Merkel u Dubrovniku: Nadam se pokretanju nove inicijativa za BiH, nakon izbora

  4

  Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ugostio je u Kneževom dvoru u Dubrovniku čelnike zemalja jugoistočne Europe i počasnu gošću skupa, njemačku kancelarku Angelu Merkel. Na neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu kao glavne teme razgovora bile su politička situacija i odnosi u regiji, nastavak politike proširenja Europske unije, ključni infrastrukturni projekti u ovom dijelu Europe i energetska politika, javlja HRT, a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

  pusić trčkara za angelom merkelNjemačka kancelarka dala je u Dubrovniku snažnu potporu europskoj perspektivi jugoistoka Europe ocijenivši da su klimu uništavanja iz prošlosti zamijenile izgradnja i obnova toga područja koji teži priključenju EU-u.

  Na svim razinama radimo na realizaciji europske perspektive za sve države jugoistočne Europe, istaknula je njemačka kancelarka na regionalnoj konferenciji Brdo-Brijuni. Njemačka ne odustaje od tog pristupa i sve njemačke političke stranke podupiru europsku perspektivu zemalja jugoistoka Europe, dodala je gošća summita predsjednika država jugoistočne Europe.

  Po njezinim riječima, sve države regije odradile su dio puta prema članstvu u Uniji. Kada govorimo o ovim temama uvijek se radi o političkom pristupu raspravljanja i rješavanja sukobaprije 15 godina u ovom su gradu još uvijek bili vidljivi tragovi ratnih događaja i zato želim istaknuti da je jako dobro da više ne postoji klima uništavanja koja je ustupila mjesto izgradnji i obnovi, rekla je Merkel.

  Izrazila je zadovoljstvo zbog zamjetnog napretka u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova te ocijenila da je tome pridonijela hrabrost vodstva dviju zemalja, ali i buduća europska perspektiva. Nada se, dodala je, da će i u BiH doći do nove dinamike te da će se nakon izbora pokrenuti nova inicijativa za našu zemlju.

  Govoreći o infrastrukturnim projektima, kazala je da je Europska komisija spremna poduprijeti prekogranične projekte. Mislim da je to dobro i da danas trebamo razgovarati o konkretnim projektima, rekla je Merkel i podsjetila da se u Berlinu u kolovozu okupljaju šefovi vlada i sve zemlje Brdo-Brijuni procesa kako bi se raspravljalo o specifičnim problemima.

  Kazala je i da je s Austrijom i Francuskom dogovoreno da se takve konferencije, na kojima će se razgovarati o jugoistoku Europe, nastave.

  Domaćin skupa Ivo Josipović istaknuo je da Europa nije potpuna bez jugoistoka Europe, a zadatak Hrvatske i Slovenije je pomoći susjedima u ispunjavanju uvjeta kako bi što prije postali dio sadašnjeg bloka 28-orice. Europa nije potpuna bez njezina sastavnog dijela, jugoistoka Europe. Zadaća Hrvatske i Slovenije je da pomognemo susjedima da što prije postanu sastavni dio Europske unije, poručio je Josipović u uvodnom dijelu plenarnog sastanka.

  Istaknuo je da je gospodarstvo jedna od najvažnijih točaka, spomenuvši projekte u prometu, infrastrukturi i energetici, poput Jadransko jonske autoceste, željezničkog koridora Muenchen-Istanbul te naftnu i plinsku infrastrukturu, među kojima je LNG terminal.

  Supredsjedatelj inicijative, slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je da sastanak znači puno i za regiju i Europsku uniju. Ovdje razgovaramo o vrlo osjetljivim pitanjima, kako postići pomirbu u regiji, kako stvoriti prijateljsku atmosferu suradnje, gospodarske i ljudske u procesu proširenja, rekao je Pahor.

  Josipović i Pahor pokrenuli su 2013. inicijativu godišnjeg okupljanja šefova država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije.

  Na skup koji se održava u Kneževu dvoru stigli su i predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Atifete Jahjaga te predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov i Srbije Tomislav Nikolić.

  Točno u podne njemačka kancelarka stigla je u Knežev dvor gdje su je dočekali hrvatski i slovenski predsjednik, čelnici zemalja koji su inicirali godišnje okupljanje šefova država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije. Po dolasku na trg ispred Kneževa dvora dobro raspoložena Merkel se osim sa svojim kolegama političarima rukovala i s brojnim okupljenim Dubrovčanima i turistima.

  Kako je najavljeno, poseban naglasak u razgovorima stavljen je na Jadransko-jonsku autocestu i željeznički koridor Muenchen-Istanbul. Dovršetak Jadransko-jonske autoceste je izuzetno važan za Hrvatsku, istaknuli su u Uredu predsjednika Hrvatske, jer najviše prolazi upravo kroz Hrvatsku, a nedostaje 300 kilometara kroz Crnu Goru i Albaniju. Ta je autocesta važna jer osigurava kvalitetan prilaz Dubrovniku kroz zaleđe, a izgradnja tih 300 kilometara znatno bi povećala promet na hrvatskim prometnicama, smatra Ured predsjednika Hrvatske. Ta cesta je i u interesu Makedonije i Kosova te se očekuje konsenzus oko tog projekta./hrt/hms/

  facebook komentari

  • Hvala Angela! .. a tko je ta smiješna osoba što trčkara za tobom? Pazi se, ukrast će ti lisnicu! 😉

  • Hvala Angela! .. a tko je ta smiješna osoba što trčkara za tobom? Pazi se, ukrast će ti lisnicu! 😉

  • HRSmoock

   Ma neka recepcionarka. Garant.

  • HRSmoock

   Ma neka recepcionarka. Garant.