Connect with us

Nebuloze

Merkel potvrdila: EU uvodi certifikat za cijepljene osobe

Objavljeno

on

Foto: Reuters

Čelnici 27-orice razgovarali su na virtualnom sastanku na vrhu o tome kako pospješiti proces cijepljenja i što bolje se pripremiti na nove varijante koronavirusa te o potvrdama o cijepljenju i jednostranim ograničenjima putovanja, koje su neke zemlje poduzele u strahu od mutiranih virusa.

Lideri Europske unije suglasili su se u vezi s potrebom uvođenja certifikata o cjepljenju protiv koronavirusa, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je na konferenciji za novinare nakon virtualnog sastanka EU rekla da će Uniji biti potrebno tri mjeseca da pripremi certifikate.

“Svi su se suglasili da nam je potreban digitalni certifikat o cjepljenju”, kazala je Merkel.

Napomenula je da je potrebno povećati kapacitete za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa, te da EU mora da se pripremi za scenarij u kojem će se cjepljenje nastaviti u narednim godinama, usljed pojave novih sojeva virusa korona, javio je Sputnjik.

Prema pisanju agenciji Reuters, Merkel je dodala da će certifikati vjerojatno biti dostupni prije ljeta.

Koncept certifikata o cjepljenju predstavljen je kao ideja koja bi mogla omogućiti putovanja između zemalja članica EU u uvjetima pandemije koronavirusa.

Austrija i Grčka su ranije danas predložile uvođenje zajedničkih certifikata kako bi se omogućilo putovanje tijekom ljetne sezone ove godine.

Za zdravstvenu putovnicu se zauzeo, pored svojih kolega iz Grčke, Cipra i Španjolske, i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Pred konferenciju Kurz je rekao da bi “zelena putovnica” bila prikladna za ljude koji su cijepljeni ili su se oporavili od korone kao i da bi omogućila “komadić slobode” ali i “uređen europski put ka normalnosti”.

“Ali to ne znači da na kraju smiju putovati samo cijepljeni ljudi”, dala je do znanja kancelarka Merkel.

I prekogranični promet unutar EU-a mogao bi se odvijati neometano. Međutim, testovi na COVID bi se mogli zahtijevati prilikom ulaska u neku od članica EU-a. Načelno je državama članicama prepušteno da odluče kako u budućnosti žele koristiti zdravstvene putovnice u kojima su potvrde o cijepljenju. “COVID-putovnica je politički neutralna”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednik Zastupničkoga kluba kršćanskih demokrata u Europskom parlamentu Manfred Weber (CSU) pozvao je šefove država i vlada da požure. Bila bi to “birokratska noćna mora” kada bi se cijepljenim ljudima naknadno trebalo izdavati COVID-putovnice, rekao je Weber za DW.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari