Pratite nas

Vijesti

Mesiću se mora suditi!

Objavljeno

na

Dokle će Mesić bez kaznene odgovornosti blatiti Hrvatsku i Domovinski rat?

Bivšem hrvatskom predsjedniku države Stjepanu Mesiću odmah se treba oduzeti ured, odličja i sve privilegije koje nezasluženo prima.

mesic kI ne samo to. Mesić treba i kazneno odgovarati, ne samo zbog navodne pljačke, već prije svega zbog sramotnog umirovljenja hrvatskih generala, koji su napisali i objavili otvoreno pismo hrvatskoj  javnosti (28. rujna 2000. godine). Nakon toliko vremena sad se tek vidi koliko je zla učinio taj čovjek, koji je prvi počeo s kriminalizacijom Domovinskog rata.

Mnogi su na žalost već zaboravili što su još tada poručili dvanaestorica hrvatskih generala u svom obraćanju javnosti. Kad danas čitate to  pismo koje su potpisali, istaknuti  junaci hrvatskog Domovinskog rata: Janko Bobetko, Ante Gotovina, Krešimir Ćosić, Mirko Norac, Davor Domazet, Ivan Korade, Damir Krstičević, Ivan Čermak, Ivan Kapular, Nojko Marinović, Ivan Basarac i Miljenko Filipović stječe se dojam da su potpisnici itekako bili u pravu, a da je Mesić postupio kao zadnje smeće odmah nakon njegove objave umirovivši stožernog generala u mirovini Janka Bobetka, admirala Davora Domazeta Lošu, general pukovnika Ivana Čermaka, general pukovnika u mirovini Ivana Basarca, general pukovnika Krešimira Ćosića, general pukovnika Ante Gotovinu, general bojnika Damira Krstičevića, general bojnika Ivana Kapulara, general bojnika Mirka Norca, general bojnika Milenka Filipovića, general bojnika u mirovini Ivana Koradea i general bojnika u mirovini Nojku Marinovića.

A što su to ovi istinski branitelji i zapovjednici napisali da ih je jedan Mesić, zamislite jedan Mesić, toliko oblatio, a samim time i hrvatski Domovinski rat te sve žrtve koje su pale u obrani hrvatske Domovine? Istinu i samo istinu!

Generali su naglasili da su odlučno podigli svoj glas jer se već dugo njihova imena povlače po medijima u sklopu sve raširenije kampanje kriminalizacije Domovinskog rata, kao i vrijeđanja i omalovažavanja Hrvatske vojske. Zatim su s ogorčenjem konstatirali da dobar dio medija i političara o Domovinskom ratu govori još samo i jedino kao o nečem negativnom, problematičnom, pa i sramotnom. Istaknuli su posebno da nisu protiv sankcioniranja pojedinačnih zločina ili kriminalnih djela, da se nepotrebno demonstrira sila, proglašavaju krivci prije sudske presude, pa čak i prije provedene istrage. Poduprli su sve one nakane  da se na zapovjedna mjesta postave školovani i najsposobniji ljudi, a to znači oni koji su se dokazali u Domovinskome ratu.

Na kraju su u svom otvorenom pismu pozvali najodgovornije osobe i institucije države, kao i mjerodavne čimbenike civilnog društva, a napose medije, da se odupru negativističkom i povijesno nekorektnom i neistinitom prikazivanju Domovinskog rata, da zaštite čast i dostojanstvo hrvatskih časnika i vojnika, da ne podliježu klimi olakog optuživanja i blaćenja jer time se štite  ne samo temelji na kojima je uspostavljena hrvatska sloboda i državna neovisnost, nego, a u to su, kako su rekli, duboko uvjereni, i temelji na kojima jedino može počivati budućnost demokratske i prosperitetne Hrvatske.

Ovo pismo 12 hrvatskih generala naišlo je tada na oštru osudu ondašnjih političara, a kad su aktualnog predsjednika države Ivu Josipovića nedavno pitali što misli o ovom pismu, odnosno je li njegov prethodnik dobro postupio što je otjerao hrvatske generale, odgovorio je – pozitivno.

Međutim, kad nakon toliko dugo vremena pročitate ponovno otvoreno pismo hrvatskih generala  hrvatskoj javnosti možete doći samo do jednog zaključka – pismo je aktualno još i danas, a u njemu nema ni trunke mržnje, osvete i blaćenja. Napisano je dobronamjerno. Pa, gdje je onda problem? Problem je u tome što se u njemu prije svih prepoznao Stjepan Mesić, a potom i svi ostali koji su Domovinski rat gledali “na televiziji” ili su se dok su generali ratovali skrivali u ormarima ili ispod stola. Ovo pismo odmah su proglasili “političkim pamfletom”, miješanje Junaka Domovinskog rata u politiku i tome slično. Pa, nisu Stjepan Mesić i njegovi kameleoni stvorili  hrvatsku državu, Mesić je, kao što se danas vidi, navodno bio podmetnut od strane nekih obavještajnih službi, prije svega od Udbe, da čitavo vrijeme ovako ili onako radi na razaranju hrvatske države, što najbolje potvrđuje njegov odnos prema prvom hrvatskom predsjedniku, vojskovođi i pobjedniku Domovinskog rata dr. Franji Tuđmanu, njegovo sramno i izdajničko svjedočenje u Haagu, nedopušteno dilanje državnih dokumenata pokojnom Pukaniću i svim drugima koji su bili zainteresirani za blaćenje hrvatske države i hrvatskih branitelja, pa do toga da je imao iznimne financijske koristi (gdje su milijuni dolara koje je “izgubio” od hrvatskih iseljenika?), od bavljenja politikom, što je čitav život njegovo osnovno zanimanje. Da je ovaj navodni hrvatski zlotvor bio za Hrvatsku i njene časne branitelje, nikada nam ne bi podmetnuo “antifašizam”, a omalovažio hrvatsku borbu za državu, već bi se dosljedno borio za ono za što su desetine tisuća Hrvata dali svoju krv i svoje živote.

Ovo pismo trebalo bi biti obvezna školska literatura. Na temelje njega djeca bi trebala učiti u školama kako se bori za Hrvatsku, ali i kako se izdaju interesi onih koji su je stvorili.

Kad je bivši Udbaš Perković u jednom intervjuu rekao da je “Udba stvorila hrvatsku državu”  mislio je isključivo na Mesića i njegove kompanjone. No, zanimljivo je da nitko nema petlje “otpetljati” tu hobotnicu zvanu Mesić, a jedan od razloga je sigurno i taj što dok je bio na ili oko vlasti mnogima je učinio razne usluge, što mu ovi sada trostruko vraćaju  s – kamatama, jer u svakoj pravnoj i demokratskoj državi taj i takav već bi odavno bio iza rešetaka.

Ovo otvoreno pismo 12 hrvatskih generala nikako ne smije biti zaboravljeno i bačeno u stranu. Pomno ga danas trebaju analizirati hrvatski pravnici, ali još više hrvatski domoljubi, s obzirom da u njemu nema ni trunke laži, s kakvima se čitavo vrijeme služi Mesić i oni oko njega. Mesić je, kao tadašnji šef države, uistinu mogao raditi što god je želio, ali bojimo se da se od tog njegovog diktatorskog vladanja na žalost malo što promijenilo, poglavito za ljude čija su imena trebala biti zapisana zlatnim slovima. Ako su generali bili krivi zbog istine i samo istine, i zbog toga su snosili nevjerojatne posljedice, onda se pitamo: kako to da Mesić i Manolić,  kad su demonstrativno napustili HDZ i politiku dr. Franje Tuđmana, i očito htjeli sa svojim pijunima izvesti državni udar, da državni udar, zbog toga nikada nisu odgovarali, već dapače, i jedan i drugi čitavo vrijeme od tada, pa sve do danas od većine političara na vlasti, lijevih ili desnih, neprestano se nagrađuju  baš kao i Pupovac, Stanimirović, Džakula i slični?

-“Nešto je  trulo u državi Danskoj!”-izgovorio je veliki Schakespeare.

Mladen Pavković/kamenjar.com

facebook komentari

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari