Pratite nas

Nebuloze

Mesić u beogradskim medijima: Odluka o izostanku Zorana Milanovića sa summita u Beogradu nikome ne koristi

Objavljeno

na

Stjepan Mesić ocijenio je u beogradskom tisku da je ponašanje haaškog optuženika Vojislava Šešelja poslužilo i u Srbiji i u Hrvatskoj za “pokazivanje mišića” i narušilo odnose dviju država, naglasivši da odluka o izostanku hrvatskog premijera Zorana Milanovića sa summita u Beogradu 16. prosinca nikome ne koristi.

mesic_loncar

Mesić je za beogradski list “Danas” ocijenio da argumenti srpske strane o krivici i odgovornosti Haaškog tribunala (ICTY) ne opravdavaju šutnju službenog Beograda vezano uz poruke koje nakon dolaska iz Haaga šalje vođa Srpske radikalne stranke.

“Da se srpska vlast distancirala od Vojislava Šešelja, priča oko njega ne bi postala poligon za pokazivanje mišića u Hrvatskoj”, ocijenio je Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik rekao je u intervjuu da je Šešeljeva “politička snaga marginalna”, te da riječ o “neuravnoteženom čovjeku, ali ne do te mjere da ne bi bio svjestan onoga što govori i bio odgovoran za to”, a te ocjene, ističe Mesić, vrijede za “Šešelja danas, jednako kao i za Šešelja iz vremena ratova u kojima se raspala Jugoslavija”.

Sve to ne opravdava šutnju službenog Beograda, koja je nekima dobro došla da na tome dovedu u pitanje bilateralne odnose Zagreb-Beograd i cijeli koncept regionalne suradnje, naglasio je Mesić, sugerirajući da Šešeljeve istupe, koliko god on bio politički marginalac, treba osuditi i od njih se distancirati.

“Da je to učinio službeni Beograd, uvjeren sam da ni Europski parlament ne bi vidio nikakve potrebe da se oglašava”, rekao je Mesić za “Danas”.

Bivši hrvatski predsjednik je suglasan s argumentima srbijanske strane da su prave adrese na koje se treba obratiti vezani uz puštanje Šešelja na privremenu slobodu Haaški sud “jer godinama odugovlači sa suđenjem i presudom” te tužiteljstvo, koje se “iz posve nerazumljivih razloga” nije žalilo na odluku ICTY o puštanju Šešelja na slobodu. No, po Mesićevoj ocjeni, srpske vlasti su se već i prije dolaska Šešelja u Beograd trebale kratko i jasno, unaprijed od njega distancirati.

Komentirajući odluku hrvatskog premijera da ne dođe na srpsko-kineski summit na koji su pozvana 16-orica šefova vlada srednje i istočne Europe 16. prosinca u Beogradu, Mesić je istaknuo da to “ne koristi nikome”.

“Jedini koji u svemu tome uživa, reći ću još jednom, upravo je Šešelj. Postigao je ono što je uvijek i želio i na čemu je radio – zatrovao je, ponovno, odnose između Hrvatske i Srbije i izvukao na površinu negativne emocije koje nikome ne koriste”, ocijenio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za list “Danas”.

R.H.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari