Pratite nas

Gluposti

Mesić: ‘Jugoslavija nije bila totalitarna država’

Objavljeno

na

Politički suprotstavljeni skupovi – jedan u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Općine Gračac kojim je obilježena obljetnica partizanskog ustanka naroda Like i kontraskup, iza policijskih barikada, Autohtone Hrvatske stranka prava – održani  su u subotu u Donjem Srbu u općini Gračac.

Skupovi su održani uz policijsko osiguranje i bez većih izgreda, a glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin izjavila je kako nije bilo privođenja ni remećenja javnoga reda i mira.

Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Boris Milošević poručio je onima koji umanjuju značenje ovog okupljanja i ometaju ga „da se danas slavi samo ustanak naroda Hrvatske“, koji je bio zajednički ustanak Hrvata i Srba te da su zlonamjerni oni koji ga nazivaju zločinačkim i četničkim skupom, usmjerenim na rušenje hrvatske države“.

Milošević: danas slavimo ustanak naroda Hrvatske

„Antifašizam i ZAVNOH upisani su u Ustav RH upravo na temelju borbe ustanika iz 1941. godine, no ne treba taj ustanak romantizirati, idealizirati jer je imao nevine žrtve i to treba javno reći,” rekao je Milošević dodavši kako one ne mogu osporiti pravednost i legitimitet ustanka te pravednost njihove borbe.

Milošević je pozvao da se zapamte riječi iz prvoga glasila „Srpske riječi“, na čijoj je naslovnici 1943. godine pisalo „Mi Srbi se borimo za slobodu Hrvatske i Hrvata, jer ne mogu Srbi biti slobodni, ako i Hrvati nisu slobodni“.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin založio se za to da se stane na kraj reviziji povijesti, jer se budućnost mora i može graditi samo u zajedništvu zasnovanom na stvaranju uvjeta za bolji život svih, u slobodi, ravnopravnosti i jednakosti.

Skup je pozdravio partizanskim pozdravom: „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“

U ime Antifašističke lige Zoran Pusić ustvrdio je da je doprinos antifašizma najznačajniji u stvorenim vrijednostima kao što su sloboda, jednakost i ravnopravno zajedništvo među ljudima. “To zvuči tako samorazumljivo, a teško se ostvaruje“, rekao je i dodao kako osuđuje “reviziju povijesti i obranu zloćudnoga ustaštva koji je u zakonima, praksi i u pozdravima bio kopija nacizma“.

Pupovac:hrvatski narod ne može biti slobodan ukoliko Srbi nemaju isti osjećaj slobode

Saborski zastupnik Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdio je kako su strahote “tzv. Nezavisne Države Hrvatske od travnja do srpnja 1941., te masovna ubojstava Srba, Židova, Roma i neistomišljenika” rezultirale partizanskim ustankom u Srbu, pod vodstvom Komunističke partije.

Istaknuo je da su ustanici, dok se partizanski pokret nije institucionaizirao, pokazali i ružno lice te počinili i zločine. Pozvao je na minutu šutnje za sve žrtve, nedužne Srbe i nedužne Hrvate.

U ustanku su bili i Hrvati i Srbi pa je antifašistička borba nosila oznake jednakosti, slobode, pravednosti, ustvrdio je dodavši kako je zato neophodno da u Hrvatskoj zavlada duh koji proizlazi iz duha antifašizma, uz kojeg će biti jasno da hrvatski narod ne može biti u cijelosti i potpuno slobodan ukoliko Srbi u Hrvatskoj nemaju isti osjećaj slobode.

“Hrvatski narod ne može biti jednakopravan i jednak s drugim narodima ukoliko će u svojoj zemlji imati narod koji neće biti jednak i jednakopravan s ostalima”, poručio je Pupovac.

Zahvalio se zastupnici Die Linke-a u Bundestagu Martine Renner na tomu što je došla na proslavu. Ocijenio je kako je pobjeda antifašističke koalicije omogućila mir, stabilnost i napredak Europe te ocijenio da „baštinici ove ustaničke i slobodarske tradicije imaju punu odgovornost poručiti iz Srba da bi daljnje negiranje antifašizma za Hrvatsku i Europu te svaku drugu zemlju moglo odvesti u katastrofu“.

Martine Renner je u svom govoru rekla da kao njemačka antifašistica, kao potimak počinitelja, osjeća na ovakvim mjestima „uniženost pred povijesnim zaslugama borbenoga otpora i pobjede nad brutalnom fašističkom okupacijom“. Upravo su partizanke i partizani vojnim uspjesima omogućili AVNOJ, a savezničkoj strani da prizna krovnu partizansku organizaciju Avnoj kao punopravnoga predstavnika okupirane Jugoslavije.

„Osim pobjede nad fašizmom oni su bili ti koji su postavili temelje jednoga socijalističkog eksperimenta, čiji su uspjesi i porazi važni sve do danas kao doprinos kolektivnom iskustvu lijevih politika“, rekla je Renner i dodala kako svojim političkim djelovanjem u duhu internacionalne solidarnosri nastoji unaprijediti lijeve politike.

Mesić: Jugoslavija nije bila totalitarna država

Počasni predsjednik SABA, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić ustvrdio je da Jugoslavija nije bila totalitarna država, već autoritarna. Kritizirao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog tvrdnje da je Jugoslavija bila iza željezne zavjese.

Ocijenio je da NDH nije bila ni nezavisna, ni država, ni Hrvatska, već, kako je rekao, kvislinška. Mesić smatra da reformom školstva i odgem djece treba zaustaviti revizionizam. „Bauk nacifašizma kruži Europom i u Hrvatskoj je našao svoje mjesto“, poručio je Mesić.

Pozvao je Vladu da ispravi legitimiran pozdrav „Za dom spremni“ u upotrebi HOS-a, jer je, po njegovu mišljenju, to pozdrav kojim su se služili notorni zločinci.

Keleminec: partizanski spomenik izgrađen na katoličkoj kapelici

Dvjestotinjak metara dalje predstavnici Autohtone – Hrvatske stranka prava (A-HSP) su uz transparent s natpisom “Krvavi Srb”, zastavama HOS-a i pozdravom “Za dom spremni!” održalo svoj skup.

Predsjednik stranke Dražen Keleminec u izjavi novinarima rekao je da danas desetu godinu prosvjeduju u Srbu kako „laž ne bi postala istina“. Ustanak u Srbu nazvao je četničkim zločinom, a sadašnje proslave četničkim dernekom. Pobrojivši hrvatske žrtve tih ustaničkih dana, naglasio je kako je „brdo na kojem je partizanski spomenik u stvari umjetno brdo, nastalo 1954. godine na katoličkoj kapelici koju su porušili i zatrpali. U Domovinskom ratu ovo je bio u velikosrpskoj agresiji okupirani kraj, dodao je Keleminec.

(I.A./Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

Davor Bernardić: Andrej Plenković je zaslužan za kaos u državi

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak kako je premijer Andrej Plenković zaslužan za kaos u državi, kao i za to što djeca nisu išla u školu više od mjesec dana, a obrazovna reforma praktički ne postoji.

“Plenkovićev je poraz što je izazvao kaos u državi, što djeca nisu išla u školu više od mjesec dana, što obrazovna reforma ‘de facto’ ne postoji. Zdravstveni sustav je pred kolapsom, u policiji stanje nikad nije bilo gore, šverceri oružja šeću po vojnim bazama, pravosuđe je u potpunom rasulu, DORH ne funkcionira, a zbog korupcije i sumnje u korupciju pola Vlade moralo je otići ovo ljeto”, poručio je Bernardić prilikom potpisivanja peticije HSU-a za povećanjem cenzusa dopunskog zdravstvenog osiguranja na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Komentirajući jučerašnji sporazum sa sindikatima i prekid štrajka, rekao je da je SDP-u prije svega drago da je prekinuta agonija u kojoj su trpjela djeca i njihovi roditelji.

“Moj je dojam da je Plenković prevario sindikate, jer će povećanje koeficijenata u potpunosti uslijediti tek 2021. godine. Sindikati su se borili hrabro, mislim da je svima u interesu bilo da se djeca što prije vrate u školu”, kazao je Bernardić.

Dodao je kako se obrazovna reforma svela na nabavku jefitnih tableta, od kojih, kako tvrdi, pola ni ne radi.

Za to što su i dalje brojni problemi u školskom sustavu, na što su upozoravali i sindikati, a što je potvrđeno i standardno lošim rezultatom na PISA testovima, najodgovorniji su predsjednik Vlade Plenković i resorna ministrica Blaženka Divjak”, ustvrdio je Bernardić.

Ne smijeni li ministricu Divjak, rekao je, Plenković će pokazati da je “zapravo ucijenjen od strane HNS-a, te da se panično boji izbora”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gluposti

Dok je Tito bio u umjetnoj komi, prikopčan na respirator, osoblje je bančilo

Objavljeno

na

Objavio

U podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, u kojem je 4. svibnja 1980. godine umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom koja baca novo svjetlo na posljednje mjesece života Tita i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi u bivšoj državi, piše Večernji list.

Kako je prvi izvijestio slovenski portal 24ur, dokumentacija je otkrivena u prostoriji do koje vode podzemni hodnici, a koja je zadnji put korištena kao sklonište u vrijeme zračne opasnosti za vrijeme kratkotrajnog slovenskog lipanjskog rata s JNA 1991. godine, iako se mislilo da je sva dokumentacija povezana s Titovim liječenjem u Ljubljani završila u Beogradu.

Većina papira otkriva što je sve plaćeno u vrijeme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani, ukazujući na lagodan život koji je okruživao Tita i u njegovim zadnjim danima.

Naime, kako piše 24ur, u mjesec dana pojedeno je 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram baby beefa, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršuta i 90 kilograma konzervirane šunke. U istom jednomjesečnom razdoblju plaćena je i 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 votke i 100 litara vina, a prema jednom računu naručeno je i 700 komada torte, 200 rolada, 200 krafni…

Osim računa koji ukazuju na kako se u to vrijeme živjelo u Titovom okruženju, pronađen je i dopis kojim Institut za patologiju izračunao da će obdukcija dugogodišnjeg predsjednika Jugoslavije stajati 33.437 dinara.

Titovo liječenje u Ljubljani platila je tadašnja Socijalistička Republika Slovenija, i to u iznosu od dva milijuna i sto tisuća dinara. Liječio ga je konzilij u kojem je bilo sedam liječnika, od čega trojica iz Slovenije, kao i po jedan liječnik iz SAD-a i Rusije.

Tito je u UKC Ljubljana proveo zadnja četiri mjeseca svog života. Iako je poznato da nije baš slušao liječnike i da se nije želio odreći omiljene hrane i pića, Tito je zadnjih 68 dana bio u umjetnoj komi, prikopčan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao konzumirati hranu i piće koja je, prema pronađenim računima, plaćena u vrijeme njegovog boravka u Ljubljani. Očito je da je ta hrana i piće bila naručena za njegovo osoblje, a ne za samog Tita.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari