Pratite nas

Kultura

Meri Cetinić uručena nagrada za životno djelo

Objavljeno

na

foto HINA

U povodu blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-neretvanske županije održana je svečana sjednica Županijske skupštine u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, na kojoj su laureatima su dodijeljene Nagrade za životno djelo koju je dobila glazbenica Meri Cetinić, te godišnje Nagrade županije.

Nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo pripala je glazbenici Meri Cetinić. Nagradu za iznimna postignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju dobio je posthumno fra Bernardin Sokol, a Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju prof. Đive Kušlje i Nogometni klub GOŠK-Dubrovnik 1919..

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u protekloj godini dobili su Umjetnička škola Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, Glazba Ston, Kulturna udruga „Ivo Lozica“ iz Lumbarde, Narodna glazba Blato te dugogodišnji kulturni djelatnik iz Metkovića Ratko Krstičević.

“Velikim infrastrukturnim ulaganjima, od Pelješkog mosta do Zračne luke Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija postat će i bolje mjesto za život i razlog zašto mladi ne bi trebali napuštati Hrvatsku već svoju budućnosti vidjeti u domovini”, kazala je u petak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na svečanosti prigodom Dana županije.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić brojne uzvanike je podsjetio kako je županija prije 26 godina imala mukotrpan početak, jer je velikim dijelom bila opljačkana i spaljena za vrijeme srpsko-crnogorske agresije u Domovinskom rat, a danas je među tri najrazvijenije u Hrvatskoj.

„Danas je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija hrvatska županija u korištenju fondova EU i u gospodarenju pomorskim dobrom. U dvije smo godine ugovorili radova koji se financiraju iz fondova EU u vrijednosti od 4,4 milijarde kuna. Gradimo Pelješki most, moderniziramo Zračnu luku, gradimo Studentski dom, osam novih ili dograđenih luka na otocima, Objedinjeni hitni bolnički prijem, poduzetnički inkubator, sustave navodnjavanja, energetski obnavljamo škole i domove, obnavljamo kulturne spomenike, štitimo i valoriziramo prirodnu baštinu, pripremamo centre kompetentnosti u Dubrovniku i u Neretvi, kao i mrežu širokopojasnog interneta za cijelu županiju. Danas je nesporan regionalni status županije, a vraćamo i institucije u Županiju“, rekao je župan.

Istaknuo je kako će i dalje ustrajati na ravnomjernom razvoju svih dijelova županije, ali i učvršćivati položaj županije kao ozbiljne europske regije.

Najjužnija hrvatska županija ima izniman značaj

Izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako Vlada RH ima dobru suradnju s Dubrovačko-neretvanskom županijom.

„Ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske i bolji život svih građana je jedan od osnovnih Vladinih ciljeva. Drago mi je da se ovdje ti ciljevi vidljivo ostvaruju. Pokazatelji razvoja u svim područjima u uzlaznom su trendu. Svjedočimo nizu projekata koji se provode s velikim uspjehom, a sufinanciramo ih iz EU fondova“, rekla je Obuljen Koržinek.
Izaslanica predsjednice Republike, Renata Margaretić Urlić istaknula je da najjužnija županija ima izniman značaj za Hrvatsku.

„Posljednjih se godina mnogo toga promijenilo i pokrenulo, a ne mislim pritom samo na Pelješki most. Posebno veseli činjenica da pomake činite i u porastu populacije“, rekla je Margaretić Urlić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Branko Bačić naglasio je da je zadatak središnje vlasti omogućiti svim županijama ravnomjeran razvoj.

„Pokrenuli smo stoga dvije važne reforme kao vjetar u leđa županijama: fiskalna decentralizacija 2,5 milijarde javnih sredstava kroz poreznu reformu te reforma državne uprave“, podsjetio je Bačić.
Prigodnim su se govorima obratili i gradonačelnik Metković Dalibor Milan te predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, viceadmiral u miru Ante Urlić, izaslanik dubrovačkog biskupa don Ante Burić, saborska zastupnica Sanja Putica, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum te drugi uzvanici iz političkoga, kulturnog i vjerskog života Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog zbora.

Svečanosti je prethodilo odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskoga rata, proglašenje najuspješnijih županijskih sportaša i prigodan kulturno-umjetnički program na Stradunu.

Proslava je otvorena dan ranije klapskim koncertom u Lazaretima, nastavit će se koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra s učenicima županijskih glazbenih škola u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u petak navečer, a zaključiti u nedjelju, na sam blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića, svetom misom u crkvi Gospe od Milosrđa.

Izvor: narod.hr/hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Svečano otvorena multimedijska izložba ‘Osijek na udaru brutalne agresije’ u Vukovaru !

Objavljeno

na

Objavio

Prigodnom svečanim programom u petak 21. lipnja 2019. u reprezentativnom prostoru dvorca ELTZ, Gradskom muzeju Vukovar, Galeriji Oranžerija otvorena je multimedija izložba “Osijek na udaru brutalne agresije”, a u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske.
Multimedijska izložba autora Zlatka Dernaja, predsjednika braniteljske udruge HEROJI OSIJEKA sastoji se od 26 panela sa 40 fotografija, zajedno sa 8 minutnim dokumentarnim filmom autora Branka Peka, predsjednika Zajednice povratnika OBŽ, govori o ratnom razaranju grada  Osijeka u brutalnoj agresiji 90-tih.
Izložba je od 9 do 11. travnja 2019. bila prezentirana u Europskom parlamentu u Bruxellesu, gdje je doživjela je veliki uspjeh i posjećenost.
Uzvanicima vukovarskog otvorenja u ime autora izložbe obratio se Branko Bogdanović i ukazao na poruke izložbe o apsurdnosti ratova i važnosti očuvanja mira i sretne budućnosti za sve građane.
O značenju i aspektima  izložbe govorio je Branko Pek i povezao brutalnost agresije na gradove Osijek i Vukovar i na njihove mirne i civilizirane građane.
Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić prigodnim riječima pozdravila je Heroje Osijeka, autore i poruke izložbe te proglasila izložbu otvorenom.
Svečanost je uveličao sjajni glazbeni nastup prof. Andreje Opačak i klavijaturista Vladimira Čosića.
Izložba će biti otvorena u Gradskom muzeju Vukovar do 25. lipnja 2019.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Obilježena stopedeseta obljetnica dolaska redovnika trapista u Banju Luku

Objavljeno

na

Objavio

Stopedeseta obljetnica dolaska redovnika trapista u Banju Luku obilježena je u petak uz navođenje bogate baštine, od uvođenja električne energije, proizvodnje piva i sira, do duhovnih plodova koji su ostavljeni na području gdje su djelovali, ali i upozoreno na činjenicu kako im još uvijek nije vraćena golema imovina koju su otele komunističke vlasti na kraju II. Svjetskog rata.

Banjolučki biskup Franjo Komarica na konferenciji za novinare istaknuo je da je djelovanje trapista u banjolučkom kraju jedinstveno u cijeloj jugoistočnoj Europi.
„Velika kulturna, civilizacijska i duhovna baština koju su ovi redovnici ostavili iza sebe treba biti poznata našoj generaciji i posredovana budućima“, rekao je biskup te naglasio da je time ovaj dio BiH postao “dio civilizirane i kulturne Europe, prožete kršćanstvom”.

Naveo je kako su trapisti u banjolučkom kraju “radili oko mira i zajedničkoga života svih ljudi”.

„To i mi želimo raditi, vjerujući u Boga koji je stvoritelj svih ljudi i svih krajeva. Zato bih volio da današnji dan u ovoj drevnoj opatiji bude poticaj da se svjetlo Marije Zvijezde ponovno razbukta“, poručio je biskup.

Dom Armand Veilleux, izaslanik generalnog opata Dom Eamona Fitzgeralda rekao je kako su trapisti u banjolučkom kraju stoljeće i pol bili u misiji duhovne i materijalne izgradnje.

„Moć koju su redovnici imali ovdje sada više nemaju, ali vrijednosti koje su utjelovili u svom duhovnom životu ostaju ovdje i nadam se da će biti od koristi i danas ovoj Crkvi“, poručio je Dom Armand.

Prvi trapistički samostan „Marija Zvijezda“ u Delibašinom Selu kod Banje Luke osnovao je još za vrijeme osmanske vladavine 1869. trapist Franz Pffaner.

Trapisti su izgradili samostan i crkvu, osnovali sirotište, bolnicu, narodnu kuhinju… Prva električna žarulja u Banja Luci zasvijetlila je zahvaljujući trapistima, a prvu hidrocentralu su sagradili potkraj 19. stoljeća.

Prije II. Svjetskog rata financirali su školovanje 4000 studenata i đaka slabijeg imovnog stanja, pokrenuli su pivaru i tvornicu sira, koji se i danas proizvodi po tradicionalnom tajnom receptu trapista, ali u manjem obujmu. Današnja Banjolučka pivara se nalazi na mjestu gdje je bila trapistička pivara.

Drugi svjetski rat i komunistički režim zadali su najteži udarac ovom samostanu, od kojeg se do danas nije oporavio. Najveći dio imanja i objekata je nacionaliziran, a u posjedu trapističkog reda ostali su crkva i objekti gdje sada borave svećenici.
Svećenik trapist Ivica Božinović posvjedočio je za medije kako im unatoč obećanjima njihova imovina nikada nije vraćena.

“Prije deset godina slavili smo 140 godina uspostave samostana i tada su bili prisutni brojni politički i drugi dužnosnici i iz ovog entiteta i svi se tada kleli kako treba sve učiniti da se trapistima vrati barem dio njihove imovine koji je moguć. To je bilo prije deset godina, a nakon deset godina nije se ništa dogodilo. Kakvo je stanje bilo 1945., tako je i danas”, zaključio je pater Ivica Božinović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari