Connect with us

Vijesti iz regije

Merkel: EU probleme s Poljskom treba rješavati razgovorom a ne na sudovima

Objavljeno

-

EPA/Hina

Europska unija trebala bi rješavati svoja neslaganja međusobnim razgovorom a ne sudskim odlukama, rekla je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel, odgovarajući na pitanje o sporu EU-a s Poljskom glede vladavine prava.

“Svi smo mi države članice Europske unije, što znači da nam je dužnost uvijek pokušati pronaći kompromis – bez odustajanja od naših načela, naravno”, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s belgijskim premijerom Alexandrom De Croom u Bruxellesu.

Poljski Ustavni sud presudio je prošli tjedan da su dijelovi zakona EU-a nekompatibilni s poljskim ustavom, potkopavajući središnji princip EU-a i potpirujući glasove da bi Poljska jednom mogla napustiti blok od 27 članica.

Poljska desničarska populistička vlada redovito se sukobljava s Europskom komisijom oko raznih pitanja od LGBT prava do neovisnosti pravosuđa, zbog čega su se pokretali brojni slučajevi na Europskom sudu pravde.

“Mislim da je vrijeme za dubinski razgovor s poljskom vladom o tome kako prevladati probleme”, rekla je Merkel. “Potpuno je točno da s vremena na vrijeme o slučajevima treba odlučivati Europski sud pravde.”

No kancelarka na odlasku zabrinuta je brojem slučajeva koji završe na najvišem sudu EU-a.

De Croo je rekao da se slaže s Merkel.

“To bi mogao postati velik problem, ali mogli bismo spriječiti da postane veliki problem ako se angažiramo…Mislim da nas kritiziranje i upiranje prstom neće nikamo dovesti”, rekao je, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari