvanike je podsjetio kako je županija prije 26 godina imala mukotrpan početak, jer je velikim dijelom bila opljačkana i spaljena za vrijeme srpsko-crnogorske agresije u Domovinskom rat, a danas je među tri najrazvijenije u Hrvatskoj.

„Danas je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija hrvatska županija u korištenju fondova EU i u gospodarenju pomorskim dobrom. U dvije smo godine ugovorili radova koji se financiraju iz fondova EU u vrijednosti od 4,4 milijarde kuna. Gradimo Pelješki most, moderniziramo Zračnu luku, gradimo Studentski dom, osam novih ili dograđenih luka na otocima, Objedinjeni hitni bolnički prijem, poduzetnički inkubator, sustave navodnjavanja, energetski obnavljamo škole i domove, obnavljamo kulturne spomenike, štitimo i valoriziramo prirodnu baštinu, pripremamo centre kompetentnosti u Dubrovniku i u Neretvi, kao i mrežu širokopojasnog interneta za cijelu županiju. Danas je nesporan regionalni status županije, a vraćamo i institucije u Županiju“, rekao je župan.

Istaknuo je kako će i dalje ustrajati na ravnomjernom razvoju svih dijelova županije, ali i učvršćivati položaj županije kao ozbiljne europske regije.

Najjužnija hrvatska županija ima izniman značaj

Izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako Vlada RH ima dobru suradnju s Dubrovačko-neretvanskom županijom.

„Ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske i bolji život svih građana je jedan od osnovnih Vladinih ciljeva. Drago mi je da se ovdje ti ciljevi vidljivo ostvaruju. Pokazatelji razvoja u svim područjima u uzlaznom su trendu. Svjedočimo nizu projekata koji se provode s velikim uspjehom, a sufinanciramo ih iz EU fondova“, rekla je Obuljen Koržinek.
Izaslanica predsjednice Republike, Renata Margaretić Urlić istaknula je da najjužnija županija ima izniman značaj za Hrvatsku.

„Posljednjih se godina mnogo toga promijenilo i pokrenulo, a ne mislim pritom samo na Pelješki most. Posebno veseli činjenica da pomake činite i u porastu populacije“, rekla je Margaretić Urlić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Branko Bačić naglasio je da je zadatak središnje vlasti omogućiti svim županijama ravnomjeran razvoj.

„Pokrenuli smo stoga dvije važne reforme kao vjetar u leđa županijama: fiskalna decentralizacija 2,5 milijarde javnih sredstava kroz poreznu reformu te reforma državne uprave“, podsjetio je Bačić.
Prigodnim su se govorima obratili i gradonačelnik Metković Dalibor Milan te predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, viceadmiral u miru Ante Urlić, izaslanik dubrovačkog biskupa don Ante Burić, saborska zastupnica Sanja Putica, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum te drugi uzvanici iz političkoga, kulturnog i vjerskog života Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog zbora.

Svečanosti je prethodilo odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskoga rata, proglašenje najuspješnijih županijskih sportaša i prigodan kulturno-umjetnički program na Stradunu.

Proslava je otvorena dan ranije klapskim koncertom u Lazaretima, nastavit će se koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra s učenicima županijskih glazbenih škola u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u petak navečer, a zaključiti u nedjelju, na sam blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića, svetom misom u crkvi Gospe od Milosrđa.

Izvor: narod.hr/hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Nisam im’o ni osamnaest ljeta, zvala me je Domovina sveta!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Velimir Velo Raspudić (Specijalna policija na Kupresu)

Mogu nam braniti
al ne mogu zabraniti!
Niti nam mogu izbrisati
prošlost!

IDEM I JA OČE

Sjećam se, bilo je ljeto,
kad rekoh: Idem i ja oče!
Idem i ja Domovina zove,
pod krilo svoje sokolove!

Spustio je glavu, ništa rek’o nije,
a znao sam što u srcu krije.
U kući samo čula se tišina,
nije lako u rat poslat sina!

Nisam im’o ni osamnaest ljeta,
zvala me je Domovina sveta!
Znam, bio sam zelen i mlad,
ni znao nisam što je to rat!

Ali sam brzo naučio
zašto je otac svoju tugu krio,
malo mi je trebalo da shvatim,
zašto majka moli da se vratim!?

Ljubav u meni bila je jača,
od očeve tuge i majčinog plača!
Kratak je put između pakla i raja,
s tim momcim ostadoh do kraja.

Mnogi svoju mladost ostaviše,
a najbolji s nama nisu više!
Samo može ta ratna strahota
stvorit prijatelje za cijelog života!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Velimir Velo Raspudić

 

Još te čuvam, košuljo sveta!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Hrvatski glazbeni festival – Etnofest Neum

Objavljeno

na

Objavio

24. Hrvatski glazbeni festival Etnofest Neum održati će se večeras na sunčanoj obali hotela Zenit s početkom u 20,30 sati.

Riječ je o festivalu koji se već tradicionalno održava u mjesecu kolovozu, u sklopu obilježavanja Dana Općine Neum i proslave blagdana zaštitnice neumske župe – Gospe od Zdravlja, a njeguje hrvatski tradicionalni izričaj i nema natjecateljski karakter.

Prvi put se održao 1996. godine, i od tada okuplja različite glazbene izvođače iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ove godine publika će imati priliku uživati u nastupima 22 izvođača, i to: Mia Dimšić, Jasmin Stavros, Alka Vuica i Livio Morosin, Željko Krušlin Kruška i Latino, Dražen Žanko, Zdravko Škender, The Frajle, Đuka Čaić, Bruno Krajcar, Trio Gušt, klapa Nostalgija, Mario Rucner Project feat. Mladen Burnać, Leo, Ivica Šeperić feat Jasmin Stavros, Filmmusicorkestar, pučka pjevačka skupina Bukovica i Dario Plevnik, Lea, Ine Tadić i Ljilja Petković, Etno duo Goga i Željko, Goran Škerlep, Tihomir Krstičević i Frano Bašić.

Organizator ove zabavne manifestacije je Općina Neum i Umjetnička organizacija HIPI HOP iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i športa, te Vlade RH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari