Pratite nas

Pregled

ISELJAVA LI SE USKORO MESIĆ IZ UREDA?

Objavljeno

na

Ustavni sud održao je prvu raspravu o zahtjevu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji se i dalje koristi uredom u Grškovićevoj ulici u Zagrebu.

Mesić je prije četiri mjeseca, izmjenama Zakona o pravima bivših predsjednika  izgubio pravo na ured. Ustavnom tužbom osporava valjanost zakonskih izmjena, a poziv Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom o primopredaji ureda, tvrdi, još nije zaprimio.

Je li zakon kojim ga se pokušava iseliti protuustavan, konačnu će odluku donijeti 13 sudaca Ustavnog suda. Čini se vrlo brzo, jer su dobili i posljednji dokument koji im je trebao – Vladino mišljenje o izmjenama zakona, piše HRT

Bivši predsjednik je naveo svoje razloge zašto je protuustavan, a Vlada je dala svoje mišljenje zašto smatra da nije protuustavan. I evo sad Ustavni sud treba donijeti odluku, objasnio je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda.

I prije te odluke pravne je korake pokrenuo Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Mesiću su prije tjedan dana poslali i službeni zahtjev za primopredaju zgrade u Grškovićevoj.

Očekivali smo da će bivši predsjednik Mesić sam napustiti zgradu, međutim zbog te tužbe, pretpostavljam da je odbio iseliti se do našeg dopisa, a odgovor na dopis još nismo dobili, kaže Tomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Mesić tvrdi da dopis još nije zaprimio, ali ističe da mu je mjerodavna isključivo odluka Ustavnog suda. Za to vrijeme i dalje putuje na skupove i konferencije, troškove plaćaju organizatori, a on, tvrdi, lobira za hrvatske poduzetnike.

Neovisno o odluci Ustavnog suda, u DUUDI-ju već kuju planove o podizanju vrijednosti rezidencijalnih zgrada koje su dobili u povrat. Među njima i one u koju se svojedobno trebala preseliti aktualna predsjednica.

Ured bivšeg predsjednika godišnje je trošio oko 800 tisuća kuna. Ako ga izgubi, i dalje će mu ostati osobna zaštita na koju ima pravo odlukom MUP-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kako razvijenim zemljama reći: Nemojte privlačiti ljude iz Hrvatske, mi gubimo radnu snagu

Objavljeno

na

Objavio

Nova Europska komisija istaknula je negativne demografske trendove kao jedan od ključnih problema Europe. Ima li Europska unija demografsku politiku? Slijedi li Hrvatska samo demografske trendove i zašto mjere demografske politike ne zaustavljaju iseljavanje u emisiji Intervju tjedna odgovarao je demograf Anđelko Akrap.

Nismo čuli ni za kakve mjere koje bi se provodile na razini EU-a. Predsjednica Komisije rekla je: ‘Gospođa Šuica zna probleme’ i ništa više. Ne sumnjam u dobre namjere EK, ali radi se o dugoročnim politikama i ona treba biti nadnacionalna, što u ovom trenutku nie moguće, kazao je Akrap. Smatra kako svaka država EU mora imati drugačiju strategiju, a kao usporedbu naveo je probleme Zagreba i probleme Like.

“Moćni uvijek žele ostati moćni”

Kako razvijenim zemljama reći: ‘Nemojte privlačiti ljude iz Hrvatske, mi gubimo radnu snagu i postat ćemo neodrživi neodrživi. Odakle ćemo mi tu radnu snagu privući ili možda možemo pripremati za vas radnu snagu’.

Razvijene zemlje mogu puno toga učiniti. Zašto ne investiraju u područja iz kojih se iseljava. Moćni uvijek žele ostati moćni. Takva je politika unutar EU-a. Neće nikad protiv sebe raditi. Nisam tu da osuđujem nego da naglasim da Hrvatska mora sama rješavati svoje probleme, uz pomoć EU-a, kazao je Akrap.

“Veliki problem su rad na određeno vrijeme i veličina plaće”

Naglasio je kako Francuska ima gotovo na razini obnavljanja stanovništva broj rađanja, a Češka bilježi porast broja živorođenih. Mađarska, Slovačka, Češka – te zemlje ulažu, naglasio je Akrap dodajući kako ovo nije stvar jedne Vlade. Smatra da će demografske mjere dati rezultata samo uz dobru ekonomsku politiku.

Mlade najviše muči, dodao je – rad na određeno vrijeme, jer ne mogu riješiti egzsitencijalne probleme i stambeno pitanje. Po broju mladih koji rade na određeno vrijeme smo među vodećima u Europi. Grade se stanovi u praznoj Slavoniji, a nema stanova tamo gdje se radi, poručio je. Upozorio je i na problem visine plaća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marijana Petir: Podržat ću Kolindu zbog demografske politike i borbe za neradnu nedjelju

Objavljeno

na

Objavio

Nacional.hr je u Europskom parlamentu u Bruxellesu razgovarao s Marijanom Petir, europarlamentarkom u bivšem 8. sazivu. Ona je u Bruxelles došla na poziv organizacije Europskog molitvenog doručka a održala je i niz bilateralnih sastanaka s čelnicima Odbora za poljoprivredu, i drugim zastupnicima i organizacijama.

Lista Marijane Petir na europskim izborima dobila je gotovo 50 tisuća glasova. Petir je za Nacional najavila da će, kada predsjednička kampanja službeno počne, podršku dati aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Kaže da je Grabar-Kitarović prepoznala najveći problem Hrvatske, lošu demografsku sliku te da je demografiju i traženje rješenja za populacijske mjere uspjela nametnuti kao glavne političke teme.

Ona tvrdi da je na međunarodnom planu Grabar-Kitarović napravila veliki iskorak i da danas gotovo ne postoji nitko na svijetu tko ne zna za Hrvatsku.

Osim navedenog Petir je još izjavila: ‘Posebno sam zadovoljna što je aktualna predsjednica podržala inicijativu o uvođenju slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena.”

Marijana Petir planira izaći na parlamentarne izbore iduće godine.

Još ne otkriva o kojim se točno modelima i strategijama radi, ali naglašava da svakako ostaje u politici.

Kritički je govorila o svojoj bivšoj stranci HSS. O tomu je izjavila: “Ta stranka više ni na koji način ne brani interese poljoprivrednika i razvoja hrvatskog sela. Njen predsjednik Krešo Beljak bavi se temama koje su u njegovom uskom interesu i koje služe njegovoj osobnoj promociji, on nema nikakav osjećaj za poljoprivrednike, hrvatsko selo i hrvatski narod”.

 

Dobro, a što je radila svih ovih 5 godina?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari