Mesić, Bebić i Sanader uputili zajedničko otvoreno pismo državnom vrhu

Foto: fah

Bivši predsjednik, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatskog sabora, Luka Bebić te bivši premijer Ivo Sanader, poslali su predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću i premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo.

Otvoreno pismo Mesić, Bebić i Sanader poslali su zato što nisu bili pozvani na svečanost obilježavanja desete godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani!

Ovih dana, krajem ožujka 2019. godine, Republika Hrvatska na svečan je način proslavila, obilježila 10-tu obljetnicu članstva u NATO savezu.

Kako je u medijima objavljeno, državni vrh u toj je prigodi pozvao na svečanost mnoge zaslužne pojedince i predstavnike institucija koje su sudjelovale u procesu priprema za članstvo. Ta je gesta državnog vrha za svaku pohvalu.

Hrvatska je uspješno prešla zahtjevan i dug put do članstva u najvećem svjetskom sustavu globalne sigurnosti. To je ostvareno svega 10-ak godina nakon Domovinskog rata. Bez sumnje, veliki uspjeh mlade hrvatske države.

Zemlja koja je još bila u fazi osnivanja i stabiliziranja temeljnih državnih institucija, tako brzo postaje članicom svjetskog sigurnosnog sustava – NATO saveza.

Kakav veliki uspjeh Republike Hrvatske, i to, kako vidimo, bez državnog vrha. Što bi tek bilo da smo tada imali Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH?!

Srdačno Vam čestitamo 10-tu obljetnicu članstva Hrvatske u NATO savezu.

Postajemo svakim danom zrelija, ozbiljnija i stabilnija država, s demokratskim kontinuitetom.

Nadamo se da ni Vi, članovi aktualnog državnog vrha, nećete pasti makar i u privremeni zaborav ili, ne daj Bože, biti trajno ignorirani od vaših nasljednika”, stoji u pismu koje potpisuju Mesić, Bebić i Sanader.

Politika

Plenković: Nerazumno je štrajkati kada vam se podiže plaća

Premijer Andrej Plenković apelirao je u utorak na čelnike sindikata obrazovanja da razmisle o efektima štrajka koji traje već tri tjedna, ustvrdivši da je nerazumno štrajkati kada im se podižu plaće.

“Apeliram na čelnike sindikata da razmisle o efektima cijele ove priče koja traje tri tjedna. Uz svo poštovanje prava na štrajk, poruke koje su poslane su nerazumne. Nerazumno je štrajkati kada vam se podiže plaća i kada će se podići plaća onima koje zastupate. Ne vidim nikakav racionalni element”, rekao je Plenković novinarima nakon otvaranja Interlibera.

Ustvrdio je da je njegova Vlada postavila državu i gospodarstvo na zdrave temelje. “Zaduženja na financijskim tržištima koja su prije bila šest posto, sada su jedan posto. Naša je politika konzistentna. Ako je ova Vlada povećala plaće za 18 posto samo temeljnim kolektivnim ugovorima, onda su to ogromni iskoraci”, kazao je premijer.

Odbacio je prozivke da se sa sindikatima ne razgovara. “Non-stop se razgovara. Moramo voditi interesa o roditeljima i učenicima. Nije baš neki sport voditi računa o tome gdje ostavljati svoje dijete”, dodao je.

Ponovio je da će odluke oko sankcija i izbacivanja nekih članova HDZ-a u tzv. WhatsApp aferi donijeti Časni sud HDZ-a. Na upit o tome jesu li se u aferi prepiske članova stranke, u kojima se oštro kritiziralo njezino vodstvo, našli i neki poznatiji HDZ-ovci, Plenković je rekao kako o tome ne zna ništa i da ne može sve to pratiti.

Smatra da ta afera neće naštetiti HDZ-u i njegovoj kandidatkinji, aktualnoj predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović. “Predsjednica će pobijediti. Očekujem da će ići u drugi mandat i zbog postignuća u prvom mandatu i zbog dobrog i kvalitetno osmišljenog programa”, kazao je.

Vezano za anketu koja pokazuje da Grabar- Kitarović opada potpora birača, Plenković je ustvrdio: “Ona će pobjediti, a fantomi će izgubiti”. (Hina)

Politika

CRO Demoskop: Potpora Škori pala za dva posto, Kolakušiću se više nego udvostručila

Da su se predsjednički izbori održali početkom studenog aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi 28,6 posto glasova birača. Potpora joj je pala nešto više od postotnog boda (29,8 posto u listopadu). Pokazalo je to istraživanje CRO Demoskop provedeno za RTL Danas.

Sličan pad bilježi i SDP-ov kandidat Zoran Milanović koji je sada na 24,3 posto (25,6 posto u listopadu). Gotovo dva i pol postotna boda manje ima Miroslav Škoro kojeg bi zaokružilo 16,7 posto ispitanika (19,1 posto u listopadu). Bivši sudac, sada europarlamentarac Mislav Kolakušić više je nego udvostručio potporu.

Prošlog je mjeseca imao nešto više od 6 posto potpore, a sada čak 14 posto (6,4 posto u listopadu). Po biračkom tijelu Kolakušićeva je potpora šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.

Dejan Kovač, kojeg podupire HSLS, je na 2,6 posto, Dalija Orešković na 2,5 posto. Bivši član Živog zida Ivan Pernar je na 1,3 posto, dok je Ante Simonić, bivši HSS-ov potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana ispod jedan posto (0,8 posto). Ispod toga su Vlaho Orepić (0,7 posto), Ava Karabatić (0,5 posto), Dario Juričan (0,5 posto) i Katarina Peović (0,3 posto).

Ostalih je 1 posto, a unatoč velikom broju kandidata ima i neodlučnih, točnije 6,1 posto. U drugi krug, prema istraživanju, idu aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer. Iako i dalje ne pretjerano uvjerljivo – u oba slučaja pobjeđuje HDZ-ova kandidatkinja.

Da se sada sučele Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović aktualnu bi predsjednicu zaokružilo 51,8 posto ispitanika (50,8 posto u listopadu), a Zorana Milanovića 44,5 posto (44,9 posto u listopadu).

Da se u drugom krugu nađu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, pobijedila bi Grabar-Kitarović. Da se pak u drugom krugu nađu Miroslav Škoro i Zoran Milanović, tijesnu pobjedu bi odnio Škoro.