Connect with us

Vijesti iz regije

Merkel obišla ‘sablasna područja’ poplave, obećala oporavak

Objavljeno

on

EPA

Najmanje 180 ljudi poginulo je u poplavama u Njemačkoj i Belgiji. Spasioci strahuju da će poginulih biti još jer tragaju za stotinama nestalih. Njemačka kancelarka Angela Merkel obišla je poplavljena područja u zapadnoj pokrajini Porajnje-Falačka.

Njezino prvo zaustavljanje bilo je selo Schuld, gdje se izlila rijeka Ahr uzrokujući velike štete. S kancelarkom su u obilasku Schuldom bili i pokrajinska premijerka Malu Dreyer i ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Porajnje Falačke Roger Lewentz.

Razgovarala je s pomagačima i stanovnicima stječući prvi dojam o devastaciji i napretku akcije čišćenja. Obećala je da će učiniti sve što može kako bi bila pružena pomoć onima koji su pogođeni.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će vlada surađivati s pokrajinama na zapadu Njemačke pogođenim poplavama kako bi obnovila opustošena područja.

– Mi smo uz vas. I pokrajina i država, kazala je.

Pohvalila je trud i solidarnost u pogođenim područjima, što je vidjela tijekom svog posjeta, ali je upozorila da problemi ne mogu biti brzo riješeni. Kazala je da je došla kako bi uživo dobila “sablasnu sliku” poplavom pogođenih područja.

– Njemački jezik nema riječi kojima bi mogla opisati ovu devastaciju, rekla je.

Oluja je u općini Arweiler u toj pokrajini odnijela najmanje 110 života, dok je 670 osoba ozlijeđeno. U susjednoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija poginulo je najmanje 46 osoba.

U poplavama je do sada poginulo najmanje 157 osoba u Njemačkoj. Merkel je obećala brzu financijsku pomoć nakon posjeta najgore pogođenim područjima i najavila da će vlada u srijedu pokrenuti kratkoročni program oporavka. (Hina)

Njemačka vlada obećala hitnu pomoć pogođenima od poplava

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari