Connect with us

Gluposti

Mesić: U Hrvatskom saboru više nema nekih političkih strašila

Objavljeno

on

foto HINA

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Donjem Srbu je u nedjelju, kod spomenika “Ustanak naroda Like i Korduna”, obilježen je tzv ‘dan ustanka u Srbu’.

Zbog protuepidemijskih mjera nazočilo je desetak puta manje nego prethodnih godina, dok je na cesti podno spomenika dvadesetak pripadnika Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) održalo ‘kontraskup’ sa zahtjevom da se obilježavanje takvih obljetnica zabrani.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u Donjem Srbu rekao je u nedjelju da se danas slavi “ustanak protiv okupatora i onih koji uz su uz pomoć okupatora i tzv. NDH uveli teror”,  te da je “narodnooslobodilačka borba uspjela zbog jedinstva partizana pod vodstvom komunista”.

One koji “ne priznaju povijesnu istinu” nazvao je “političkim strašilima koji pokušavaju gubitnike iz II. Svjetskog rata pretvoriti u pobjednike, a da to “ide na dušu onima u hrvatskoj Vladi koji se još nemaju snage tome oduprijeti”.

Ustvrdio je i da sada “u Hrvatskom saboru više nema nekih političkih strašila”, ali da “tek trebamo vidjeti hoće li sada biti dovoljno političkog otpora političkim strašilima”.

Na cesti podno spomenika, uz razgraničenje interventne policije, predstavnici A-HSP-a  sa svog su prosvjednog skupa tražili zabranu obilježavanja obljetnica “ustanka naroda Like i Korduna”, pri čemu su ustanike nazivali četnicima.

“U srpnju 1941. četnici su ušli u Brotnju, zaselak između Donjeg Lapca i Srba te su okrutno pobili sve članove šest hrvatskih obitelji Ivezić, ukupno njih 37, među kojima je bilo 12-ero djece u dobi od tri do 14 godina”, poručio je predsjednik te stranke Dražen Keleminec dodavši da su se zločini nad Hrvatima dogodili i u ostalim selima župe.

Milorad Pupovac čiji je SDSS kolicijski partner u Vladi, upitan hoće li sudjelovati na ovogodišnjem obilježavanju Oluje odgovorio je da će razmisliti. “Razmislit ćemo ovih dana što bi odlazak predstavnika SDSS-a značio za odlazak na obilježavanje Dana pobjede i Vojno redarstvene akcije Oluje u Kninu, jer je to teško ratno nasljeđe s teškim traumama i na hrvatskoj i na srpskoj strani te “treba pronaći dobar način da se to prevlada”.

“O tome ćemo više reći narednih dana, pustite nas da razmislimo što znače svi ti pozivi za nas i za naše društvo i što bi trebalo napraviti da bi to donijelo nešto značajno danu obilježavanja Oluje i odnosa Hrvata i Srba, za odnose u Hrvatskoj općenito”, rekao je Pupovac. (H/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari