Mesić, Bebić i Sanader uputili zajedničko otvoreno pismo državnom vrhu

Foto: fah

Bivši predsjednik, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatskog sabora, Luka Bebić te bivši premijer Ivo Sanader, poslali su predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću i premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo.

Otvoreno pismo Mesić, Bebić i Sanader poslali su zato što nisu bili pozvani na svečanost obilježavanja desete godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani!

Ovih dana, krajem ožujka 2019. godine, Republika Hrvatska na svečan je način proslavila, obilježila 10-tu obljetnicu članstva u NATO savezu.

Kako je u medijima objavljeno, državni vrh u toj je prigodi pozvao na svečanost mnoge zaslužne pojedince i predstavnike institucija koje su sudjelovale u procesu priprema za članstvo. Ta je gesta državnog vrha za svaku pohvalu.

Hrvatska je uspješno prešla zahtjevan i dug put do članstva u najvećem svjetskom sustavu globalne sigurnosti. To je ostvareno svega 10-ak godina nakon Domovinskog rata. Bez sumnje, veliki uspjeh mlade hrvatske države.

Zemlja koja je još bila u fazi osnivanja i stabiliziranja temeljnih državnih institucija, tako brzo postaje članicom svjetskog sigurnosnog sustava – NATO saveza.

Kakav veliki uspjeh Republike Hrvatske, i to, kako vidimo, bez državnog vrha. Što bi tek bilo da smo tada imali Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH?!

Srdačno Vam čestitamo 10-tu obljetnicu članstva Hrvatske u NATO savezu.

Postajemo svakim danom zrelija, ozbiljnija i stabilnija država, s demokratskim kontinuitetom.

Nadamo se da ni Vi, članovi aktualnog državnog vrha, nećete pasti makar i u privremeni zaborav ili, ne daj Bože, biti trajno ignorirani od vaših nasljednika”, stoji u pismu koje potpisuju Mesić, Bebić i Sanader.

Kujundžić: Vraćam se u Sabor i KB Dubrava te na Medicinski fakultet

Smijenjeni ministar zdravstva Milan Kujundžić oglasio se u utorak priopćenjem u kojem navodi da nakon 39 mjeseci odlazi s mjesta ministra zdravstva i vraća se u Sabor i na svoje radno mjesto u KB-u Dubrava i na Medicinskom fakultetu.

Mom odlasku prethodio je orkestrirani medijski napad potaknut grupacijskim interesima. a povod je moja imovinska kartica, tvrdi Kujundžić u priopćenju u kojem ustraje u tvrdnji da se radilo samo o formalnoj nomotehničkoj omaški kod ispunjavanja imovinske kartice, pri čemu je točno naveo sve svoje nekretnine, ali nije precizno naveo broj kvadrata.

“Posljednjih dana u medijima izlazi niz napada i neistina, kojima se diskreditira moj životni rad i dignitet, moja obitelj i prijatelji. Po već viđenom modelu, stvara se negativna percepcija u javnosti bez provjeravanja činjenica ili saslušavanja druge strane”, navodi Kujundžić.

Sve te neistine, kaže Kujundžić, demantirao je jučer zajedno sa svojim odvjetnikom na konferenciji za novinare, a danas je odvjetnik uputio u Vladu i Središnjicu HDZa detaljno očitovanje o svim nekretninama i njihovom stjecanju. Isto očitovanje bit će upućeno i Povjerenstvu za sukob interesa.

“U dogovoru s premijerom odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi i vraćam se na svoje mjesto u Sabor, koje sam dobio na parlamentarnim izborima 2016. preferencijskim glasovima, kao i na svoje mjesto u KB-u Dubrava i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu”.

Sve vrijeme mandata radio sam teško, pošteno i najbolje što sam znao te što smatram da je u interesu za našu državu i budućnost, poručuje Kujundžić i podsjeća na svoje poteze tijekom mandata, poput novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, uspješnog povlačenja sredstava iz EU fondova u iznosu od oko dvije milijarde kuna, opremanja brojnih bolnica, dvostrukog povećanja broja specijalizacija, povećanja plaća zdravstvenim radnicima za 18 posto, uvođenja prioritetnih lista čekanja za bolesnike s po život opasnim bolestima itd.

“Pokrenuo sam nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila zastarjele tehnologije, kao i financijski štetnih odnosa i monopola privatne tvrtke, za što bi Vlada trebala donijeti odluku ovih dana”, naglašava Kujundžić.

Bivši ministar u priopćenju se još jednom ispričava javnosti za “šlampavo” ispunjenu imovinsku karticu, a onome tko dođe na čelo Ministarstva zdravstva želi uspjeh u radu. (Hina)

Plenković: Ministar Kujundžić je bio fokusiran na teme koje nemaju veze s resorom zdravstva

Politika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako nije znao niti je mogao znati za okolnosti imovinske afere razriješenog ministra zdravstva Milana Kujundžića, jer, uz ostalo, ministri ne prolaze sigurnosnu provjeru.

“Ministarstvo zdravstva je bitno, odgovornosti koje imamo u ovom trenutku kao predsjedajući i kao zemlja koja se zajedno s drugima mora pripremiti za obranu od šireće epidemije koronavirusa zahtijeva puni fokus ministra na te teme. U ovom trenutku Kujundžić je, prije svega, bio fokusiran na pojašnjavanje tema koje nemaju nikakve veze s Ministarstvom zdravstva niti s onim što on radi i zato sam odlučio razriješiti ga”, izjavio je Plenković na marginama energetske konferencije “Green New Deal za Hrvatsku”.

Nakon današnjih konzultacija, Plenković će u srijedu predložiti novog ministra zdravstva.

Na pitanja o detaljima oko imovinske afere sada već bivšeg ministra, premijer je Kazao da mu Kujundžić na jučerašnjem sastanku nije predočio nikakve papire. Istaknuo je da su to teme koje Kujundžić sam mora objasniti javnosti.

“Ove situacije su neke okolnosti za koje ja niti sam znao, niti sam mogao znati niti je to predmet mog interesa, niti su to informacije o kojima sam ja ikada prije s njim razgovarao”, kazao je Plenković.

Na pitanje osjeća li se odgovornim zbog činjenice da je Kujundžić već osmi ministar u njegovoj Vladi koji je smijenjen zbog afera, Plenković je odgovorio da ga zabrinjava fenomen koji je posebno izražen u zadnje tri i pol godine.

“Zabrinjava me fenomen da se toliko jako krene aktivnostima medija tresti ministre, tako da je fokus rada Vlade na neki način u nekom obrambenom stavu, a mi nismo tu da imamo obrambeni stav, već proaktivni stav da rješavamo probleme društva. Bilo je svega i prije, ali baš ovoliko toga nije bilo”, poručio je.

Upitan bi li ministri trebali, prije odabira na dužnost, proći veće provjere, Plenković je kazao da sada “kada gleda sve ovo skupa, to možda ne bi bilo loše raditi”.

Pojasnio je da ministri ne prolaze sigurnosne provjere te da on kao premijer, nema mehanizama provjeriti podatke koji se pojavljuju u medijima.

Premijer je najavio da će sada već bivši ministar Kujundžić uzeti mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru.

Plenković: HDZ-ovci će izabrati onoga koga smatraju da je najbolji

Plenković nije želio otkriti tko će biti u njegovom timu na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, no odgovorio je kako misli da ga blok Mire Kovača, Ivana Penave i Davora Ive Stiera, koji su najavili kandidaturu na tim izborima, ne može ugroziti.

“Članice i članovi HDZ-a će izabrati onoga za koga smatraju da je najbolji”, poručio je.

Premijer je izrazio sućut obiteljima pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Marina Klarina te Tomislava Baturine koji su jučer preminuli u padu helikoptera u Zlarinskom kanalu kod Šibenika.

“Žao nam je da se dogodio ovaj tragični incident. Vjerujemo da će povjerenstvo koje je oformio ministar obrane Damir Krstičević pronaći uzroke ove tragedije”. (Hina)

Plenković razriješio Kujundžića