Pratite nas

Kultura

Meri Cetinić uručena nagrada za životno djelo

Objavljeno

na

foto HINA

U povodu blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije održana je svečana sjednica Županijske skupštine u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, na kojoj su laureatima su dodijeljene Nagrade za životno djelo koju je dobila glazbenica Meri Cetinić, te godišnje Nagrade županije.

Nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo pripala je glazbenici Meri Cetinić. Nagradu za iznimna postignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju dobio je posthumno fra Bernardin Sokol, a Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju prof. Đive Kušlje i Nogometni klub GOŠK-Dubrovnik 1919..

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u protekloj godini dobili su Umjetnička škola Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, Glazba Ston, Kulturna udruga „Ivo Lozica“ iz Lumbarde, Narodna glazba Blato te dugogodišnji kulturni djelatnik iz Metkovića Ratko Krstičević.

“Velikim infrastrukturnim ulaganjima, od Pelješkog mosta do Zračne luke Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija postat će i bolje mjesto za život i razlog zašto mladi ne bi trebali napuštati Hrvatsku već svoju budućnosti vidjeti u domovini”, kazala je u petak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na svečanosti prigodom Dana županije.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić brojne uzvanike je podsjetio kako je županija prije 26 godina imala mukotrpan početak, jer je velikim dijelom bila opljačkana i spaljena za vrijeme srpsko-crnogorske agresije u Domovinskom rat, a danas je među tri najrazvijenije u Hrvatskoj.

„Danas je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija hrvatska županija u korištenju fondova EU i u gospodarenju pomorskim dobrom. U dvije smo godine ugovorili radova koji se financiraju iz fondova EU u vrijednosti od 4,4 milijarde kuna. Gradimo Pelješki most, moderniziramo Zračnu luku, gradimo Studentski dom, osam novih ili dograđenih luka na otocima, Objedinjeni hitni bolnički prijem, poduzetnički inkubator, sustave navodnjavanja, energetski obnavljamo škole i domove, obnavljamo kulturne spomenike, štitimo i valoriziramo prirodnu baštinu, pripremamo centre kompetentnosti u Dubrovniku i u Neretvi, kao i mrežu širokopojasnog interneta za cijelu županiju. Danas je nesporan regionalni status županije, a vraćamo i institucije u Županiju“, rekao je župan.

Istaknuo je kako će i dalje ustrajati na ravnomjernom razvoju svih dijelova županije, ali i učvršćivati položaj županije kao ozbiljne europske regije.

Najjužnija hrvatska županija ima izniman značaj

Izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako Vlada RH ima dobru suradnju s Dubrovačko-neretvanskom županijom.

„Ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske i bolji život svih građana je jedan od osnovnih Vladinih ciljeva. Drago mi je da se ovdje ti ciljevi vidljivo ostvaruju. Pokazatelji razvoja u svim područjima u uzlaznom su trendu. Svjedočimo nizu projekata koji se provode s velikim uspjehom, a sufinanciramo ih iz EU fondova“, rekla je Obuljen Koržinek.
Izaslanica predsjednice Republike, Renata Margaretić Urlić istaknula je da najjužnija županija ima izniman značaj za Hrvatsku.

„Posljednjih se godina mnogo toga promijenilo i pokrenulo, a ne mislim pritom samo na Pelješki most. Posebno veseli činjenica da pomake činite i u porastu populacije“, rekla je Margaretić Urlić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Branko Bačić naglasio je da je zadatak središnje vlasti omogućiti svim županijama ravnomjeran razvoj.

„Pokrenuli smo stoga dvije važne reforme kao vjetar u leđa županijama: fiskalna decentralizacija 2,5 milijarde javnih sredstava kroz poreznu reformu te reforma državne uprave“, podsjetio je Bačić.
Prigodnim su se govorima obratili i gradonačelnik Metković Dalibor Milan te predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, viceadmiral u miru Ante Urlić, izaslanik dubrovačkog biskupa don Ante Burić, saborska zastupnica Sanja Putica, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum te drugi uzvanici iz političkoga, kulturnog i vjerskog života Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog zbora.

Svečanosti je prethodilo odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskoga rata, proglašenje najuspješnijih županijskih sportaša i prigodan kulturno-umjetnički program na Stradunu.

Proslava je otvorena dan ranije klapskim koncertom u Lazaretima, nastavit će se koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra s učenicima županijskih glazbenih škola u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u petak navečer, a zaključiti u nedjelju, na sam blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića, svetom misom u crkvi Gospe od Milosrđa.

Izvor: narod.hr/hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kultura

Etno skupina’ Čuvarice’ izdale novi spot za pjesmu ‘Zemljo moja’ (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Pred nama je još jedan uradak Etno skupine ”Čuvarice”. Ovaj put riječ je o pjesmi ”Zemljo moja” s njihovog albuma ”Divojka”.

Tekst za ovu pjesmu i za brojne druge, napisao je Žarko Madžar, glazbu David Glibo, a aranžman Josip Vukoja. Spot je napravljen u produkciji Moment catchers-a: Maria i Matee Beljo, dok scenarij potpisuje Miroslav Ristanović.

Tema pjesme trenutačno je stanje i brojni odlasci ljudi iz cijele BiH i Hrvatske pa tako i Rame. Uloge majke i sina u filmu igraju Anđa i Toni Kolakušić. A lokacije koje su izabrali za snimanje rubni su dijelovi Rame: Pakline, Makljen, Ljubunci i Etno selo „Remić“.

Etno skupina “Čuvarice“ kroz ovu pjesmu i spot nam poručuju da je jedan rodni kraj bez obzira gdje bili.

ZEMLJO MOJA

Zemljo moja mati mila, vapi plače dušom svom
u crno se sva zavila gledajući pusti dom.
Otišla su dica njena u tuđini grade dom
i zato je ucviljena tamo nisu svoj na svom.

Ref. Majka sinu poručuje, ma kud pošo sinko znaj
samo ovo tu je tvoje i jedan je rodni kraj.

Rasula se njena dica na sve strane svita tog
a ona ko golubica usred gnijezda rasutog.
Tuđina je teret svima tu živjeti lako nije
samo jedna zemlja ima gdje te sunce uvijek grije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Ponosan sam ja na tebe i uvijek će tako biti

Objavljeno

na

Objavio

🇭🇷Koliko očeva ugradi svoj život
u temelje naše Domovine? 🇭🇷
Pa danas mnogima nedostaje njihov

ZAGRLJAJ

Sjećam se onog dana
kada ode dragi oče,
osta’ majka uplakana
i ja uz nju k’o siroče.

Kažu da si život dao
za slobodu domovine,
a ja tada nisam znao
da se za slobodu gine.

Pitao sam svako veče’:
Kada će se vratit tata?
Sve dok majka mi ne reče:
Ne vrate se svi iz rata!

Tvoj otac sada s neba
od svakog zla te štiti,
uz tebe je kada treba,
pa ponosan moraš biti!

Ponosan sam ja na tebe
i uvijek će tako biti,
al’ bi dao pola sebe
da te mogu zagrliti!

Spleli bi se prsti mali
čvrsto oko tvoga vrata,
jedino što sad mi fali,
tvoj zagrljaj,dragi tata!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari