Connect with us

Gluposti

Mesić opet tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava

Published

on

Stjepan Mesić pokrenuo je već drugi postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava.

Informaciju koju je objavio Telegram potvrdio nam je Mesićev odvjetnik Čedo Prodanović, a također je i Europski sud u Strasbourgu na svojim je stranicama objavio priopćenje.

Riječ je o slučaju iz 2011. godine kad je Stjepan Mesić na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu proglašen krivim za klevetanje francuskog odvjetnika Ivana Jurašinovića.

Jurašinović je čekao da Mesića prestane štititi predsjednički imunitet i, čim su se stvorili uvjeti, podnio je tužbu kojom je od njega tražio i dobio naknadu štete u iznosu od 70.000 kuna. Mesić je morao podmiriti i sudske troškove u iznosu od pet i pol tisuća kuna.

Suđenje je ponavljano jer je zagrebački Županijski sud ukinuo prvu presudu suca Nikole Raguža iz 2008., no isti sudac je tri godine poslije ponovno donio istu odluku.

Odštetu francuskom odvjetniku hrvatskog podrijetla sudac je dosudio zbog Mesićeve izjave iz 2006., kad je Jurašinoviću javno poručio kako bi bilo najbolje da posjeti Vrapče jer tamo mogu pružiti takvim ljudima efikasnu pomoć.

“To je sjajna prilika, neće ga puno koštati, a naši liječnici su poznati po efikasnosti”, kazao je tada Mesić. Francuski odvjetnik je, pak, tijekom postupka rekao da ga je Mesićeva izjava uvrijedila jer je u Vrapču psihijatrijska bolnica te da mu je ozbiljno narušila ugled u Francuskoj i obilježila ga kao ludog odvjetnika.

Spor između Mesića i Jurašinovića izbio je nakon što je odvjetnik u Francuskoj, u ime Marina Tomulića, podnio kaznenu prijavu protiv Marka Nikolića zbog pokušaja ubojstva. U njoj je naveo da je Mesić “svojevrstan politički patron naručitelja ubojstva Hrvoja Petrača”.

Mesić je nakon toga novinarima dao spornu izjavu za koju njegov odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da je vrijednosni sud koji je predstavljao Mesićevu reakciju na nebulozne optužbe na njegov račun.

Nezadovoljan odlukom suda prema kojoj je morao platiti odštetu Jurašinoviću, Mesić je podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava. U njoj tvrdi da mu je presudom povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja koju jamči članak 10. Konvencije. Tužba je podnesena u travnju prošle godine, a Sud za ljudska prava sad je zatražio očitovanja od nadležnih organa Republike Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

– U nastavku procedure očekuje se očitovanje hrvatskih vlasti na konkretna pitanja suda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari