Pratite nas

Pregled

Mesić u NU2: ‘Nikad nisam pjevao ustaške pjesme, video je falsificiran, a vi neinformirani’

Objavljeno

na

“Jeste li dobro pročitali? Zbog obećanja ili davanja. Ne postoji da sam primio. Ja ću vam reći o čemu se radi. Jedan od tih lobista razgovara o dogovoru i kaže da pozna bivšeg premijera RH Franju Gregurića, a on je dobar s predsjednikom republike, a on ima utjecaj na jednog generala. Ja sam imao utjecaj na sve generale u vojnom vrhu, ali oni ne odlučuju o kupnji vozila.”, komentirao je Mesić papir iz finskog državnog tužilaštva.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u emisiji Aleksandra Stankovića ‘Nedjeljom u 2’ rekao da mu se Afera “Patria” smješta.

– To je jedna konstrukcija, još je Euklid rekao ako vas netko bez dokaza optuži, možete mu bez dokaza odgovoriti. Ja neću bez dokaza. Ja nisam osumnjičen, nisam optužen, mene nema u nikakvoj aferi u vezi Patrie. Kao što nema u Sloveniji predsjednika Danila Turka, koji je bio vrhovni zapoviednik slovenske vojske. Zna se točno kako je zakon regulirao nabavu za vojsku. Nabavu opreme, nabavu oružja. To sve radi ministarstvo obrane. A ministarstvo obrane spada u vladu. To ministarstvo raspisuje natječaj i taj natječaj je bio apsolutno korektan. Prije toga smo imali aferu kamioni gdje se tražila odgovornost za nekoga, pretpostavljalo se da su kupljeni nekavlitetni kamioni za višu cijenu. Ja sam intervenirao da se to istraži. Nisam spominjao nijedno ime. Što se tiče Patrie, sve je bilo transparentno. Na raspisane natječaje javila su se tri ponuđača, švicarska, američko-austrijska i partia. Ministar obrane je sastavio komisiju od vrhunskih stručnjaka koja je trebala na poligonu ispitati sve karakteristike oklopnih vozila,. Odmah su odustali švicarci, ali je svoj oklopnjak poslala austrijsko-američka firma i Patria. Komisija je utvrdila da je Patria bila najbolja u svim segmentima. Imali smo bolju cijenu i imali smo veći aranžman. Meni se čini, ako se dobro sjećam, čak toliko koliko je ugovoreno za Patrijina oklopna vozila, još toliko je dogovoreno za izvoz naših roba.

Na pitanje kakva je bila njegova uloga u aferi, rekao je: “Nikakva.” Objasnio je kako su kod njega ambasadori dolazili kako bi mu kao vrhovnom zapovjedniku prezentirali svoja vozila jer će, ako ih se kupi, ona biti u sastavu HV-a. No, tvrdi da nikome iz povjerenstva niti ministru nije ništa sugerirao.

– Danas ne znam tko je bio u povjerenstvu. Znam da su imenovali Vlatka Cvrtilu, mog savjetnika, koji je u to vrijeme bio u SAD-u – rekao je. Što se primanja Wolfanga Riedla i Waltera Wolfa tiče, rekao je da Wolfa nikad nije vidio, a za Riedla nije siguran je li bio za njega, ali ustvrdio kako se to može provjeriti na Pantovčaku.

 [vsw id=”HdRfxJcCorY” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

“Slovenski novinar nije mogao dobiti takvu informaciju”

Na Stankovićev upit je li ga kontaktirao DORH, rekao je da je nazvai Uskok jer se “htio informirati o čemu se radi”.

– Rekao sam da nisam sudjelovao i nemam nikakve veze s tim. Javljaju se isti oni koji me kritiziraju od moje pojave u politici. Nije bitno na koga mislim. Lako ih je prepoznati. U svakim novinamna imate nekog zaduženog za mene. Da se vratimo logici. Da li je moguće da netko iz inozemstva nazove našeg državnog odvjetnika telefonski i pita o stanju nekog spisa? Nemoguće je to dobiti od državnog odvjetnika na nižoj razini. Nemoguće je slovenskom novinaru dobiti takvu jednu informaciju.

Stanković mu je predočio dokument finskog državnog tužitelja koji u trećem stavku kaže da se diže optužnica zbog obećanja ili davanja mita Stjepanu Mesiću.

– Jeste li dobro pročitali? Zbog obećanja ili davanja. Ne postoji da sam primio. Ja ću vam reći o čemu se radi. Jedan od tih lobista razgovara o dogovoru i kaže da pozna bivšeg premijera RH Franju Gregurića, a on je dobar s predsjednikom republike, a on ima utjecaj na jednog generala. Ja sam imao utjecaj na sve generale u vojnom vrhu, ali oni ne odlučuju o kupnji vozila.

Je li s Gregurićem razgovarao o Patriji?

– Ne, niti sam razgovarao o tome s generalima.

Zašto misli da ga se nepravedno optužuje?

– Mislim da je to smišljeno, ne samo to, puno je afera koje mi prilijepe. Ja bih volio poslije ovoga da mi se netko od onih normalnih kritičara ispriča. Nema ih puno. Gjenero kaže da ja moram dokazati svoju nevinost, onda netko mora dokazati moju krivnju. Ja ću vam nešto reći. Samo mi je jednom u mom dugom životu bilo ponuđeno da primim mito i to dok sam bio predsjednik općine.

Mesić smatra da mu smještaji oni koji su nostalgični prema “poraženima iz Drugog svjetskog rata”.

– Mnogi su nostalgični prema NDH, nostalgični su prema tvorevini koja je bila agresor. Ja se zalažem za tekovine hrvatskog Ustava.

“Milanovićev privatni posjet nije problem”

Mesić je stao u obranu aktualne vlade rekavši kako im smještaju oni koji su proveli privatizacijsku pljačku, koju je nazvao pljačkom stoljeća. Na pitanje treba li Vladi rekonstrukcija, rekao je da joj treba konsolidacija putem tematskih sjednica.

O Milanoviću je rekao da građane ne znaima što premijer zna već što je zatekao, a što napravio. Nazvao ga je obrazovanim i hrabrim te rekao da bi sada trebao stati na loptu i izvršiti ono zbog čega su ga izabrali. Njegov privatni posjet Krku prokomentirao je da nije problem ako nema većeg troška. “Moramo objektivno gledati – ako ide u Zagreb, pa opet na Krk, veći je trošak.”

O Karamarku

Na upit kako se upoznao sa Tomislavom Karamarkom, odgovorio je:

– Formirao sam gradski odbor HDZ-a, ušao je u njega. Tu su počeli prvi naši kontakti. Onda je s njim kontaktirao Manolić, on je smatrao da je dobar organizator. Dobar je bio organizator, vodio je izbornu kampanju.

Uloga Karamarka u uhićenju Gotovine:

– Carla del Ponte spočitavala da nismo dovoljno transparentni u lociranju odbjeglog generala. To nam je prigovarano. Da bi nastavili naš put prema Europi i europeizaciji morali smo taj problem riješiti. Zaključili smo da se Gotovina ne nalazi na teritoriju RH, a to nam je dostavljala njegova služba – rekao je Mesić i dodao da je hrvatska tajna služba presrela razgovor između generala i njegove žene te utvrdila da se Gotovina nalazi u Španjolskoj.

“Nikad nisam pjevao ustaške pjesme”

O govoru o NDH koji je kružio Youtubeom rekao je da je falsificiran, a Stankoviću da je neinformiran. Objasnio je da je mislio da su Hrvati “dvaput pobijedili” jer je prvi put nestala Kraljevina Jugoslavija. Na priloženom videu možete čuti kako je bivši predsjednik ustvrdio da je Hrvatska pobijedila 10. travnja.

 [vsw id=”egku0sLuqDE” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

– Pa nisu ustaše srušile Kraljevinu Jugoslaviju, nestala je voljom okupatora. A druga pobjeda je bila pobjeda NOB-a 1945. kad smo kraj rata dočekali na pobjedničkoj strani.

Tvrdi da nikad nije pjevao ustaške pjesme. O Titu je rekao:

– Tito je činio greške, ali najveći njegov uspjeh je da Jugoslavija nije bila unitarna država.

 dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

VIDEO! Bujica objavila snimku cijele komemoracije iz Lisinskog!

Objavljeno

na

Objavio

U specijalnom izdanju Bujice, u srijedu navečer na Z1 i partnerskim televizijama u Hrvatskoj i BiH, emitirana je snimka komemoracije za generala Slobodana Praljka.
Komemoracija je održana u ponedjeljak 11. prosinca, a Bujica donosi u cijelosti govore generala Stanka Sopte i Pave Miljavca, prof. dr. Miroslava Tuđmana, kao i upečatljive scenske nastupe Zlatka Viteza i Dragana Despota te ženskih klapa iz Mostara i Čapljine Narente i Drače.
U emisiji je puštena i propovijed vojnog ordinarija, biskupa Jure Bogdana sa mise zadušnice za generala Praljka, iz jarunske Crkve Sv. Mati Slobode.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Ruža Tomašić: Moramo se odreći komunističkog nasljeđa koje se propagira i u ovom domu

Objavljeno

na

Objavio

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu jučer se raspravljalo se o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u cijeloj Europskoj uniji.

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić istaknula je da nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi građani postali u potpunosti svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina nasljeđa. Isto moramo učiniti i s komunističkim nasljeđem koje se, nažalost, nerijetko slavi i propagira, pa i u ovom domu. No, da bismo građane mogli uspješno uputiti na sve prednosti demokracije, moramo i sami vjerovati u nju. Europska unija u posljednjih je 20 godina više puta pokazala da priznaje demokratske procese samo onda kad joj se sviđa ishod – rekla je Ruža Tomašić.

Pokušaj da se s europske razine mijenja nešto što nije prošlo kroz nacionalne parlamente također je izigravanje demokracije. Unatoč plemenitim namjerama, opasno je građanima slati poruku kako je u redu zaobilaziti procedure i nametati svoju volju bez demokratskog legitimiteta. To je, vjerovali ili ne, prvi korak prema novom totalitarizmu – dodala je.

Na kraju je istaknula činjenicu da je u ime komunističke ideologije živote izgubilo neusporedivo veći broj osoba nego u ime fašističke i nacističke ideologije te da smatra skandaloznim to da u navedenu raspravu nije uključen i komunizam, piše Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari