Pratite nas

Gluposti

Mesić: ‘Jugoslavija nije bila totalitarna država’

Objavljeno

na

Politički suprotstavljeni skupovi – jedan u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Općine Gračac kojim je obilježena obljetnica partizanskog ustanka naroda Like i kontraskup, iza policijskih barikada, Autohtone Hrvatske stranka prava – održani  su u subotu u Donjem Srbu u općini Gračac.

Skupovi su održani uz policijsko osiguranje i bez većih izgreda, a glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin izjavila je kako nije bilo privođenja ni remećenja javnoga reda i mira.

Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Boris Milošević poručio je onima koji umanjuju značenje ovog okupljanja i ometaju ga „da se danas slavi samo ustanak naroda Hrvatske“, koji je bio zajednički ustanak Hrvata i Srba te da su zlonamjerni oni koji ga nazivaju zločinačkim i četničkim skupom, usmjerenim na rušenje hrvatske države“.

Milošević: danas slavimo ustanak naroda Hrvatske

„Antifašizam i ZAVNOH upisani su u Ustav RH upravo na temelju borbe ustanika iz 1941. godine, no ne treba taj ustanak romantizirati, idealizirati jer je imao nevine žrtve i to treba javno reći,” rekao je Milošević dodavši kako one ne mogu osporiti pravednost i legitimitet ustanka te pravednost njihove borbe.

Milošević je pozvao da se zapamte riječi iz prvoga glasila „Srpske riječi“, na čijoj je naslovnici 1943. godine pisalo „Mi Srbi se borimo za slobodu Hrvatske i Hrvata, jer ne mogu Srbi biti slobodni, ako i Hrvati nisu slobodni“.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin založio se za to da se stane na kraj reviziji povijesti, jer se budućnost mora i može graditi samo u zajedništvu zasnovanom na stvaranju uvjeta za bolji život svih, u slobodi, ravnopravnosti i jednakosti.

Skup je pozdravio partizanskim pozdravom: „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“

U ime Antifašističke lige Zoran Pusić ustvrdio je da je doprinos antifašizma najznačajniji u stvorenim vrijednostima kao što su sloboda, jednakost i ravnopravno zajedništvo među ljudima. “To zvuči tako samorazumljivo, a teško se ostvaruje“, rekao je i dodao kako osuđuje “reviziju povijesti i obranu zloćudnoga ustaštva koji je u zakonima, praksi i u pozdravima bio kopija nacizma“.

Pupovac:hrvatski narod ne može biti slobodan ukoliko Srbi nemaju isti osjećaj slobode

Saborski zastupnik Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdio je kako su strahote “tzv. Nezavisne Države Hrvatske od travnja do srpnja 1941., te masovna ubojstava Srba, Židova, Roma i neistomišljenika” rezultirale partizanskim ustankom u Srbu, pod vodstvom Komunističke partije.

Istaknuo je da su ustanici, dok se partizanski pokret nije institucionaizirao, pokazali i ružno lice te počinili i zločine. Pozvao je na minutu šutnje za sve žrtve, nedužne Srbe i nedužne Hrvate.

U ustanku su bili i Hrvati i Srbi pa je antifašistička borba nosila oznake jednakosti, slobode, pravednosti, ustvrdio je dodavši kako je zato neophodno da u Hrvatskoj zavlada duh koji proizlazi iz duha antifašizma, uz kojeg će biti jasno da hrvatski narod ne može biti u cijelosti i potpuno slobodan ukoliko Srbi u Hrvatskoj nemaju isti osjećaj slobode.

“Hrvatski narod ne može biti jednakopravan i jednak s drugim narodima ukoliko će u svojoj zemlji imati narod koji neće biti jednak i jednakopravan s ostalima”, poručio je Pupovac.

Zahvalio se zastupnici Die Linke-a u Bundestagu Martine Renner na tomu što je došla na proslavu. Ocijenio je kako je pobjeda antifašističke koalicije omogućila mir, stabilnost i napredak Europe te ocijenio da „baštinici ove ustaničke i slobodarske tradicije imaju punu odgovornost poručiti iz Srba da bi daljnje negiranje antifašizma za Hrvatsku i Europu te svaku drugu zemlju moglo odvesti u katastrofu“.

Martine Renner je u svom govoru rekla da kao njemačka antifašistica, kao potimak počinitelja, osjeća na ovakvim mjestima „uniženost pred povijesnim zaslugama borbenoga otpora i pobjede nad brutalnom fašističkom okupacijom“. Upravo su partizanke i partizani vojnim uspjesima omogućili AVNOJ, a savezničkoj strani da prizna krovnu partizansku organizaciju Avnoj kao punopravnoga predstavnika okupirane Jugoslavije.

„Osim pobjede nad fašizmom oni su bili ti koji su postavili temelje jednoga socijalističkog eksperimenta, čiji su uspjesi i porazi važni sve do danas kao doprinos kolektivnom iskustvu lijevih politika“, rekla je Renner i dodala kako svojim političkim djelovanjem u duhu internacionalne solidarnosri nastoji unaprijediti lijeve politike.

Mesić: Jugoslavija nije bila totalitarna država

Počasni predsjednik SABA, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić ustvrdio je da Jugoslavija nije bila totalitarna država, već autoritarna. Kritizirao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog tvrdnje da je Jugoslavija bila iza željezne zavjese.

Ocijenio je da NDH nije bila ni nezavisna, ni država, ni Hrvatska, već, kako je rekao, kvislinška. Mesić smatra da reformom školstva i odgem djece treba zaustaviti revizionizam. „Bauk nacifašizma kruži Europom i u Hrvatskoj je našao svoje mjesto“, poručio je Mesić.

Pozvao je Vladu da ispravi legitimiran pozdrav „Za dom spremni“ u upotrebi HOS-a, jer je, po njegovu mišljenju, to pozdrav kojim su se služili notorni zločinci.

Keleminec: partizanski spomenik izgrađen na katoličkoj kapelici

Dvjestotinjak metara dalje predstavnici Autohtone – Hrvatske stranka prava (A-HSP) su uz transparent s natpisom “Krvavi Srb”, zastavama HOS-a i pozdravom “Za dom spremni!” održalo svoj skup.

Predsjednik stranke Dražen Keleminec u izjavi novinarima rekao je da danas desetu godinu prosvjeduju u Srbu kako „laž ne bi postala istina“. Ustanak u Srbu nazvao je četničkim zločinom, a sadašnje proslave četničkim dernekom. Pobrojivši hrvatske žrtve tih ustaničkih dana, naglasio je kako je „brdo na kojem je partizanski spomenik u stvari umjetno brdo, nastalo 1954. godine na katoličkoj kapelici koju su porušili i zatrpali. U Domovinskom ratu ovo je bio u velikosrpskoj agresiji okupirani kraj, dodao je Keleminec.

(I.A./Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Balkan

Srpski pulmolog opet ‘briljira’: ‘Sigurno sam imao koronu, dva dana sam imao temperaturu i proljev’

Objavljeno

na

Objavio

Gostujući u jednoj TV emisiji priznao je da je imao koronavirus i da nije bio u samoizolaciji jer je imao puno posla.

Pulmolog Branimir Nestorović, član kriznog stožera u Srbiji i doktor koji je rekao da je koronavirus ”najsmješniji virus u povijesti” pa slao žene u šoping u Italiju usred epidemije ponovno ‘briljira’.

Gostujući u jednoj TV emisiji priznao je da je imao koronavirus i da nije bio u samoizolaciji jer je imao puno posla.

‘Ja sam skoro siguran da sam imao koronu na samom početku jer sam dva dana imao temperaturu i proljev. Nisam bio u samoizolaciji jer nije bio trenutak za to, morao sam raditi. Meni je brzo prošlo, ali nisam nikog zarazio jer sam bio društveno odgovoran”, kazao je dr. Nestorović u emisiji.

Međutim, kada su ga novinari upitali je li moguće da je bio toliko neodgovoran da se nije pridržavao ničega što je tih dana preporučivano građanima (samoizolacija, testiranje…), Nestorović je ustvrdio da se nije ponašao neodgovorno ni prema sebi ni prema ljudima iz svoje okoline.

”U jednom trenutku sam zaista pomislio da je moguće da sam pokupio virus, ali nisam imao klasične tegobe. Jeo sam svinjetinu, nisam izgubio osjet mirisa, što je prvi simptom korone. Mi smo tada imali brojne sastanke u Vladi, gdje sam se sretao s ljudima. Njih sedam-osam se razboljelo, čak i kuharica u kantini. U to vrijeme me je uhvatila neka malaksalost pa sam odmah otišao kući. Da bih zaštitio ukućane, otišao sam iz stana i prešao u Obrenovac. Tri dana sam ležao, dva dana sam imao temperaturu, a napravio sam i brzi test, koji je bio negativan. Već sutradan sam bio na nogama”, ispričao je Nestorović, koji je tegobe imao krajem veljače.

On tvrdi i da je korona u Srbiji cirkulirala mnogo prije nego su otkrili prvog zaraženog.

”Ako je potvrđeno da je korona u Italiji bila prisutna još 27. prosinca, znači odmah poslije katoličkog Božića, kada mnogi naši ljudi dolaze u Srbiju za praznike, nema šanse da već od siječnja virus nije cirkulirao i našom zemljom. Sjećam se da sam pred prvi krizni stožer pregledao dečka za kojeg sam sada siguran da je imao koronu jer je imao sve simptome. I on je kašljao prema meni, ali srećom imam jak imunitet”, kazao je Nestorović.

Otkrio je da je sebe svakog jutra provjeravao mirišući lavandu s obzirom na to da je gubitak mirisa prvi simptom virusa, prenosi RTL.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gluposti

Krešo Beljak napao HRT zbog mise zadušnice za bleiburške žrtve

Objavljeno

na

Objavio

“Za ovo plaćamo obaveznu HRT pretplatu. Pardon, pristojbu. A 9.5., kad cijeli civlizirani svijet slavi pobjedu, nije bilo praktički ništa na tu temu. Osim da su partizani tih dana “preplavili” Zagreb. Dan žalosti. Sramota.”, ustvrdio je HSS-ov Krešo Beljak na HRT-ovu najavu prijenosa mise zadušnice u sarajevskoj katedralnoj crkvi u povodu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i još dvije emisije posvećene Bleiburškoj tragediji, genocidnog pokolja hrvatskih vojnika i civila.

Time se Krešo Beljak pridružio bošnjačkoj hajci na misu zadušnicu kojom se javnosti odvraća pozornost od korupcije i kriminala SDA-ove vlasti u BiH, piše narod.hr

Inače, početak svibnja 1945. godine i kraj II. svjetskog rata za mnoge europske narode zaista je značio slobodu padom nacionalsocijalizma, međutim za brojne narode koji su pali pod novi teror i diktaturu totalitarne ideologije komunizma značio je novo ropstvo.

Na to su upozorili zajedničkom izjavom o 75. godina od kraja II. svjetskog rata sljedeće države članice EU-a: Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka. Među njima, na žalost, nema Hrvatske, piše narod.hr

Izjava je potpisana zajednički s Državnim tajništvom SAD-a.

Osmoga svibnja 1945. poražen je nacionalsocijalizam Adolfa Hitlera. Diljem Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, u znak sjećanja na završetak Drugoga svjetskog rata u Europi 1945. i početak stvaranja današnje Europske unije pet godina poslije.

Međutim, ideološki sljedbenici komunističkog totalitarizma i dalje brane pokolje Titovih partizana.

“Hrvatski narod ne može slaviti nikakvu pobjedu na ‘Dan Europe’. Istinska pobjeda i konačan slom jugoslavenskog ‘nacional – socijalizma’ dogodio se tek petog kolovoza 1995. godine, 50 godina nakon potpisivanja ‘Schumanove deklaracije’ slomom jugoslavenske državne zajednice, i to je datum koji hrvatski narod istinski može slaviti kao svoj dan pobjede”, upozorio je nedavno Doc. dr. sc. Ivica Granić.

Plenković: Trezvenim pogledom na traume iz prošlosti izgraditi tolerantno društvo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari