Connect with us

Gluposti

Mesić: Vlada može ukinuti registraciju, neka se HOS ponovno registrira bez pozdrava ‘ZDS’

Objavljeno

-

Na komemoraciju u Jasenovcu došao je i bivši predsjednik republike Stjepan Mesić, koji se u izjavi novinarima osvrnuo na HOS-ovu udrugu, ustvrdivši da je nelegalno registrirana jer su dokumenti za njezinu registraciju 90-ih godina završavali pozdravom “Za dom spremni”.

Nadam se da će proraditi svijest i savjest te da će se promijeniti kazneni zakon na kojem inzistira židovska zajednica, a prema kojem bi izricanje ‘za dom spremni’ te pisanje i ti simboli kažnjivi zakonom. HOS je bio stranačka vojna formacija HSP-a, a država može imati samo jednu vojsku.

Tuđman se plašio da može doći do sukoba, no do njega nije došlo jer je Boljkovac održao razgovor s predstavnicima HOS-a. Rekao im je da ne mogu imati svoju vojsku, pa su neki otišli kući, a neki su prešli u hrvatsku vojsku. Nakon rata imamo formiranje raznih udruga. Tako se formirala i udruga HOS. Je li službenik vidio da dokumenti završavaju pozdravom Za dom spremni? To je bilo ilegalno. Sada Vlada može reagirati i tražiti da se ukine ta registracija te da se registriraju ponovno ako žele bez tog pozdrava. I time je problem riješen.

Jedno je da se pojednostavi i ukine ta registracija, to je najjednostavnije. A drugo da se zaustavi ovo divljanje, ustašizacija, fašizacija, da se ukine i donese zakonska norma po kojoj će to biti kažnjivo. Po Ustavu je ‘Za dom spremni’ ionako nezakonit.

Upitan kako gleda na situaciju gdje premijer i predsjednik prekidaju suradnju, odgovorio je kako toga nema u niti jednoj zemlji. Građani su ih birali da obavljaju svoje funkcije. Oni moraju funkcionirati. Ne može se javiti neki nadobudni župan i reći mi ne primamo predsjednika države. Tko to njega pita? Ne može se reći ja sad ne bih htio to raditi.

Upitan za pomilovanje Perkovića i Mustača, odgovorio je kako u vrijeme njegova mandata zahtjeve za pomilovanjem sa svih aspekata razmatrala posebna komisija.

Plenković: Eventualno možemo povećati kazne za upotrebu pokliča ZDS

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari