Connect with us

Događaji

Metković: Počeo 26. Maraton lađa

Objavljeno

-

Hina

Maraton lađa, 26. po redu, počeo je u subotu ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 29 posada, a posade su odmah krenule punim tempom.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Maratona lađara, predsjednik Republike Zoran Milanović ovo natjecanje prati ploveći u posebnom brodu, koji se na toj manifestaciji zove Predsjednički brod.

Prije starta maratona, Milanović je u izjavi novinarima rekao da mu je Maraton lađa drag zbog okupljanja ljudi i nepolitičke atmosfere.

“Važno je okupljanje ljudi, atmosfera i veselje, koji nisu politički”, rekao je Milanović. Istaknuo je da nema svog favorita, ali i dodao da su neke posade ipak u prednosti jer su bolje utrenirane.

Start ovogodišnjeg Maratona lađa malo je kasnio zbog, kako su rekli organizatori, oštećenja kormila u zadnjem dijelu tradicijskog plovila jedne od posada. No, taj kvar je ubrzo uklonjen i utrka je startala.

U Predsjedničkom brodu su brojni uzvanici među kojima i izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić. Na tom je brodu, uz ostale, i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometra od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu.

Posadu svake lađe čini po 10 veslača, bubnjar i parićar odnosno kormilar. Osim sportsko-natjecateljskog karaktera, Maraton lađa na Neretvi prometnuo se u jednu od najvažnijih turističkih manifestacija u južnom dijelu Hrvatske.

Pobjedniku Maratona lađa večeras će u Pločama biti uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari