Pratite nas

Gluposti

Mesić: ‘Jugoslavija nije bila totalitarna država’

Objavljeno

na

Politički suprotstavljeni skupovi – jedan u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Općine Gračac kojim je obilježena obljetnica partizanskog ustanka naroda Like i kontraskup, iza policijskih barikada, Autohtone Hrvatske stranka prava – održani  su u subotu u Donjem Srbu u općini Gračac.

Skupovi su održani uz policijsko osiguranje i bez većih izgreda, a glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin izjavila je kako nije bilo privođenja ni remećenja javnoga reda i mira.

Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Boris Milošević poručio je onima koji umanjuju značenje ovog okupljanja i ometaju ga „da se danas slavi samo ustanak naroda Hrvatske“, koji je bio zajednički ustanak Hrvata i Srba te da su zlonamjerni oni koji ga nazivaju zločinačkim i četničkim skupom, usmjerenim na rušenje hrvatske države“.

Milošević: danas slavimo ustanak naroda Hrvatske

„Antifašizam i ZAVNOH upisani su u Ustav RH upravo na temelju borbe ustanika iz 1941. godine, no ne treba taj ustanak romantizirati, idealizirati jer je imao nevine žrtve i to treba javno reći,” rekao je Milošević dodavši kako one ne mogu osporiti pravednost i legitimitet ustanka te pravednost njihove borbe.

Milošević je pozvao da se zapamte riječi iz prvoga glasila „Srpske riječi“, na čijoj je naslovnici 1943. godine pisalo „Mi Srbi se borimo za slobodu Hrvatske i Hrvata, jer ne mogu Srbi biti slobodni, ako i Hrvati nisu slobodni“.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin založio se za to da se stane na kraj reviziji povijesti, jer se budućnost mora i može graditi samo u zajedništvu zasnovanom na stvaranju uvjeta za bolji život svih, u slobodi, ravnopravnosti i jednakosti.

Skup je pozdravio partizanskim pozdravom: „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“

U ime Antifašističke lige Zoran Pusić ustvrdio je da je doprinos antifašizma najznačajniji u stvorenim vrijednostima kao što su sloboda, jednakost i ravnopravno zajedništvo među ljudima. “To zvuči tako samorazumljivo, a teško se ostvaruje“, rekao je i dodao kako osuđuje “reviziju povijesti i obranu zloćudnoga ustaštva koji je u zakonima, praksi i u pozdravima bio kopija nacizma“.

Pupovac:hrvatski narod ne može biti slobodan ukoliko Srbi nemaju isti osjećaj slobode

Saborski zastupnik Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdio je kako su strahote “tzv. Nezavisne Države Hrvatske od travnja do srpnja 1941., te masovna ubojstava Srba, Židova, Roma i neistomišljenika” rezultirale partizanskim ustankom u Srbu, pod vodstvom Komunističke partije.

Istaknuo je da su ustanici, dok se partizanski pokret nije institucionaizirao, pokazali i ružno lice te počinili i zločine. Pozvao je na minutu šutnje za sve žrtve, nedužne Srbe i nedužne Hrvate.

U ustanku su bili i Hrvati i Srbi pa je antifašistička borba nosila oznake jednakosti, slobode, pravednosti, ustvrdio je dodavši kako je zato neophodno da u Hrvatskoj zavlada duh koji proizlazi iz duha antifašizma, uz kojeg će biti jasno da hrvatski narod ne može biti u cijelosti i potpuno slobodan ukoliko Srbi u Hrvatskoj nemaju isti osjećaj slobode.

“Hrvatski narod ne može biti jednakopravan i jednak s drugim narodima ukoliko će u svojoj zemlji imati narod koji neće biti jednak i jednakopravan s ostalima”, poručio je Pupovac.

Zahvalio se zastupnici Die Linke-a u Bundestagu Martine Renner na tomu što je došla na proslavu. Ocijenio je kako je pobjeda antifašističke koalicije omogućila mir, stabilnost i napredak Europe te ocijenio da „baštinici ove ustaničke i slobodarske tradicije imaju punu odgovornost poručiti iz Srba da bi daljnje negiranje antifašizma za Hrvatsku i Europu te svaku drugu zemlju moglo odvesti u katastrofu“.

Martine Renner je u svom govoru rekla da kao njemačka antifašistica, kao potimak počinitelja, osjeća na ovakvim mjestima „uniženost pred povijesnim zaslugama borbenoga otpora i pobjede nad brutalnom fašističkom okupacijom“. Upravo su partizanke i partizani vojnim uspjesima omogućili AVNOJ, a savezničkoj strani da prizna krovnu partizansku organizaciju Avnoj kao punopravnoga predstavnika okupirane Jugoslavije.

„Osim pobjede nad fašizmom oni su bili ti koji su postavili temelje jednoga socijalističkog eksperimenta, čiji su uspjesi i porazi važni sve do danas kao doprinos kolektivnom iskustvu lijevih politika“, rekla je Renner i dodala kako svojim političkim djelovanjem u duhu internacionalne solidarnosri nastoji unaprijediti lijeve politike.

Mesić: Jugoslavija nije bila totalitarna država

Počasni predsjednik SABA, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić ustvrdio je da Jugoslavija nije bila totalitarna država, već autoritarna. Kritizirao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog tvrdnje da je Jugoslavija bila iza željezne zavjese.

Ocijenio je da NDH nije bila ni nezavisna, ni država, ni Hrvatska, već, kako je rekao, kvislinška. Mesić smatra da reformom školstva i odgem djece treba zaustaviti revizionizam. „Bauk nacifašizma kruži Europom i u Hrvatskoj je našao svoje mjesto“, poručio je Mesić.

Pozvao je Vladu da ispravi legitimiran pozdrav „Za dom spremni“ u upotrebi HOS-a, jer je, po njegovu mišljenju, to pozdrav kojim su se služili notorni zločinci.

Keleminec: partizanski spomenik izgrađen na katoličkoj kapelici

Dvjestotinjak metara dalje predstavnici Autohtone – Hrvatske stranka prava (A-HSP) su uz transparent s natpisom “Krvavi Srb”, zastavama HOS-a i pozdravom “Za dom spremni!” održalo svoj skup.

Predsjednik stranke Dražen Keleminec u izjavi novinarima rekao je da danas desetu godinu prosvjeduju u Srbu kako „laž ne bi postala istina“. Ustanak u Srbu nazvao je četničkim zločinom, a sadašnje proslave četničkim dernekom. Pobrojivši hrvatske žrtve tih ustaničkih dana, naglasio je kako je „brdo na kojem je partizanski spomenik u stvari umjetno brdo, nastalo 1954. godine na katoličkoj kapelici koju su porušili i zatrpali. U Domovinskom ratu ovo je bio u velikosrpskoj agresiji okupirani kraj, dodao je Keleminec.

(I.A./Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegović – SDA neće pristati na formiranje vlasti u FBiH uz ucjenu HDZ-a BiH

Objavljeno

na

Objavio

Kada je u pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Agenciju Anadolija naglašava da one moraju polaziti od presuda Suda za ljudska prava po apelacijama Sejdić-Finci, Zornić, Pilav…

“To smo obvezni uraditi s obzirom na mišljenje koje smo dobili od EU. Tu dileme nikakve nema. Pokušavalo se paralelno s tim u isto vrijeme izaći nekim hrvatskim zahtjevima pa je bilo nekih rješenja koja su oba respektirala od Fuleovog modela ili Travanjskog paketa. Nažalost, u odbijanju tih rješenja su sudjelovali i hrvatskih predstavnici. Tako je Božo Ljubić odbio Travanjski paket, a Dragan Čović Fuleov model. Nikada mi nismo pristali, niti ćemo pristati na izborne jedinice koje će uskratiti pravo ljudima da glasaju iz svakog dijela Bosne i Hercegovine za svakog kandidata”, kaže Izetbegović.

Navodi da je to, osiguravanje kandidature i glasovanja svima, princip koji će se morati ispoštovati, uz paralelno rješavanje presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga.

“Što podrazumijeva A, B… HDZ-a BiH ne znam precizno. To je neka priča od prije godinu dana koja je bila u javnosti koja je neprecizna. Eventualno se može razmišljati o nekom indirektnom izboru. Ali, nešto što će stvoriti izborne jedinice gdje će se uskratiti pravo nekome da se kandidira ili da glasa za koga god hoće, takva stvar se sigurno dogoditi neće”, jasan je Izetbegović.

Ističe kako SDA neće pristati na formiranje vlasti u FBiH uz ucjenu HDZ-a BiH da se prije toga mora izmijeniti Izborni zakon BiH.

“Naravno da nećemo na to pristati. To je stvar koja se pokušava riješiti 14 godina i neće se sigurno u narednih 14 dana riješiti. Nadam se da će se HDZ BiH tu postaviti elastičnije, da neće ići ovako rigidno. Jer, praviti okove jednom narodu koji je trostruko ili četverostruko brojniji, praviti mu blokade po meni nije dobra stvar. Mislim da tu treba ići na relaksaciju odnosa. Pa i ovaj ‘slučaj Komšić’ kako ga zovu Hrvati možda se ne bi dogodio da je bilo drugačije politike HDZ-a BiH i osobno Dragana Čovića”, kaže Izetbegović.

Čak i poslije ovih izbora, navodi Izetbegović, se takva politika nastavlja.

“Bliži su Miloradu Dodiku unatoč tome što svi znamo što on radi i kako se ponaša. Vidjeli smo Čovića 9. siječnja u Banja Luci, a nismo ga vidjeli 11. srpnja u Srebrenici. Nismo ga vidjeli na proslavi Bajrama, a mi odemo redovito na proslave Božića kardinalu. Mislim da ni on, Čović, ne stvara uvjete da se izađe malo konkretnije, malo hrabrije u susret onome što Hrvati traže. Ako se budu okovi stavljali na ruke najbrojnijeg naroda u BiH, ako mu se ne bude dalo da dođe do onoga što je izglasao na izborima, onda će se i taj narod organizirati na način da te blokade u budućim ciklusima sigurno razbije, da ih ukloni”, poručio je Izetbegović.

Izostankom imenovanja izaslanstva BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Parlamentarnoj skupštini OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija Izetbegović smatra da jeste narušen kredibilitet BiH.

“Ali da je nešto ozbiljno narušen to ne bih baš prihvatio da se tako kaže. Za čitavo stanje u BiH, za jedno usporavanje svega posljednjih desetak godina i za ovu krizu koja sada dobiva zamah je kriv Milorad Dodik. On se trudi već podugo da nama ne ide, da smo mi zemlja bez perspektive, da mi ne možemo zajedno. A, onda kada mu to uspije u velikoj mjeri onda kaže, vidite da nam ne ide, vidite da smo u krizi. A on proizvodi te stvari da bi dokazao da smo jedna nemoguća misija i da bi nametnuo eventualno entitet RS kao suvereni dio BiH kako on to kaže, vidljivi dio BiH koji pomalo samostalno neke stvari radi. Dakle, definitivno jedno ime je odgovorno – Milorad Dodik koji koristi neke te energije koje su nam preostale, instrumente rata, ne dozvoljava da se stvari smire, da ti talozi padnu nego ih uvijek nanovo uzburka. Uvijek nanovo vrati neke negativne emocije. I ako dođe do nekih težih kriza sigurno će se moći reći da ih je on osobno proizveo”, kaže Izetbegović.

O prioritetima rada i djelovanja institucija BiH nakon uspostave vlasti Izetbegović kao prioritete jasno definira europski put, NATO put, obnovu ekonomije, učvršćivanje vladavine prava, borbu protiv korupcije…

“To je sve ono što smo stavili u sporazum – europski put, NATO put, obnova ekonomije, učvršćivanje vladavine prava, borba protiv korupcije, protiv organiziranog kriminala, podrška povratnicima. Definitivno to bi bilo to. To je definirano, to je potpisano samo što se naravno, na Balkanu događaju stvari da se to potpiše pa da se poslije ne uradi. Ali, ako uradimo dobar dio onoga što smo potpisali, opet će to biti jedan snažan pomak naprijed. Imamo jedan zamah kada je u pitanju ekonomija, povećanje u oblasti turizma, industrijska proizvodnja, izvoz… Te trendove imamo. Izgradnja infrastrukture je to treba biti dodatno pojačano”, kazao je Izetbegović, prenosi HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gluposti

Bakir Izetbegović: Nadam se da će Čović odustati od Izbornog zakona, kao uvjeta…

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, gostujući na Dnevniku 2 Federalne televizije, kazao da se još uvijek nada da će biti postignut kompromis po pitanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), a na bazi potpisanih Principa za formiranje vlasti, u kojima se navodi da će se poštivati Ustav BiH, ranije donesene odluke, zakoni i strategije.

– Nikakav drugi plan u odnosu na ranije zakone i strategije ne može biti napravljen nego ANP. Sadržaj ANP-a može biti pitanje dogovora jer srpska strana insistira uporno da BiH, barem što se Srba tiče, ne može napredovati ka NATO-u niti postati članica prije Srbije i ako to ne uradi Srbija i da ne može ići brže od Srbije po tom pitanju – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da Srbija u ovom trenutku ima intenzivniju suradnju s NATO-om u odnosu na BiH, a da se dalji odnos BiH i NATO-a može odvijati samo u okviru MAP-a. S obzirom da je za sljedeći tjedan zakazana sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj je predviđena i rasprava o ANP-u, Izetbegović je kazao da konačna verzija tog dokumenta još nije napravljena.

– Danas je trebao biti sastanak, ali, koliko sam čuo, gospodin Dodik se naljutio na jedan intervju koji je dao gospodin Matthew Palmer, gdje se spominjala crna lista i gospodin Dodik i odlučio je u zadnji čas povuži svog predstavnika. Danas je u Predsjedništvu BiH trebao biti sastanak na kojim bi se radilo na tome da se napravi jedan ANP gdje bi vojni dio bio minimalan, vjerojatno i koordiniran s onim što traži srpska strana, a težište bi bilo na civilnom dijelu i to bi bio taj kompromis. Tu bi svi dobili nešto od onoga što su tražili po pitanju suradnje sa NATO-om – pojasnio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je predložio i pomjeranje sjednice Predsjedništva BiH da ne bi došlo do, kako je kazao, zakucavanja stavova te da se ostavi mogućnost predstavnicima međunarodne zajednice koji posreduju u pregovorima da pokušaju pomoći u postizanju sporazuma.
Također je dodao da ne vidi drugi izlaz iz postojeće situacije osim slanja reduciranog ANP-a u Bruxelles.

– Gospodin Dodik zna zastupati jake stavove pa ih zatim promijeniti. Ne bi bilo prvi put da ga te ljutnje prođu i da krene u pravom smjeru. Kriza o kojoj on govori i ono s čime prijeti će sve pogoditi pa i njega, a naročito ljude u RS-u. To im nikako ne treba. To možda ovako dobro zvuči za nekoga, da se tako priprijeti, ali ako se zaista u to krene, onda to pogađa sve, a zna se tko će biti krivac – poručio je Izetbegović.

Ukoliko ne bude postignut kompromis, Izetbegović je kazao da bez ANP-a SDA neće podržati Zorana Tegeltiju (SNSD) za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. Na upit o kritikama oporbe na račun sadržaja Principa za formiranje vlasti, predsjednik SDA je izjavio kako je žalosno da se govori da je nepoznat sadržaj sporazuma koji je zapravo javni dokument.

– Inače, nažalost, naši ljudi, pa i analitičari politički, ne čitaju dovoljno. Treba pročitati sporazum, kao što su svojevremeno trebali pročitati Travanjski paket pa ga ne srušiti, ne poletjeti onako kako im neki lider kaže šta je sadržaj, nego vjerovati svojim očima. To je sporazum koji se poziva na Ustav, teritorijalni integritet, međunarodne zakone. Naprimjer, na međunarodne zakone u odnosima prema Srbiji i Hrvatskoj, na UNCLOS. Po ovome što je potpisao gospodin Čović, ne može Hrvatska graditi Pelješki most. Poziva se na Ustav BiH, na izvršenje presuda domaćih i međunarodnih sudova, na Konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, na Izvještaj EU-a koji definitivno od etničkog vuče stvari prema građanskom principu i koji definitivno uspostavlja supremaciju države nad entitetima. Opozicija mora nešto kazati, reći da nešto nije dobro, ali bi građani trebali protrljati naočale pa pročitati. To je, ustvari, jedan dobar sporazum i gdje je tu argument za one koji tvrde nije dobar? To što su ga prihvatili Dodik i Čović. Na takav način se rušio Travanjski paket – objasnio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da imenovanje Bisere Turković za ministricu vanjskih poslova BiH nije konačna odluka, s obzirom da je treba potvrditi Predsjedništvo stranke.

– Gospodin Zvizdić je, nažalost, to odbio. Mislim da je on bio najbolje rješenje, ali čovjek ima svoje privatne planove i mislim da će to biti gospođa Turković – dodao je Izetbegović.

Kada je federalna razina vlasti u pitanju, on je pojasnio da će taj proces ići paralelno s formiranjem Vijeća ministara BiH.

– Gospodin Čović kaže da ne treba nikakve uvjete postavljati i onda on postavi jedan nemogući uvjet s tim Izbornim zakonom. To neće moći biti uvjet i ja se nadam da će gospodin Čović odustati od toga – pojasnio je predsjednik SDA.

Prokomentirao je Izetbegović i zahtjev Inspektorata RS-a za poništenje diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića.

– OSA sasvim sigurno radi dobar posao. Svakodnevno imamo neke vijesti koje svjedoče o rezultatima OSA-e i imamo jedan rastući otpor naspram OSA-e i naspram njenog direktora, naročito u RS-u. Ja mislim da je rođen u RS-u, da bi mu, što kažu, poništili i rodni list. Sprema se reimenovanje, a oni su već unaprijed rekli da nisu za jednog uspješnog direktora i mislim da je tu politika umiješala svoje prste – zaključio je Izetbegović, prenosi HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari