Pratite nas

Kolumne

Mesiću, gdje su dolari koje si u Sydneyu spremio u džep?

Objavljeno

na

Iznošenjem neistina i porukom da se ne mogu i ne smiju izjednačavati svi totalitarizmi – fašizam i komunizam, a onda analogijom i njihove žrtve, Mesić je diskreditirao civilizacijske uzuse i demokratske norme koje jasno i nedvosmisleno osuđuju sve totalitarne režime.

Još do prije koji dan volio se kititi titulom doživotnog bivšeg predsjednika. A onda nakon što je najavljeno da će mu se ukinuti ured i poprilična financijska sredstva koja je trošio nerazvidno, Stipe Mesić je bombastično najavio da se vraća u aktivnu politiku.

[ad id=”93788″]

I vratio se onome što najbolje zna – iskrivljavanju povijesti, napadanju, laganju i skakanju samom sebi u usta. Tako je na jednoj od ovogodišnjih komemoracija u Jasenovcu obznanio da je „onaj koji govori kao ustaša – ustaša“. Doduše, Mesić prije nije tako mislio pa je 6. lipnja 1992., govoreći u hrvatskom klubu Punchbowl u Sydneyu u Australiji, kazao sljedeće:

“U Drugom svjetskom ratu, vidite, Hrvati su dva puta pobijedili i mi nemamo razloga se nikom ispričavati. Ovo što skroz traže od Hrvata … ajde idite kleknuti u Jasenovac, kleknite ovdje… Mi nemamo pred kim šta klečati! Mi smo dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. travnja kad su nam Sile osovine priznale Hrvatsku državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata, opet s pobjednicima, za pobjedničkim stolom.”

S vremenom se Mesić predomislio pa kada više u modi nije bilo desničarenje, odnosno kada  je otkrivena i javno objavljena snimka koja ga kompromitira, Mesić je poručio da je bio zaveden kada je to govorio i da on nije takvo što mislio.

Teško je s odmakom procijeniti koji je Mesić bio pravi. Onaj koji je slavio pobjedu 10. travnja ili onaj koji  govori u Jasenovcu, ali mu možemo povjerovati da je zbilja te 1992. u Australiji bio poprilično nekoncentriran. Toliko da se nije mogao sjetiti gdje je sto dvadeset tisuća dolara koje su australski Hrvati skupili za obranu Hrvatske. Na snimci se, naime, lijepo vidi kako omotnicu s pozamašnim dolarskim iznosom, a koja je donirana, Mesić stavlja u unutarnji džep svog sakoa. No taj iznos nikad nikome u Hrvatskoj nije predao. Donacija australskih Hrvata nigdje nije prikazana i nakon što je spremljena u Mesićev džep gubi joj se svaki trag.

Tolerantnom Mesiću u Jasenovcu su oduševljeno pljeskali i predstavnici Srpskog narodnog vijeća  zaboravljajući valjda kako je jednom prigodom Mesić njihovim sunarodnjacima poručio da kad napuste Hrvatsku ne će ponijeti ni blato koje su  donijeli na opancima. No u međuvremenu je Mesić evoluirao pa je od radikalnog ustašoida i netolerantnog političara postao demokratska vertikala. Dakako po mjerilima Georga Sorosa i njemu sličnih.

Naučio je Mesić, tako,  da se omotnice ne stavljaju u džep pred kamerama ali je zato rado pozivao kamere, pogotovo stranih televizijskih kuća, da snimaju povjerljive dokumente iz Ureda predsjednika. Javnost se u studenome 2000. godine mogla uvjeriti u to kada je emitiran prilog britanskog novinara Johna Cooksona kojemu je omogućen ulaz i snimanje u arhivu na Pantovčaku, a iz kojeg je razvidno da mu je omogućen uvid u povjerljive dokumente i transkripte.

Kasnije je to isto omogućio novinarima Nacionala i Feral Tribunea  koji su ih, potom, objavljivali u desetcima brojeva. Nije mu bilo mrsko dilanje povjerljivih dokumenata koji su nosili oznaku državne tajne, a tko zna koliko je njih otpremljeno na razne europske adrese. Od Haaga pa dalje. Treba li pojašnjavati da su svi ti dokumenti korišteni tako da su iz njih podatci prikazivani u segmentima, izvađeni iz konteksta, na način da diskreditiraju prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana i Domovinski rat.

Štoviše, Mesić je Haagu dao dokumente izravno, što je bilo kršenje Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom koji je propisao da se dokumenti ne mogu davati mimo Vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom. Treba li reći da ti dokumenti nisu bili prethodno deklasificirani.  U Haagu je svojedobno kao svjedok optužbe svjedočio protiv generala Blaškića tako što je tvrdio da su Tuđman i Milošević dijelili BiH pa da je Hrvatska zbog toga izvršila agresiju na nju. Naštetio je time i Blaškiću i Hrvatskoj, a najzanimljivije od svega je bilo to što je svjedočenje protiv Blaškića i protiv države kojoj će kasnije postati predsjednikom negirao.

Kada je uhvaćen u laži i kada su u Slobodnoj Dalmaciji objavljeni transkripti njegova sramotnog i lažnog svjedočenja, Mesić se pravio kao da se to njega nimalo ne tiče. Eto toliko o vjerodostojnosti čovjeka koji se – možda bijesan ili frustriran činjenicom što  više nitko nema namjeru plaćati njegov beskoristan ured bivšeg predsjednika – odlučio opet politički aktivirati.

Jasenovačka komemoracija, očito pomno odabrana za tu političku aktivaciju, dobila je popriličnu medijsku pozornost, ali  je svakako zasjenila ono radi čega su, valjda, nazočni došli. Umjesto da su nedužne žrtve ostavili  povijesti i pijetetu, predali su ih u ruke čovjeku koji je svojedobno veličao 10. travnja.

Štoviše, iznošenjem neistina i porukom da se ne mogu i ne smiju izjednačavati svi totalitarizmi, odnosno da se ne smiju izjednačavati fašizam i komunizam, a onda analogijom i njihove žrtve, Mesić je diskreditirao najprije civilizacijske uzuse, a onda i europske i demokratske norme koje jasno i nedvosmisleno osuđuju sve totalitarne režime.

Silvana Oruč-Ivoš

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Josip Jović: Kako politika poništava ljude

Objavljeno

na

Objavio

Što ide dalje, rasprava o famoznoj Istanbulskoj konvenciji poprima razmjere šireg ideološkog obračuna i sudara svjetova i svjetonazora.

Sama konvencija postaje tek metaforom ili instrumentom sukoba. Ali ne bismo o njoj ni o njezinu sadržaju pa ni o širem stanju duhova u kojemu vlada potpuna isključivost i nespremnost slušanja argumenata onih drugih. Nešto bismo o (prezrenoj) demokraciji, i to onoj stranačkoj, HDZ-ovoj.

Neprosto je zadivljujuće s kojom upornošću vodstvo ove stranke želi isforsirati jedan zakon iako je, po slobodnoj procjeni, osamdeset do devedeset posto njezinih članova i birača protiv njega. Isto vrijedi čak i za najuža stranačka tijela.

Politički tajnik Gordan Jandroković obilazi županijske organizacije i uvjerava javnost kako zakon o ratifikaciji ima potporu većine članova i organizacija. Ako je to točno, zašto onda ne raspišu referendum i otklone sve dileme, nego od njega bježe kao vrag od tamjana. Izabran je i obrnuti red poteza.

Najprije je odlučno da će Vlada provesti postupak ratifikacije da bi se tek onda otvorila rasprava u samoj stranci.
Metode uvjeravanja i utjerivanja mišljenja su različite.

Čuli smo kako protivnici Konvencije nisu njezin tekst pročitali, a ako su ga pročitali, nisu ga razumijeli, što već zvuči uvredljivo. Onda su uslijedile neskrivene prijetnje zastupnicima i ministrima u stilu: vi znate kako ste došli tu gdje jeste, pa vodite računa da biste lako mogli otići tamo odakle ste došli.

Mediji pod kontrolom vladara svijeta pušu u prilog konvencije koja spašava žene od nasilja, donoseći primjere nasilja, kojih zacijelo ne bi bilo da smo imali konveneciju.

U akciju se dala i Zajednica žena HDZ-a pa se onda iz New Yorka prosvjetiteljski javila autorica knjige o „artificijelnoj inseminaciji“ Dubravka Šimonović, u funkciji Hrvatice, koautorice Konvencije i specijalne izvjestiteljice UN-a, gdje je njezin suprug Ivan Šimonović, bivši ministar pravosuđa, pomoćnikom glavnog tajnika za ljudska prava.

Tu su i međunarodne obveze, u pitanju je i vladajuća koalicija. Dubravka Šuica nas uvjerava kako će uspjeti i biskupe nagovoriti na promjenu stajališta.

Javno je i bez srama čak rečeno kako je disciplina važnija od savjesti. Konvencija će na kraju biti usvojena voljom oporbe i većine HDZ-ovih zastupnika, koji će podignuti ruke protiv svojih uvjerenja. Bit će to Pirova pobjeda Andreja Plenkovića i svite oko njega koja će im se osvetiti na prvoj krivini.

Pravu lekciju stranačkim kolegama očitao je Roko Antić, mladi predsjednik HDZ-a u Kistanju, napisavši uz svoju ostavku: „Pristajati uz politiku koja je u suprotnosti s mojim kršćanskim idealima bilo bi za mene porazno i poništio bih se kao čovjek.“ Jasni su oni koji prave velike karijere preko leđa naroda, ali su manje jasni oni koji radi sitnih interesa poništavaju sami sebe.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Ivan Hrstić: HDZ na operaciji promjene političkog spola

Objavljeno

na

Objavio

Kao što se i očekivalo, brojna HDZ-ova kolektivna tijela pokorno su otišla na ispovijed don Andreju Plenkoviću, koji im je unaprijed dao odrješenje grijeha za podršku “rodnoj ideologiji” u Istanbulskoj konvenciji, nakon čega su ponovno veselo zapjevali kao Trešnjevački mališani.

Pri tom im za pokoru nije zadao Očenaša ni Zdravomarije, samo tri puta pred kamerama moraju glasno, kao da to stvarno vjeruju, što hitrije izgovoriti “U Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, pik spas za mene!”.

Ništa drugo nije trebalo ni očekivati, jer Don Andrej im je dao ponudu koja se ne može odbiti: ili ste sa mnom ili vas više neće biti. Ne treba sumnjati da će se to dogoditi svakom koji se nakon preglasavanja na predsjedništvu stranke drzne javno podići glas, a nekmoli otići na prosvjed protiv IK.

Katoličke biskupe novi hrvatski pučki svetac poziva da im on objasni osnovna kršćanska načela, zagrebačkom nadbiskupu Josipu šeretski javno čestita imendan (u smislu “ko te šiša, ti si ionako na odlasku”), a očekuje se da će u audijenciju u Banske dvore uskoro pozvati i papu Franju kako bi mu na barem tri jezika EU objasnio definiciju rodnog identiteta koji, jelte, nema veze s biološkim spolom.

U sljedećem kadru, don Andrej skida liturgijsko ruho i senzualno navlači kirurške rukavice, spreman za otvorenu operaciju promjene političkog spola članova i članica HDZ-a.

Koji se ne mogu odlučiti što bi prije napravili: dok im kirurške rukavice slavodobitno stežu nježne mošti, uz bolan grč na licu pitaju se je li bolje da prvo hadezeovci postanu hadezeovke, a hadezeovke hadezeovci, ili da si uštede muku, pa da svi odmah odaberu neki neutralni spol kako bi bili “future-proof”, sigurni pred izazovima koje donosi mjenjolika budućnost društvenog konstrukta od milja zvanog rodni identitet.

Dakle, pristanu li hadezeovci pokorno na kolektivnu promjenu političkog spola u paketu s rodnim identitetom i s kirurškim potpisom Andreja Plenkovića, u budućnosti nećemo za nekoga govoriti “ovaj Hadezeovac”, nego – “ovo Hadezeovo”. Nek se zna tko su prvaci političke korektnosti. Jer, zašto bi taj prostor prepuštali lijevim opcijama? Ne dam, kaže odlučno glavni kirurg, do pucanja napuhujući kirurške rukavice u golemi balon na kojem je crvenim markerom napisao “prijevremeni izbori”.

Blef ili stvarni scenarij? Vjerojatno i jedno i drugo, jer “ništa nas ne smije iznenaditi”. No, objektivno , u ovom trenu Andrej Plenković najveći je heroj onih koji mu nisu dali glas, a u velikoj većini neće mu ga dati niti na sljedećim izborima, kad god oni bili. On je narugavši se svojoj bazi i proglasivši je glupom, nepismenom i zatucanom te izbore kao predsjednik HDZ-a već izgubio, čak i ako ponovno bude relativni pobjednik.

No, posve naočigled, paralelno s medijskim pumpanjem straha od nove “desne” najezde, s proljećem se budi svijest karijerista u SDP-u i HDZ-u da ih sad, kad imaju posve isti stav prema petokraki, crkvi i tradiciji, ni formalno više nikakva ideologija, a kamoli rodna, ne dijeli, te da bi se konačno mogli registrirati kod matičara i veselo stupiti u istospolnu bračnu zajednicu.

Glasanje u Saboru bit će tako generalna proba te – Istanbulske koalicije! Bez obzira na to što je Davor Bernardić zauzeo za SDP promašeni stav da neće ratificirati konvenciju s ikakvim dodacima (čime je u očima svojih birača zapravo protiv nje!), jasno je da on zapravo u istoj fazi nijekanja u kojoj je bio Vrdoljak kad je glumatao da ruši Plenkovića. Oni zapravo sad samo čekaju signal da Plenković kreće na izbore, pa da ovaj put svi zajedno podijele plijen.
No, je li do loma u vladajućoj koaliciji uopće moralo doći?

Prvi odgovor je da možda Plenković i nije baš tako vješt komunikator kako mu se pripisuje, odnosno, da o važnim stvarima sa svojim partnerima uopće ne razgovara, jer bi ih inače prije sveg ovog cirkusa pozvao za stol da dogovore ratifikaciju, ali uz deklaraciju kojom bi se barem pokušali ograditi od neprihvatljivih interpretacija Istanbulske konvencije.

Drugi je da je sve to planirao, odnosno da je svjesno u HDZ-u bez najave uključio centrifugu na najjače, kako bi na prvoj okuci iz stranke izletjeli svi ti “nazadni desničari” koji nisu spremni podvrgnuti se novom velikom europejskom vođi.

Nakon SDP-a, eto, i HDZ se pretvara u HNS. Tako je posve očito da u Plenkovićevim očima Štromar, Vrdoljak ili Bernardić bolje nego Stier, Maletić ili Brkić reprezentiraju ono što bi HDZ trebao biti. Kako je u nedjelju zatvitao Plenkovićev savjetnik Krešimir Macan, logika se svodi na 11 riječi: “Ako se Plenković ne riješi njih, riješit će se oni njega”.

Ivan Hrstić / Večernji list

Marko Ljubić: Zaštita žena u Hrvatskoj, uništenjem hrvatskog čovjeka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati